,

Πώς η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα άγχους

Πώς να καταλάβουμε αν η καφεΐνη αυξάνει το άγχος μας

Πώς η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα άγχους

Για πολλούς, ο καφές είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Και μόνο η σκέψη του φρέσκου καφέ το πρωί μας δίνει τη δύναμη να σηκωθούμε από το κρεβάτι κάθε πρωί. Αλλά για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ζουν με κάποια αγχώδη διαταραχή, η ημερήσια συνήθεια της καφεΐνης επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.

Αυτό οφείλεται στις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης, ειδικά όταν καταναλώνεται σε υψηλότερες ποσότητες, αφού μπορεί να μιμηθεί ή να επιτείνει τα συμπτώματα του άγχους. Σκεφτείτε τα κοινά χαρακτηριστικά της ταχυκαρδίας, της νευρικότητας, της γαστρεντερικής ενόχλησης και της δυσκολίας ως προς τον ύπνο.

Advertisment

Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν χρησιμοποιήσει μέτριες έως υψηλές δόσεις καφεΐνης ως «έναν αξιόπιστο τρόπο για να παράγουν πανικό σε άτομα με κρίσεις πανικούς, ώστε τα συμπτώματά τους να μπορούν να μελετηθούν σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο πλαίσιο». Οι αποκρίσεις στην καφεΐνη ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Κάποιοι άνθρωποι πίνουν τριπλή δόση εσπρέσο και κοιμούνται αμέσως μετά, ενώ άλλοι χάνουν τον ύπνο τους ακόμα και ώρες μετά. Γενικά όμως, οι άνθρωποι με προϋπάρχουσες αγχώδεις διαταραχές τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης.

Πώς να καταλάβουμε αν η καφεΐνη αυξάνει το άγχος μας

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε την κατανάλωση καφεΐνης και τα αγχώδη σας συμπτώματα. Στη συνέχεια δείτε αν υπάρχει κάποια αιτιώδη σχέση. Για παράδειγμα, η μέρα κατά την οποία νιώσατε εξαιρετικά αγχωμένοι ή δυσκολευτήκατε να κοιμηθείτε, ήταν η ίδια μέρα που ήπιατε μια επιπλέον κούπα καφέ;

Advertisment

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποια συσχέτιση, ο καλύτερος δρόμος είναι να μειώσετε κατά πολύ την κατανάλωση ή ακόμα καλύτερα να σταματήσετε εντελώς. Σημαντικό στοιχείο εδώ: Μην κόψετε αμέσως από την επόμενη μέρα τον καφέ, καθώς θα εμφανίσετε τις πρώτες 2-3 μέρες δυσάρεστα συμπτώματα όπως υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης και πονοκέφαλο. Μειώστε τον σταδιακά μέχρι πλέον να μην τον χρειάζεστε για να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να συγκεντρωθείτε στις εργασίες σας.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/coffee-caffeine-making-anxiety-worse

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση