«Όποτε βρεθείς με την πλευρά της πλειοψηφίας, είναι η στιγμή που πρέπει να σταθείς και να συλλογιστείς» – Mark Twain
«Η σύγκριση είναι ο θάνατος της χαράς» – Mark Twain
Advertisment
Μία από τις πιο συνηθισμένες και καταστροφικές καθημερινές συνήθειες είναι η συνεχής και σχεδόν αυτοματοποιημένη σύγκριση της ζωής και του εαυτού μας με τους άλλους ανθρώπους και φυσικά με τη ζωή τους. Συγκρίνουμε αυτοκίνητα, σπίτια, επαγγελματικές πορείες, παπούτσια, χρήματα, σχέσεις, κοινωνική απήχηση και η λίστα δεν έχει τέλος.
Στο τέλος της ημέρας, η αυτοπεποίθησή μας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε να φτάσει και από εκεί αναδύονται πολλά αρνητικά συναισθήματα, τα οποία είναι βέβαιο ότι με κάποιο τρόπο εκφράζονται και προς το εξωτερικό μας περιβάλλον. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε; Πώς μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε και στη συνέχεια να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια;
3 απλά βήματα για να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους
1ο βήμα: Συνειδητοποίηση – Ποτέ δεν κερδίζουμε σε αυτές τις συγκρίσεις
Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθούμε όσο πιο συνειδητά μπορούμε, να αποκτήσουμε δηλαδή επίγνωση· πως ό,τι κι αν κάνουμε, όσο κι αν προσπαθούμε, πάντα θα βρίσκουμε κάποιον άλλο στον κόσμο που θα έχει περισσότερα από εμάς, που θα ζει καλύτερα από εμάς και θα αριστεύει σε κάτι.
Advertisment
Ναι, μπορεί να νιώσουμε καλά για λίγο και στιγμιαία να βγούμε κερδισμένοι αφού αγοράσουμε ένα καλύτερο αυτοκίνητο από του γείτονά μας. Αλλά μία ή δύο εβδομάδες μετά, θα δούμε κάποιον άλλο από το παρακάτω οικοδομικό τετράγωνο που θα έχει ένα πιο ακριβό και πιο καινούριο αυτοκίνητο από το δικό μας.
2ο βήμα: Συγκρίνουμε εμάς με εμάς
Τι θα ήταν πιο παραγωγικό; Αντί να συγκρινόμαστε με τους άλλους, να δημιουργήσουμε την πιο υγιή συνήθεια του να συγκρινόμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο έχετε εξελιχθεί, πόσα έχετε πετύχει και πόση πρόοδο έχετε κάνει σε σχέση με τους στόχους σας;
Αυτή η συνήθεια έχει το όφελος του να δημιουργεί ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και καλοσύνη προς τον εαυτό μας, καθώς παρατηρούμε πόσο μακριά έχουμε καταφέρει να ταξιδέψουμε, πόσα εμπόδια μπορέσαμε να υπερπηδήσουμε και όλα τα καλά που έχουμε προσφέρει.
Με αυτό τον τρόπο, νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε στην εξίσωση τους άλλους ανθρώπους, για τους οποίους μάλιστα συνήθως αναπτύσσουμε μη παραγωγική ζήλεια. Κι αν δυσκολευόμαστε να εγκαθιδρύσουμε μια νέα συνήθεια σαν αυτή;
Στην αρχή, μπορεί να δυσκολευτείτε, αλλά ακολουθήστε την εξής διαδικασία: αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα ή απλώς κάθε Κυριακή για να καταγράψετε σε ένα ημερολόγιο τις αλλαγές και προόδους που έχετε παρατηρήσει.
Πόσο πιο κοντά έχετε φτάσει στα όνειρα και στους στόχους σας και τι μάθατε; Μέσω αυτής της πρακτικής, τα μοτίβα σκέψης θα αλλάξουν με τον καιρό και θα εστιάζουν σχεδόν αυτόματα σε εσάς και όχι σε άλλους.
3ο βήμα: Γινόμαστε πιο καλοπροαίρετοι προς τους άλλους
Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε και σκεφτόμαστε για τους άλλους φαίνεται να έχει μεγάλη επίδραση στο πώς συμπεριφερόμαστε και σκεφτόμαστε για τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν τείνουμε όλο και περισσότερο να επικρίνουμε και να καταδικάζουμε τους άλλους, αυτόματα αυτά τα εχθρικά και τοξικά συναισθήματα θα στραφούν και προς τον ίδιο μας τον εαυτό (συχνά γίνεται σχεδόν αυτόματα).
Γι’ αυτό, γίνετε πιο καλοπροαίρετοι και ευγενικοί προς τους συνανθρώπους σας και βοηθήστε τους – μετά από λίγο θα τείνετε κι εσείς να φέρεστε με μεγαλύτερη καλοσύνη στον εαυτό σας και να θέλετε απλώς να τον βοηθήσετε.
Για να το καταφέρετε αυτό, χρειάζεται να μάθετε να εστιάζετε στα θετικά στοιχεία των άλλων ανθρώπων χωρίς όμως να ζηλεύετε για ό,τι εσείς θεωρείτε ότι δεν έχετε. Στη συνέχεια, δείτε τα θετικά στοιχεία και σε εσάς τους ίδιους, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην υπάρχουν, ακόμα κι αν κάποιες φορές νιώθετε κάπως έτσι.
Ναι, είναι βέβαιο πως δεν θα είναι όλα ρόδινα και πως θα υπάρχουν στιγμές που θα εύχεστε να βρίσκεστε στη θέση κάποιου άλλου. Το πρόβλημα με αυτό το σκεπτικό είναι ότι δεν αποδεικνύεται καθόλου γόνιμο και χρήσιμο στην πράξη.
Τίποτα δεν θα αλλάξει με αυτή την ευχή. Αντιθέτως, πολύ πιο παραγωγική θα αποδειχθεί μια πιο ψύχραιμη ματιά στην ίδια σας τη ζωή, αφού αυτή έχετε και σας είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Και χρειάζεται να έχουμε επίσης συνεχώς στο νου μας ότι η ζωή των άλλων, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι σε καμία περίπτωση έτσι όπως φαίνεται.
Henrik Edberg