, , ,

6 βιταμίνες και φυσικά συμπληρώματα που ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας

Η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και τα χαμηλά επίπεδα στρες μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε καλά επίπεδα ενέργειας. Όμως ορισμένες φορές, λόγω και

6 βιταμίνες και φυσικά συμπληρώματα που ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας

Η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και τα χαμηλά επίπεδα στρες μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε καλά επίπεδα ενέργειας. Όμως ορισμένες φορές, λόγω και της καθημερινότητας, χρειαζόμαστε λίγη έξτρα ενέργεια. Για όταν λοιπόν η ζωή γίνεται πιο απαιτητική, έχουμε να επιλέξουμε από μια πληθώρα φυσικών συμπληρωμάτων και βιταμινών.

6 βιταμίνες και φυσικά συμπληρώματα που ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας

Βιθανία ρίζα (Ashwagandha)

Είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα της Αγιουβερδικής ιατρικής. Πρόκειται για προσαρμογόνο που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας. Τα προσαρμογόνα είναι ουσίες που προέρχονται από φυτά και βοηθούν το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα το στρες. Μπορούμε να τη βρούμε σε μορφή κάψουλας ή και σκόνης.

Advertisment

Συνένζυμο Q10

Πρόκειται για ένα ένζυμο που υπάρχει φυσικά στο σώμα μας, ειδικά στην καρδιά, στο ήπαρ και στους νεφρούς. Είναι αντιοξειδωτικό και βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας, ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Το βρίσκουμε κυρίως στα λιπαρά ψάρια, στο συκώτι και στα δημητριακά. Υπάρχει όμως και σε μορφή συμπληρώματος, σε περίπτωση που κάποιος διαγνωστεί με έλλειψή του.

Βιταμίνη D

Η μυϊκή κόπωση είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα σε άτομα με μη επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, οι άνθρωποι με σκουρότερο δέρμα, όσοι δεν έχουν άμεση έκθεση στον ήλιο και οι υπέρβαροι φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν να λάβουν περισσότερο βιταμίνη D. Μάλιστα, έρευνες έχουν συνδέσει την έλλειψή της με συμπτώματα κατάθλιψης.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Οι βιταμίνες Β συνθέτουν ενέργεια στα κύτταρα. Έτσι, η έλλειψή τους προκαλεί κόπωση. Μάλιστα, μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και αναιμία, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Advertisment

Κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα θαλασσινά. Τα συμπληρώματα αυξάνουν την κρεατίνη στους μύες βελτιώνοντας την επίδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ωστόσο, χρειάζεται πολύ προσοχή η ποιότητα και το είδος του σκευάσματος που λαμβάνει κάποιος.

Σίδηρο6

Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί έλλειψη ενέργειας και κόπωση. Οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες που θηλάζουν, οι vegan, όσοι γυμνάζονται έντονα και οι αιμοδότες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου.

Πηγές:

https://www.cmaj.ca/content/184/11/1247.full

https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0173-z

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/

https://academic.oup.com/jcem/article/98/3/E509/2536948

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4136529/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση