Τι είναι το κάρμα – Μια ειδικός του βουδισμού απαντά

Όλοι έχουμε ακούσει το κάρμα. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι είναι η μοίρα – το πεπρωμένο. Αλλά γνωρίζετε τι σημαίνει ακριβώς και γιατί χρησιμοποιείται αυτός

Τι είναι το κάρμα – Μια ειδικός του βουδισμού απαντά

Όλοι έχουμε ακούσει το κάρμα. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι είναι η μοίρα – το πεπρωμένο. Αλλά γνωρίζετε τι σημαίνει ακριβώς και γιατί χρησιμοποιείται αυτός ο όρος;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κάνουμε λάθος. Και αυτή η παρερμηνεία δεν βοηθά κανέναν μας. Όταν καταλάβουμε τι σημαίνει πραγματικά το κάρμα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα ισχυρό εργαλείο για προσωπική ανάπτυξη.

Advertisment

Η απλή εξήγηση μιας ειδικού στο βουδισμό

Πριν ξεκινήσουμε, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Το κάρμα δεν έχει καμία σχέση με τη «μοίρα». Αν κάνετε κάτι αρνητικό, δεν σημαίνει ότι κάτι αρνητικό πρέπει να σας συμβεί για να έρθει ισορροπία. Το κάρμα βασίζεται κυρίως στις πράξεις και στις σκέψεις μας σε κάθε στιγμή.

Η Barbara O’Brien, ειδική σε θέματα βουδισμού εξηγεί τι είναι: «Η λέξη κάρμα σημαίνει δράση και όχι μοίρα. Στον βουδισμό, το κάρμα είναι μια ενέργεια που δημιουργείται από την εμπρόθετη πράξη, μέσω των σκέψεων, των λέξεων και της δράσης. Όλοι δημιουργούμε κάρμα κάθε στιγμή, και το κάρμα που δημιουργούμε μας επηρεάζει κάθε στιγμή.

Είναι συχνό φαινόμενο να σκεφτόμαστε το κάρμα ως κάτι που κάναμε στην προηγούμενη ζωή μας και το οποίο επισφραγίζει τη μοίρα μας σε αυτή τη ζωή, αλλά αυτό δεν υιοθετείται από τον βουδισμό. Το κάρμα είναι μια πράξη, όχι ένα αποτέλεσμα. Το μέλλον μας δεν είναι γραμμένο. Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της ζωής μας τώρα, αλλάζοντας τις εμπρόθετες πράξεις μας και τα αυτοκαταστροφικά μας μοτίβα».

Advertisment

Γιατί όμως η κοινωνία μας έχει παρερμηνεύσει το κάρμα;

Στην ποπ κουλτούρα, το κάρμα συχνά σημαίνει ότι οι άνθρωποι παίρνουν αυτό που τους αξίζει. Πώς όμως αναπτύχθηκε αυτή η άποψη; Επειδή έχουμε αυτή την διαστρεβλωμένη ιδέα ότι χρειαζόμαστε κάτι έξω από εμάς ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Είναι λόγω αυτής της ψευδούς άποψης που επιθυμούμε να μεταμορφώσουμε το κάρμα σε ένα είδος αυτόματου μηχανήματος που βασίζεται στην ηθική και πνευματική μας συμπεριφορά. Όμως, αν μπορέσουμε να αποτινάξουμε αυτή την αντίληψη περί ευτυχίας, θα μπορέσουμε να δούμε ότι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να ζούμε στο εδώ και τώρα με ενσυνειδητότητα και το να εξερευνήσουμε την αληθινή μας φύση.

Το κάρμα είναι απλά μια ενέργεια. Είναι οι εμπρόθετες σκέψεις και πράξεις μας. Η ενέργεια που παράγουμε εδώ και θα μας επηρεάσει και στο μέλλον. Δεν έχει καθόλου να κάνει με επιβράβευση ή τιμωρία.

Με πληροφορίες από ideapod.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση