, ,

Ταιβάν: Σε αυτό το βιβλιοπωλείο οι πελάτες κινούνται και ψωνίζουν στο σκοτάδι

Θυμάστε όταν ανάβαμε έναν μικρό φακό κάτω από τα σκεπάσματα το βράδυ για να μπορέσουμε να διαβάσουμε το βιβλίο την ώρα που θα έπρεπε

Ταιβάν: Σε αυτό το βιβλιοπωλείο οι πελάτες κινούνται και ψωνίζουν στο σκοτάδι

Θυμάστε όταν ανάβαμε έναν μικρό φακό κάτω από τα σκεπάσματα το βράδυ για να μπορέσουμε να διαβάσουμε το βιβλίο την ώρα που θα έπρεπε να κοιμόμαστε; Ένα βιβλιοπωλείο στην Ταιβάν μας υπόσχεται μια παρόμοια εμπειρία.

Το Wuguan Books βρίσκεται στο Pier-2 Art Center του Kaohsiung, μιας αρκετά δημιουργικής γειτονιάς στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ταιβάν. Και είναι τόσο μια γκαλερί τέχνης όσο και βιβλιοπωλείο. Οι επισκέπτες μπαίνουν σε ένα κατάστημα, το οποίο βρίσκεται σε απόλυτο σκοτάδι, εκτός από έναν αχνό φωτισμό σε κάθε εξώφυλλο βιβλίου και από τα πορτατίφ σε κάποια γραφεία ανάγνωσης.

Advertisment

Το μοναδικό βιβλιοπωλείο δημιουργήθηκε και ιδρύθηκε από τον αρχιτέκτονα και σχεδιαστή χώρων, τον Chu Chih-kang. Αυτή η σκοτεινή ατμόσφαιρα με τον ελάχιστο φωτισμό δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα βιβλία «αιωρούνται», ενώ το υπόλοιπο περιβάλλον εξαφανίζεται. Υπάρχουν 400 ράφια στο κατάστημα, κάθε ένα από τα οποία έχει μόνο ένα «αιωρούμενο» βιβλίο.

Οι υπεύθυνοι του καταστήματος δήλωσαν στο CNN ότι είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εστιάσουν σε κάθε βιβλίο. «Σε ένα περιβάλλον όπου δεν μπορείς να δεις, οι άλλες αισθήσεις σου οξύνονται». Αλλά μην προσπαθήσετε να «κλέψετε» ανάβοντας τον φακό του κινητού σας· η χρήση τους απαγορεύεται στο εσωτερικό του καταστήματος.

Advertisment

Και αυτός δεν είναι ο μοναδικός κανόνας. Μία λίστα κανόνων βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην είσοδο. Περιλαμβάνει «Μην φωνάξετε όταν κάποιος πατήσει τα πόδια σας. Πατήστε κι εσείς τα δικά του/της». Και «Αν κάποιος θελήσει το ίδιο βιβλίο με εσάς, χαρίστε το σε εκείνον/η ή πάρτε το τηλέφωνό του/της».

Αλλά ο απώτερος σκοπός είναι άλλος: το Wuguan είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κατάστημα – το προσωπικό πιστεύει ότι υπάρχει ένας ανώτερος στόχος στην αγορά του βιβλίου. Το σλόγκαν του βιβλιοπωλείου είναι «Wuguan Books – για το διάβασμα της ψυχής». «Σε αυτό το περιβάλλον, είστε ελεύθεροι να είστε ο εαυτός σας, να επικοινωνείτε με την ψυχή σας – τον πραγματικό εαυτό σας».

Πηγή:

edition.cnn.com/travel/article/taiwan-wuguan-books-dark-bookstore/index.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παταγονία: Βρέθηκαν οι αρχαιότεροι πίνακες ζωγραφικής, ηλικίας 8.200 ετών!
«Η Μητέρα του σταθμού»: Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τις Ελληνίδες μετανάστριες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Το Βρετανικό Μουσείο θα επιστρέψει περισσότερα από 30 έργα τέχνης στην Γκάνα, υπό μορφή δανείου
«Καρυάτιδες που Κλαίνε»: Η εντυπωσιακή τοιχογραφία του καλλιτέχνη ΙΝΟ στο Μοναστηράκι (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση