, ,

Το μουσείο του Λονδίνου «συλλέγει» τα όνειρα των κατοίκων κατά την πανδημία σε μια μεγάλη έκθεση

Τώρα τα όνειρα μπορούν να γίνουν ακόμα και έκθεμα σε μουσείο. Το Μουσείο του Λονδίνου έχει ήδη ξεκινήσει το «κυνήγι» ονείρων που σχετίζονται με

Το μουσείο του Λονδίνου «συλλέγει» τα όνειρα των κατοίκων κατά την πανδημία σε μια μεγάλη έκθεση

Τώρα τα όνειρα μπορούν να γίνουν ακόμα και έκθεμα σε μουσείο. Το Μουσείο του Λονδίνου έχει ήδη ξεκινήσει το «κυνήγι» ονείρων που σχετίζονται με την πανδημία. Το μουσείο σκοπεύει να δημιουργήσει μια ασυνήθιστη έκθεση, όπου θα συγκεντρωθούν μαρτυρίες για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Το project ονομάστηκε Guardian of Sleep. Η έφορος των ψηφιακών συλλογών του Μουσείου, Φωτεινή Αραβανή, είχε αυτή την ιδέα όταν μιλούσε με συναδέλφους και φίλους, οι οποίοι ανέφεραν ότι έχουν πολύ ζωηρά όνειρα κατά τη διάρκεια του lockdown – ένα φαινόμενο το οποίο λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε και από επίσημη επιστημονική έρευνα.

Advertisment

Η ίδια δήλωσε: «Η ζωή είναι λίγο πιο βαρετή στην καραντίνα και υπάρχει αυτή η αντίθεση με την ζωή στο όνειρο, όπου δημιουργούμε κάτι πιο συναρπαστικό». Τα όνειρα θα συλλεχθούν με καταγραφές συζητήσεων ανάμεσα σε εθελοντές και ψυχαναλυτές, όπου θα αναλύεται και το πιθανό νόημά τους.

Η κα Αραβανή προσθέτει «Η συλλογή των ονείρων των Λονδρέζων με τα δικά τους λόγια επιτρέπει όχι μόνο να καταγραφεί μια κοινή εμπειρία, αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά συμβάλλει επίσης στο να επεκταθεί ο ορισμός του μουσειακού εκθέματος», υπογράμμισε η έφορος των ψηφιακών συλλογών του Μουσείου… Κατά παράδοση, όταν τα μουσεία συνέλεγαν όνειρα, αυτό γινόταν με τη μορφή καλλιτεχνικής αποτύπωσης, για παράδειγμα μέσα από πίνακες ζωγραφικής ή σχέδια επηρεασμένα από τα γεγονότα. Το όνειρο μπορεί εντούτοις συχνά να διαχωριστεί από τον ονειρευόμενο».

Το μουσείο συνεργάζεται με το Μουσείο Ονείρων (MOD) στο Western University στον Καναδά για το project. Μαζί θα ερευνήσουν τι μπορούν να μας πουν τα όνειρα για την ψυχική υγεία και τη διαχείριση του στρες εν καιρώ κρίσης. Η Sharon Sliwinski από το MOD εξηγεί: «Αυτή η συνεργασία είναι αντικείμενο έμπνευσης από την περιγραφή του Freud για τα όνειρα ως «φύλακες του ύπνου», όπου τα όνειρα γίνονται αντιληπτά ως νυχτερινοί προστάτες που βοηθούν στην ακεραιότητα του νου μας.

Advertisment

Και προσθέτει: «Το όνειρο γίνεται αντιληπτό ως μια συμβολική διαδικασία που μας βοηθά να επεξεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας και γενικά της ζωής μας. Αυτή η έρευνα στοχεύει στο να παρέχει μια πηγή για περαιτέρω κατανόηση της σημασίας της ονειρικής ζωής ως έναν μηχανισμό επεξεργασίας της κοινωνικής σύγκρουσης και πώς η πανδημία έχει επηρεάσει την ανθρώπινη κατάσταση».

Πηγή:

www.standard.co.uk/culture/exhibitions/museum-of-london-dreams-coronavirus-exhibition-b79217.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια
Ναός του Ποσειδώνα: Αποκτά νέο φωτισμό - Το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού (φωτογραφίες)
Τέχνη από τις στάχτες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βοηθά τους ιθαγενείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση