Συχνοί πονοκέφαλοι: Τι μπορεί να μαρτυρούν για την υγεία μας

Ο πονοκέφαλος είναι ένα κοινό σύμπτωμα και συνήθως οφείλεται σε απλές και ακίνδυνες αιτίες, όπως απλή κόπωση ή αφυδάτωση. Ωστόσο, αν ο πονοκέφαλος είναι

Συχνοί πονοκέφαλοι: Τι μπορεί να μαρτυρούν για την υγεία μας

Ο πονοκέφαλος είναι ένα κοινό σύμπτωμα και συνήθως οφείλεται σε απλές και ακίνδυνες αιτίες, όπως απλή κόπωση ή αφυδάτωση. Ωστόσο, αν ο πονοκέφαλος είναι επαναλαμβανόμενος και επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας, τότε μπορεί να μαρτυρά κάτι για την υγεία μας.

Φυσικά, ο γιατρός είναι αυτός που θα κάνει τη διάγνωση και θα σας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης, είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής, είτε μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής, είτε και τα δύο συνδυαστικά. Ο πονοκέφαλος για να θεωρηθεί χρόνιος, χρειάζεται να επαναλαμβάνεται για 15 μέρες ή περισσότερο ανά μήνα, για τουλάχιστον 3 επαναλαμβανόμενους μήνες. Όμως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός σας και αποκαλύπτονται και από το σύμπτωμα του πονοκεφάλου, μπορεί να φανούν και νωρίτερα.

Advertisment

5 λόγοι που μπορεί να έχουμε συχνούς πονοκεφάλους

Ιγμορίτιδα

Η μύτη είναι συνδεδεμένη με τον πονοκέφαλο. Γι’ αυτό και όταν έχουμε ρινική συμφόρηση συνήθως εμφανίζουμε και πονοκέφαλο. Γι’ αυτό και χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό στην περίπτωση που τα συμβάντα αυτά είναι συχνά. Το στραβό διάφραγμα επίσης πιέζει τις νευρικές απολήξεις, όπως επίσης και οι πολύποδες. Αν έχετε ιγμορίτιδα, είναι πιθανό όταν σκύβετε, να νιώθετε βάρος πάνω από τη μύτη ανάμεσα στα μάτια.

Αναιμία

Στην αναιμία υπάρχει έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς σε όλο μας το σώμα. Προκαλεί συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια και άλλα. Η πιο σοβαρή αναιμία προκαλεί και πονοκέφαλο. Για να δείτε αν εμφανίζετε αναιμία, χρειάζεται να κάνετε ορισμένες εξετάσεις που ο γιατρός θα σας γράψει. Στη συνέχεια, θα λάβετε την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

Ορμονικές ανισορροπίες, όπως εμμηνόπαυση

Λόγω της πτώσης των οιστρογόνων λίγο πριν την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες εμφανίζουν έντονους πονοκεφάλους. Μάλιστα, αυτός ο λόγος είναι ο συχνότερος για την εμφάνιση ημικρανίας. Αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, όπως στην περιεμμηνόπαυση και μετά την γέννα. Κι εδώ χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό.

Advertisment

Αποφρακτική άπνοια

Πρόκειται για διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία διαρκεί για πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό και προκαλείται κακή οξυγόνωση η οποία οδηγεί σε κεφαλαλγία και αίσθημα κόπωσης.

Ορθοδοντικά προβλήματα

Ακόμα κι ένα χαλασμένο δόντι που δεν έχουμε αντιληφθεί μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Αλλά υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο πονοκέφαλος είναι συχνός και πολλές ανυπόφορος: στην αρθρίτιδα της κροταφογναθικής άρθρωσης, τρίξιμο των δοντιών το βράδυ στον ύπνο (βρουξισμός), κακές μασητικές συνήθειες ή τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Πηγή: www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-basics#3

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση