, ,

Συνήθη λάθη που αυξάνουν τη διασπορά της γρίπης

Τα πιο κοινά λάθη που αυξάνουν τον κίνδυνο διασποράς της γρίπης στην κοινότητα.

Συνήθη λάθη που αυξάνουν τη διασπορά της γρίπης

Συνήθη λάθη που αυξάνουν τη διασπορά της γρίπης

Η γρίπη είναι μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από ιούς που μολύνουν τη μύτη, το λαιμό, τους πνεύμονες. Οι ιοί της γρίπης μπορεί να προκαλέσουν ήπια ή σοβαρή νόσο, η οποία ενίοτε οδηγεί στον θάνατο. Συνήθη συμπτώματα της γρίπης είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή, οι μυϊκοί πόνοι, ο πονοκέφαλος, η κόπωση.

Advertisment

Η γρίπη είναι σε έξαρση κατά την περίοδο που διανύουμε. Η επέλασή της αναμένεται δριμύτερη με το νέο κύμα κακοκαιρίας. Συνήθη λάθη που γίνονται αυξάνουν τον κίνδυνο διασποράς της γρίπης ή την επιθετικότητα της γρίπης στην κοινότητα. Η κλινική εμπειρία καθημερινά αναδεικνύει ότι ορισμένα από τα πιο συνήθη λάθη είναι τα εξής:

1. Η συνήθεια των ασθενών που πάσχουν από αναπνευστικά συμπτώματα να βήχουν στο περιβάλλον ή στην καλύτερη περίπτωση στο χέρι τους και όχι καλύπτοντας το στόμα τους με τον αγκώνα όπως είναι το σωστό ή σε χαρτομάντηλο μιας χρήσης το οποίο στη συνέχεια απορρίπτουν. Τα μολυσμένα σταγονίδια από τον βήχα διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα όταν βήχουμε χωρίς κάλυψη και στη συνέχεια εισέρχονται μέσω της αναπνοής σε άλλους ανθρώπους. Εάν βήχουμε στο χέρι μας οι ιοί αγκιστρώνονται στο χέρι και στη συνέχεια μέσω των συναλλαγών ή άλλων επαφών διασκορπίζονται στην κοινότητα.

2. Η συνήθεια των υγιών να σκαλίζουν τη μύτη ή να αγγίζουν τα μάτια και το στόμα με ακάθαρτα χέρια. Τα χέρια αποτελούν σύνηθες μέσο διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων λόγω της χρήσης τους στις καθημερινές μας δραστηριότητες (τηλέφωνα, συναλλαγές, χειραψίες). Οι ιοί της γρίπης δεν μπορούν να διαπεράσουν τον φραγμό του δέρματος και να εισέλθουν στο σώμα, όταν όμως σκαλίζουμε τη μύτη μας, τους τοποθετούμε άμεσα στην πιο καλή για αυτούς πύλη εισόδου στο σώμα μας.

3. Η συνήθεια της πλημμελούς πλύσης των χεριών. Για τη σωστή πλύση των χεριών χρησιμοποιούμε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελούμε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων. Πλένουμε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελούμε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα. Ξεπλένετε με άφθονο νερό. Στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

4. Η συνήθεια της παραμονής σε κλειστούς χώρους με κακό εξαερισμό. Πολλές φορές υπάρχει η αντίληψη ότι δεν πρέπει να ανοίγονται τα παράθυρα για να μην εισέρχεται το κρύο. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν δεν υπάρχουν καλά συστήματα κυκλοφορίας και θέρμανσης του αέρα σε συνθήκες συνωστισμού. Η ανανέωση του αέρα συντελεί στην απομάκρυνση των μολυσμένων σταγονιδίων και μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από γρίπη.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/sinithi-lathi-auxanoun-diaspora-gripis/

5. Η αμέλεια του εμβολιασμού των ομάδων υψηλού κινδύνου. Τα εμβόλια διεγείρουν την ανοσοποιητική απάντηση του οργανισμού, χωρίς να προκαλούν νόσο. Προκαλούν έντονη ανοσολογική διέγερση, με παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία προσφέρουν στο άτομο ανοσία. Η ανοχή και η ασφάλεια των εμβολίων είναι υψηλή, με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση. Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ηλικιωμένοι, καταπονημένοι οργανισμοί από καρδιοπάθειες πνευμονοπάθειες) και οι φροντιστές τους πρέπει να κάνουν το εμβόλιο γρίπης, με μόνη εξαίρεση ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις με υψηλή πιθανότητα σοβαρής δυσανεξίας στο εμβόλιο.

6. Η λανθασμένη εφαρμογή μάσκας. Οι ασθενείς εφόσον έχουν συμπτώματα και δεν δύνανται να παραμείνουν σπίτι, καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα για να προφυλάξουν ομάδες υψηλού κινδύνου κατά την επαφή τους μαζί τους. Οι άνθρωποι που δεν θέλουν να νοσήσουν ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καλό είναι να αποφεύγουν το συγχρωτισμό με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος ή εναλλακτικά εάν αυτό είναι αδύνατο, να χρησιμοποιούν μάσκα.

Συχνά ωστόσο γίνεται κακή εφαρμογή μάσκας. Ιδανικά η μάσκα είναι καθαρή και αποστειρωμένη. Κατά τη σωστή εφαρμογή της τοποθετείται ούτως ώστε να καλύψει καλά το στόμα και την μύτη. Δένεται σφιχτά για να ελαχιστοποιηθούν τα κενά ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα. Δεν αγγίζουμε τη μάσκα ενώ την φοράμε. Σε περίπτωση που την αγγίξουμε, πλένουμε τα χέρια με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιούμε καλό αντισηπτικό με οινόπνευμα. Οι μάσκες πρέπει να αλλαχτούν άμεσα εάν υγρανθούν, τις πετάμε άμεσα μετά την χρήση και δεν αμελούμε να πλύνουμε τα χέρια αμέσως μετά την χρήση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση