, ,

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν υγιή παιδιά (ψυχικά, σωματικά και πνευματικά)

Κάθε γονιός εύχεται και ελπίζει να μεγαλώσει υγιή και ευτυχισμένα παιδιά. Ωστόσο πέρα από το να εύχονται και να ελπίζουν, είναι σε μεγάλο βαθμό

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν υγιή παιδιά (ψυχικά, σωματικά και πνευματικά)

Κάθε γονιός εύχεται και ελπίζει να μεγαλώσει υγιή και ευτυχισμένα παιδιά. Ωστόσο πέρα από το να εύχονται και να ελπίζουν, είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι τους να το πετύχουν.

Εξαρτάται δηλαδή από τις πράξεις των γονιών και από το πως διαχειρίζονται τις συμπεριφορές των παιδιών, το να εξασφαλίσουν τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών τους. Ας δούμε συνοπτικά από ποιες πράξεις εξαρτάται:

Advertisment

– Σωματική υγεία. Η σωματική υγεία εξασφαλίζεται κατά κύριο λόγο μέσα από την άσκηση και την υγιεινή διατροφή.

Οι γονείς μπορούν να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση με το να πηγαίνουν μαζί τους για σωματικές δραστηριότητες και να συνεχίσουν να την εξασκούν μαζί τους.

Ενδεικτικά παραθέτω ορισμένες ιδέες που μπορούν να υιοθετήσουν:

Μπορούν να ξεκινήσουν βρεφική κολύμβηση με τα μωρά τους, ώστε να τα μάθουν να αγαπούν το νερό και το κολύμπι, που είναι η πιο ασφαλής γυμναστική για κάθε ηλικία.

Advertisment

Μπορούν να παίζουν μαζί τους σε υπαίθριους χώρους, σε πάρκα ή στην αυλή του σπιτιού. Να πάρουν ένα τραμπολίνο και να χοροπηδάνε. Να κάνουν μαζί μια ομαδική χορογραφία ώστε να διασκεδάζουν.

Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να βάλουν τα παιδιά τους να τους διδάσκουν φιγούρες, ώστε να νιώθουν σημαντικά και τα ίδια. Ή να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά ως βαράκια για να ασκούνται μαζί με fun τρόπο και να αποτελούν ταυτόχρονα και πρότυπο μίμησης για τα παιδιά τους.

Δεύτερο και σημαντικό στοιχείο της σωματικής υγείας είναι η σωστή διατροφή. Ήδη από τη βρεφική ηλικία η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς χτίζει τις βάσεις της υγείας για το μέλλον. Το να χτίσουν τα παιδιά ένα γερό, δυνατό σκελετό, το να ψηλώσουν και να αναπτυχθούν, το να έχουν ένα υγιές βάρος, όλα αυτά είναι καθαρά θέμα διατροφής.

Στην Ελλάδα φτάσαμε στην κορυφή της Ευρώπης στην παιδική παχυσαρκία. Ένας φοβερά θλιβερός δείκτης για ένα πρόβλημα που δημιουργείται στα παιδιά, το οποίο θα παλέψουν να αντιμετωπίσουν σε όλη την ενήλικη ζωή τους. Αν χτίσεις ένα σώμα με πολλές λιπο-αποθήκες σε μικρή ηλικία, αυτές θα έχουν την τάση να γεμίζουν πολύ εύκολα στο μέλλον. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Αγώνας με δίαιτες, χάπια αδυνατίσματος, κρέμες, γυμναστήριο… ντροπή, ενοχές… bullying και όλα αυτά γιατί; Γιατί κουβαλάμε περίσσια κιλά από μικρή ηλικία, που δεν ξέρουμε πώς να τα ξεφορτωθούμε μετά.

– Η παιδική παχυσαρκία οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Στο ότι αφενός τα παιδιά συνηθίζουν σε όλο και περισσότερο καθιστική ζωή, παίζοντας με τις ώρες σε ένα tablet ή στον υπολογιστή (πράγμα τελείως αφύσικο για τα παιδιά να μην κινούνται και να μην καταναλώνουν ενέργεια) και αφετέρου στη διατροφή τους που περιλαμβάνει όλο και περισσότερο junk food και ανθυγιεινές τροφές.

Για να μην κρυβόμαστε, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι καθαρά ευθύνη των γονιών. Η άσκηση και το υγιές σώμα επίσης. Αλλά αν δεν αγαπούν οι γονείς την άσκηση πώς θα τη μεταδώσουν στα παιδιά τους;

– Πνευματική υγεία. Κομμάτι της πνευματικής υγείας είναι το να καλλιεργήσουν ποικίλες διανοητικές ικανότητες στα παιδιά τους από μικρή ηλικία. Με βάση τα 8 είδη νοημοσύνης οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν ενδοπροσωπική και διαπροσωπική νοημοσύνη, γλωσσική ικανότητα, λογικομαθηματική αντίληψη, κιναισθηματική αντίληψη, μουσική αντίληψη, νατουραλιστική νοημοσύνη κ.α. Πώς μπορούν; Μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες και παιχνίδια, εντός και εκτός σπιτιού. Και πάλι οι γονείς μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τα παιδιά τους.

– Μπορούν επίσης να τους μεταδώσουν αγάπη για το διάβασμα, με το να τους διαβάζουν παραμύθια ή βιβλία και επιλέγοντας ως δώρα βιβλία και παιχνίδια που καλλιεργούν διανοητικές ικανότητες. Π.χ. τα παζλ είναι ιδανικό παιχνίδι γιατί σου καλλιεργεί ολιστική αντίληψη, που είναι χρήσιμη μετέπειτα για τη ζωή.

Μπορούν ακόμα να λύνουν σταυρόλεξα μαζί με τα παιδιά ή να παίζουν επιτραπέζια που καλλιεργούν τις γλωσσικές τους ικανότητες, όπως το Scrabble. Ή μπορούν να παίζουν παντομίμα για να καλλιεργήσουν τη γλώσσα του σώματος ή άλλα παιχνίδια που καλλιεργούν τη μνήμη.

Γενικά, το μυαλό είναι σαν ένας μεγάλος μυς και όσο τον γυμνάζεις, τόσο πιο δυνατός και ανθεκτικός γίνεται. Όπως ακριβώς και το σώμα θέλει άσκηση, έτσι θέλει και το πνεύμα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσεις, τόσο το καλύτερο, γιατί σου μένει μετά η συνήθεια και το συνεχίζεις και χωρίς τους γονείς.

– Ψυχική υγεία. Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο πεδίο στο οποίο θα πρέπει να αφιερώσουν πολύ χρόνο και συνειδητή προσπάθεια οι γονείς. Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει το να χτίσεις αυτοπεποίθηση στα παιδιά και να τα μάθεις να δέχονται τα λάθη και τις αποτυχίες ως φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Φυσικά για να χτίσεις αυτοπεποίθηση στα παιδιά θα πρέπει ο ίδιος, ως γονιός, να έχεις. Αλλιώς θα πρέπει να εκπαιδευτείς να την καλλιεργήσεις.

Περιλαμβάνει επίσης να τα βοηθήσεις να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Άρα να καλλιεργήσουν συναισθηματική νοημοσύνη. Σε αυτό βοηθάει να αναπτύξετε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με τα παιδιά, ώστε να μάθουν να τα εκφράζουν και όχι να τα κρύβουν ή να τα καταπνίγουν.

Επίσης να καλλιεργήσουν ψυχική ανθεκτικότητα που είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζεις τις αντιξοότητες της ζωής, χωρίς να σε καταβάλλουν. Απαραίτητο στοιχείο εδώ είναι η θετική σκέψη και η αισιοδοξία. Π.χ. Η κατάσταση με τον κορονοϊό που βιώνουμε τώρα, είναι μια ιδανική αφορμή για να μεταδώσεις πίστη και αισιοδοξία στα παιδιά. Αλλιώς μπορεί να νιώθουν ανασφαλή και αδύναμα και να τους βγει σε θυμό και αγανάκτηση.

– Επίσης μια αίσθηση προοπτικής βοηθάει. Δηλαδή να εξηγήσεις ότι “θα περάσει κι αυτό”. Πολύ σημαντικό είναι εδώ η έννοια της ευγνωμοσύνης, που είναι και συστατικό της ψυχικής ανθεκτικότητας. Αν μάθουν τα παιδιά να έχουν ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά της ζωής τους, τότε μαθαίνουν να τα εκτιμάνε και να μην τα θεωρούν δεδομένα.

– Πάρα πολύ σημαντικό επίσης είναι να καλλιεργήσουν ορισμένες δεξιότητες απαραίτητες για τη ζωή, π.χ. υπευθυνότητα. Αν μάθουν να συνεισφέρουν μέσα στο σπίτι, τότε γίνονται αυτόνομα και υπεύθυνα και όχι κακομαθημένα.

Η υπερπροστατευτικότητα των γονιών είναι εγκληματική πράξη για το χτίσιμο μιας υγιούς προσωπικότητας στο παιδί, γιατί μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε τελείως μη ρεαλιστικές συνθήκες. Σαν να τους χρωστάει όλος ο κόσμος να ικανοποιεί τις δικές τους επιθυμίες. Σαν να μεγαλώνουν σε έναν κόσμο χωρίς προβλήματα, χωρίς δυσκολίες. Πώς θα επιβιώσουν αυτά τα παιδιά στο μέλλον όταν δεν θα έχουν δίπλα τους γονείς να τους λύνουν κάθε πρόβλημα;

Συμπερασματικά, το μεγάλωμα υγιών παιδιών σωματικά, ψυχικά και πνευματικά, απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια εκ μέρους των γονιών. Ακόμα περισσότερο απαιτεί γνώση και δεκτικότητα σε ενημέρωση. Το να μεγαλώνεις τα παιδιά λες και είναι “τσιφλίκι σου”, κάνοντας ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι, δεν είναι δικαίωμά σου.

Τα παιδιά δεν μας ανήκουν, γιατί είναι πολίτες του κόσμου. Άρα το να μεγαλώσεις ένα κακομαθημένο, εγωιστικό παιδί, έχει συνέπειες για όλη την κοινωνία και τώρα και στο μέλλον. Οι γονείς θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και όχι να μεταθέτουν την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών σε παππούδες, γιαγιάδες, νταντάδες, παιδικούς σταθμούς και κάθε είδους δασκάλους.

Η ευθύνη του να έχεις παιδιά ξεκινάει ήδη από το στάδιο της απόφασης να κάνεις παιδιά. Αν δεν είσαι έτοιμος για ό,τι αυτό συνεπάγεται, καλύτερα να το ξανασκεφτείς…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση