,

Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, το ιστορικό κτίριο επί της οδού Φειδίου 3, όπου φοίτησαν, μεταξύ άλλων, η Μαρία

Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, το ιστορικό κτίριο επί της οδού Φειδίου 3, όπου φοίτησαν, μεταξύ άλλων, η Μαρία Κάλλας και η Νάνα Μούσχουρη, και ήταν παραδομένο στην εγκατάλειψη επί μισό αιώνα, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2022 να καταρρεύσει τμήμα του, προκαλώντας ζημιές και στον γειτονικό κινηματογράφο Ιντεάλ όπου, εκείνη την ώρα, πραγματοποιούνταν δημοσιογραφική προβολή.

Το συνολικού προϋπολογισμού 5.712.000 € έργο, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και το αποκατεστημένο κτίριο θα φιλοξενήσει το αρχείο της τέχνης του χορού στην Ελλάδα, τη Βιβλιοθήκη και επιλεγμένες δράσεις της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

Advertisment

«Το έργο αυτό εντάσσεται στην πολιτική μας της αποκατάστασης κτηρίων -ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ ή του Δημοσίου, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και είναι σε κακή κατάσταση διατήρησης- και απόδοσής τους, με πολιτιστικές χρήσεις. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, αποδίδοντας κτήρια-μνημεία ως πολιτιστικά τοπόσημα, ευρύτερης εμβέλειας και αναπτυξιακής σημασίας» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στον χώρο.

Το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών -Μέγαρο Prokesch von Osten-, ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ διασώθηκε από την κατεδάφιση με την απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού, το 1996, η οποία το χαρακτήρισε ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, με σπουδαία ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Το μνημείο έμεινε κλειστό, χωρίς καμία φροντίδα και συντήρηση, για περίπου 50 χρόνια ενώ το 2022 παραχωρήθηκε κατά χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το Μέγαρο Prokesch von Osten αναγέρθηκε το 1836, ως ιδιοκτησία του Αυστριακού πρέσβη Άντον Πρόκες φον Όστεν. Είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Γουσταύου Αδόλφου Λούεντερς, σε σχέδια του Βιεννέζου Καρόλου Ρέσνερ και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα ιδιωτικής αρχιτεκτονικής των Βαυαρών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, μαζί με τον Όθωνα, τη δεκαετία του 1830. Χτίστηκε έξω από τα όρια της τότε πόλης και θεωρείται αρχετυπικά κλασσικιστικό.

Advertisment

Το διάστημα 1837-1849 εκτός από μέγαρο της αυστριακής πρεσβείας, υπήρξε και το κέντρο συνάντησης της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής αφρόκρεμας της νέας πρωτεύουσας, ένα πνευματικό και κοσμικό σαλόνι, εστία της πνευματικής ζωής της πόλης. Τα χρόνια που ακολούθησαν άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτήτη και κατοικία επώνυμων οικογενειών (Prokesch von Osten, Τοσίτσα, Α. Schliemann-Μελά). Από το 1919 έως το 1971 λειτούργησε ως έδρα του Ελληνικού Ωδείου με διευθυντή τον μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη.

Με πληροφορίες από www.protothema.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση