,

COVID-19: Τι να κάνετε αν είστε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα

Τα συμπτώματα του COVID-19 ποικίλλουν αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ναυτία ή εμετό, πονοκέφαλο, ανοσμία και αγευσία, πόνος στο λαιμό,

Τι να κάνουμε αν είμαστε επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19

Τα συμπτώματα του COVID-19 ποικίλλουν αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ναυτία ή εμετό, πονοκέφαλο, ανοσμία και αγευσία, πόνος στο λαιμό, ρινική συμφόρηση, ναυτία ή εμετός  και διάρροια. Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια ή όλα τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα τυπικά εμφανίζονται 2-14 μέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν και ο οποιοσδήποτε εκτεθεί στον ιό μπορεί να μολυνθεί, ο κίνδυνος για σοβαρά συμπτώματα αυξάνεται με την ηλικία. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας με άλλα είδη παθήσεων βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Advertisment

Αν και οι περισσότεροι αναρρώνουν από τον ιό, κάποια άτομα εμφανίζουν συμπτώματα για εβδομάδες ή μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Έχουν αναφερθεί διάφορα μακροχρόνια συμπτώματα: τα πιο συνηθισμένα είναι η κόπωση, η δύσπνοια, ο βήχας, η αρθραλγία και η στηθάγχη. Μπορεί να εμφανιστούν και ακόμα σοβαρότερα μακροχρόνια συμπτώματα, αλλά είναι σπάνιες οι αναφορές. Έχει πάντως σημειωθεί ότι επηρεάζονται διάφορα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το δέρμα και το νευρικό σύστημα.

Αν μολυνθούμε ή νομίζουμε ότι έχουμε μολυνθεί: μένουμε σπίτι και απομονωνόμαστε από άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι

– Ελέγχουμε συχνά τα συμπτώματά μας: Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν. Κάποια από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη δυσκολία στην αναπνοή, τον πόνο ή την πίεση στο στήθος που δεν υποχωρεί, σύγχυση, αδυνατότητα να ξυπνήσουμε ή παραμείνουμε ξύπνιοι, μελανιασμένα χείλη ή πρόσωπο.

– Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύξουν ήπια έως μέτριας έντασης συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα, τα οποία υποχωρούν μετά από λίγες μέρες.

Advertisment

– Αποφεύγουμε την επαφή με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που μένουν στο σπίτι. Παραμένουμε σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο μακριά από τους άλλους και αν είναι δυνατόν χρησιμοποιούμε ένα μπάνιο ξεχωριστά.

– Αποφεύγουμε τη χρήση ΜΜΜ και όλων των δημόσιων χώρων.

Ενημερώνουμε τις στενές μας επαφές ώστε και αυτοί οι άνθρωποι να μπουν σε καραντίνα και να προσέχουν για πιθανά συμπτώματα

Αν μοιραστούμε αυτή την πληροφορία με άλλους, μπορούν να επιβραδύνουμε κατά πολύ την εξάπλωση της ασθένειας. Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι ή συνάδελφοι με τους όποιους είχαμε στενή επαφή αφού μολυνθήκαμε θα χρειαστεί να μείνουν και εκείνοi σπίτι και να ελέγχουν την υγεία τους ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν θα αρρωστήσουν και δεν θα μολύνουν άλλους. Οι ασθενείς με τον ιό θεωρούνται μολυσματικοί τόσο όσο είναι άρρωστοι, όσο και 2 μέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Οι ασυμπτωματικοί θεωρείται ότι είναι μολυσματικοί 2 μέρες πριν το θετικό τεστ μέχρι και 10 μέρες μετά.

Αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα με κοινά φάρμακα και καλούμε τον γιατρό πριν τον επισκεφθούμε

Χρησιμοποιούμε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα κυριότερα συμπτώματά μας. Ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και διαβάζουμε το φυλλάδιο που περιέχεται στο κουτί. Ξεκουραζόμαστε και πίνουμε πολύ νερό και υγρά. Αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη.

Φοράμε μάσκα όταν είμαστε με άλλους ανθρώπους ή κατοικίδια

Αυτό σημαίνει ότι φοράμε και στο σπίτι τη μάσκα και είναι σαφώς ασφαλέστερο να φορούν μάσκα και τα άλλα μέλη της οικογένειας, όταν μπαίνουν στο δωμάτιο στο οποίο έχουμε απομονωθεί. Οι μάσκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών, σε όσους έχουν προβλήματα αναπνοής και σε όσους έχουν κινητικά προβλήματα και δυσκολεύονται να βγάλουν μόνοι τους τη μάσκα χωρίς βοήθεια. Δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα, αν είμαστε μόνοι μας.

Καλύπτουμε σωστά το πρόσωπο όταν βήχουμε και φτερνιζόμαστε και καθαρίζουμε τα χέρια μας συχνά

Καλύπτουμε το πρόσωπο και τη μύτη με ένα χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και πετάμε τα χρησιμοποιημένα σε έναν ειδικό, ξεχωριστό κάδο για σκουπίδια. Πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας. Πλένουμε τα χέρια συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού πιάσουμε ή φυσήξουμε τη μύτη, φτερνιστούμε, πάμε στο μπάνιο και πριν μαγειρέψουμε ή φάμε.

Καθαρίζουμε καθημερινά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα

Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε επιφάνειες, όπως πάγκους, τραπέζια, γραφεία, πόμολα, βρύσες, τη λεκάνη, το τηλεχειριστήριο, τα τηλέφωνα, τα λάπτοπ, τα τάμπλετ. Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε περιοχές που μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σωματική έκκριση.

Διαχειριζόμαστε το στρες και το άγχος

Η παραπάνω κατάσταση είναι λογικό να προκαλέσει άγχος. Να θυμάστε πως ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε στρεσογόνες καταστάσεις. Όσον αφορά στον COVID-19, τα δεδομένα είναι νέα και οι ειδήσεις καταιγιστικές. Αποφεύγουμε την παρακολούθησή τους όσο μπορούμε και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσοι λάμβαναν φάρμακα για κάποια ψυχική διαταραχή, πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν την αγωγή τους και να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να παρατηρήσουν επιδείνωση σε κάποια συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση, επικοινωνούμε με τον ψυχίατρο ή τον ψυχολόγο μας.

Πηγή:

www.vdh.virginia.gov/coronavirus/coronavirus/what-to-do-if-you-have-confirmed-or-suspected-coronavirus-disease-covid-19/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση