,

Τι σημαίνει να έχει κανείς μια «ψυχολογικά πλούσια» ζωή

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουμε να έχουμε μια καλή ζωή, αλλά όταν βάζουμε τη λέξη «καλός» κάτω από το μικροσκόπιο, όλοι εννοούμε διαφορετικά πράγματα. Στην

Τι σημαίνει να έχει κανείς μια «ψυχολογικά πλούσια» ζωή

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουμε να έχουμε μια καλή ζωή, αλλά όταν βάζουμε τη λέξη «καλός» κάτω από το μικροσκόπιο, όλοι εννοούμε διαφορετικά πράγματα. Στην ψυχολογία, παραδοσιακά το αντιλαμβανόμαστε ως μια επιλογή ανάμεσα στην ευτυχισμένη ζωή και στη ζωή με σκοπό. Πρόσφατα, οι ερευνητές Lorraine Besser και Shigehiro Oishi εξερεύνησαν την έννοια της «ψυχολογικά πλούσιας ζωής» ως μια τρίτη πιθανή διαδρομή προς την επίτευξη μιας καλής ζωής.

Ευτυχία vs. σκοπός

Η ευτυχισμένη ζωή – ή αλλιώς ηδονική ζωή – κουβαλά μαζί της τους προσδιορισμούς της σταθερότητας, απόλαυσης, ικανοποίησης, των θετικών συναισθημάτων και της άνεσης. Αυτοί οι άνθρωποι αναφέρουν σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις και γενικά φαίνεται να είναι πιο εξωστρεφείς και συνάμα συνειδητοποιημένοι.

Advertisment

Ωστόσο, η απόλαυση μιας ευτυχισμένης ζωής συνδέεται σε κάποιο βαθμό με την καλή τύχη και ίσως περιουσία – είναι πιθανότερο να συμβεί όταν έχουμε αρκετούς πόρους για να τρώμε, να κοιμόμαστε και να ζούμε σε μια περιοχή χωρίς συγκρούσεις και κρίσεις.

Αντιθέτως, αυτή η καλή τύχη και περιουσία δεν απαιτούνται για μια ζωή με σκοπό. Όσοι ακολουθούν αυτή τη ζωή έχουν σημαντικούς στόχους, έχουν νοηματοδοτήσει κάπως τη ζωή τους. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους συνεισφέροντας σε μια μεγαλύτερη ομάδα ή αιτία, επιζητούν την εξέλιξη και καθοδηγούνται από συγκεκριμένες αρχές, όπως ηθική και αξίες.

Τι είναι όμως ο ψυχολογικός πλούτος;

Αν και κάποιο δεν μπορούν να κάνουν μια ευτυχισμένη ζωή, δεν σημαίνει ότι επιλέγουν να ζήσουν με σκοπό. Αντιθέτως, μπορεί να αναζητούν νέες εμπειρίες για να εμπλουτίσουν τη ζωή τους, εκμεταλλευόμενοι όσα χρήματα βγάζουν και όσες ευκαιρίες τους δίνονται. Μπορεί να ταξιδεύουν περισσότερο, να διαβάζουν, να βλέπουν ταινίες, να αθλούνται, να ακούνε μουσική και να παθιάζονται με την τέχνη. Αναζητούν συνήθως την αισθητική στη ζωή.

Advertisment

Αυτές οι ενδιαφέρουσες εμπειρίες αλλάζουν τη ζωή τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο και επίσης σημαίνει ότι ζουν εντονότερα τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά συναισθήματα. Σημαίνει επίσης πως γεμίζουν τη φαρέτρα της ζωής τους με πολλές ασυνήθιστες και μοναδικές ιστορίες.

Έχουν αναπτύξει περισσότερο την αποδοχή και την περιέργεια. Από αυτό τον ψυχολογικό πλούτο προέρχονται τόσο το νόημα, όσο και η προσωπική εξέλιξη. Ωστόσο, κάποιος που ακολουθεί μια ζωή με ψυχολογικό πλούτο δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δίνει νόημα σε αυτές τις νέες εμπειρίες με τον τρόπο που κάνουν όσοι ζουν μια ζωή με σκοπό. Ποια από τις τρεις ζωές τείνετε να ακολουθείτε εσείς;

Perpetua Neo, κλινική ψυχολόγος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως είμαι εγώ ναρκισσιστής; Πώς θα το καταλάβετε και τι μπορείτε να κάνετε;
«Μπορείς να τρέξεις και να ξεφύγεις απ’ όλους... εκτός από τον εαυτό σου» | S. Zweig
«Και όσοι δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική, θεωρούσαν τρελούς όσους έβλεπαν να χορεύουν» | Νίτσε
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Η καρδιά είναι το σπίτι της ψυχής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση