, ,

Η “Λύση για το Στρες”: Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για όσους αναζητούν την εσωτερική γαλήνη!

Η επιδημία του 21ου αιώνα ακούει στο όνομα στρες. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει και επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, φωτίζοντας την τάση της εποχής να

Η "Λύση για το Στρες": Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για όσους αναζητούν την εσωτερική γαλήνη!

Η επιδημία του 21ου αιώνα ακούει στο όνομα στρες. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει και επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, φωτίζοντας την τάση της εποχής να αγωνιούμε και να μην απολαμβάνουμε, να τρέχουμε και να χάνουμε το τρένο της ζωής.

Μια ιστορική αναδρομή στο στρες

Ήταν ανέκαθεν τόσο καταστροφικό το στρες; Ξετυλίγοντας το κουβάρι του παρελθόντος , ταξιδεύουμε αρκετά πίσω, εκεί ακριβώς όπου ξεκίνησαν όλα. Το στρες αρχικά υπήρξε σωτήριο για τον πρωτόγονο άνθρωπο, καθώς κινητοποιούσε στον οργανισμό του όλες εκείνες τις διεργασίες που θα του εξασφάλιζαν τη μέγιστη πιθανότητα επιβίωσης. Και ήταν ασφαλώς μια άγρια εποχή, στην οποία ο αγώνας για την εξασφάλιση της τροφής και της στέγης υπήρξε συνεχής. Κρίνεται, συνεπώς, αθώος ο κατηγορούμενος Στρες σε μια πιθανή δίκη εναντίον του, με μηνυτές τα κατά καιρούς θύματά του;

Advertisment

Προφανώς και όχι. Βλέπετε, με τον καιρό ο άνθρωπος κατάφερε να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες του, διευκολύνοντας, και με την πρόοδο της τεχνολογίας, κατά πολύ την ποιότητα της ζωής του. Οι ανησυχίες του, όμως, δεν κατευνάστηκαν αλλά αντιθέτως , έλαβαν πολυπλοκότερη χροιά και μετατράπηκαν σε μια διαρκής και απροσδιόριστη αγωνία.

Στρες: Ένας σταθερός κλέφτης της χαράς

Σκεφτείτε το: Πόσα άτομα δεν τρέχουν από γιατρό σε γιατρό , υποφέροντας από σωματικές ενοχλήσεις; Υποβάλλονται σε ένα σωρό εξετάσεις , ώσπου έκπληκτοι ακούν τη διάγνωση: «Δεν έχεις τίποτα, απλώς στρες». Είναι, όμως τόσο απλό το στρες και χρειάζεται, άραγε, να συμφιλιωθούμε με την ιδέα πως θα αποτελεί τον σταθερό κλέφτη της χαράς μας;

Το βιβλίο «Η λύση για το στρες» του Dr. Rangan Chatterjee από τις Εκδόσεις Πεδίο συνιστά ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για εκείνους που κουράστηκαν να τους κυνηγά η ιδία η σκιά τους και αναζητούν την εσωτερική γαλήνη. Ο συγγραφέας του βιβλίου δεν καταφεύγει σε αοριστολογίες και γενικά συμπεράσματα αλλά, αντίθετα, παρέχει άκρως χρηστικές ιδέες για την αποτελεσματική διαχείριση της έντασης. Το μυστικό όπλο που προτείνει έγκειται στην αρμονική αξιοποίηση των τεσσάρων βασικών πυλώνων της ζωής: Σκοπός, Σχέσεις, Σώμα και Υγεία τίθενται στις υπηρεσίες σας, προς όφελος της ψυχικής σας ευεξίας.

Advertisment

Η "Λύση για το Στρες": Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για όσους αναζητούν την εσωτερική γαλήνη!

Ανακαλύψτε το σκοπό της ζωής σας

Πρώτος πυλώνας: O σκοπός. Τι εννοούμε, άραγε, με την έννοια σκοπός; Είναι αυτή η φωτεινή ενέργεια που δίνει χρώμα στην καθημερινότητα, είναι η ιερή ελπίδα και η αποφασιστική πορεία προς το όνειρο. Η ζωή, άλλωστε, χρειάζεται μια ισχυρή αίσθηση σκοπού, ένα σχέδιο, ένα όραμα, ένα ισχυρό κίνητρο που νοηματοδοτεί την ίδια την ύπαρξη.

Βεβαιωθείτε πως βαδίζετε στην επιθυμητή κατεύθυνση, πως επιλέγετε τις δραστηριότητες που σας γεμίζουν με ενέργεια και ικανοποίηση, αγάπη και ευγνωμοσύνη. Αλήθεια, ποιο όραμα διατηρείτε για το μέλλον σας; Ποια ασχολία θα αναζωογονούσε το ενδιαφέρον σας για δράση και ποιες εκκρεμότητες θα θέλατε να διευθετηθούν για να νιώσετε ψυχική ανάταση;

Το ισχυρό κίνητρο θα σας βοηθήσει να προχωράτε κόντρα στις πιθανές δυσκολίες, να πέφτετε και να σηκώνεστε αλλά να ακτινοβολείτε διαρκώς από ευτυχία για εκείνο το σπουδαίο όνειρο που βήμα βήμα προσεγγίζετε.

Η σπουδαιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων

Εξερευνήστε τον εαυτό σας στη νηνεμία της μοναχικότητας αλλά μην λησμονήσετε ποτέ και τη σπουδαιότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Το ξέρατε, άλλωστε, πως το άγγιγμα των αγαπημένων σας ανθρώπων έχει τη δύναμη να μειώσει τα επίπεδα στρες στον οργανισμό σας, μεταφέροντάς σας σε μια κατάσταση ευδαιμονίας;

Εδραιώστε συνεπώς ποιοτικές σχέσεις με άτομα που ξέρουν να αγαπούν, να φροντίζουν, να μοιράζονται, να ανοίγονται, να ενδιαφέρονται. Γίνετε και εσείς με τη σειρά σας ένας σύντροφος τρυφερός και υποστηρικτικός, ανιδιοτελής και γενναιόδωρος και αισθανθείτε το θαύμα της αληθινής σύνδεσης.

Επενδύστε στις φιλίες

Καλλιεργήστε τις κοινωνικές σας επαφές, γραφτείτε σε χόμπι, πλησιάστε ουσιαστικά νέους ανθρώπους και επενδύστε στις φιλίες, καθώς αυτές σας προσφέρουν μια πολύτιμη συμμαχία απέναντι στις αντιξοότητες της καθημερινότητας. Οι καλοί φίλοι απαλύνουν τη λύπη, πολλαπλασιάζουν τη χαρά και αποτελούν το ασφαλές σας καταφύγιο σε έναν κόσμο ασταθή, κάποιες φορές ακόμη και τρομακτικό.

Φροντίστε το σώμα σας

Και τώρα εστιάστε στο σώμα σας: Σκεφτείτε το σαν το όχημά σας στο εκπληκτικό σας ταξίδι. Δε νομίζετε πως χρειάζεται να εφοδιάσετε το μέσο μεταφοράς σας με τα κατάλληλα καύσιμα, εκείνα που δεν θα σας προδώσουν στα μισά της διαδρομής; Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Πειραματιστείτε με νέες, υγιεινές συνταγές, που θα προσθέσουν γεύση στην κουζίνα σας και μια πικάντικη νότα στη ρουτίνα σας.

Κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας από προϊόντα που ασφυκτιούν σε συντηρητικά και αποφύγετε τη ζάχαρη. Προτιμήστε τη μεσογειακή δίαιτα και το ελαφρύ βραδινό. Μια καλή ιδέα θα ήταν να εντάξετε στο διατροφικό σας πλάνο και ένα συμπλήρωμα προβιοτικών, που εξασφαλίζει την υγεία του εντέρου σας, γνωστού και ως ο δεύτερος εγκέφαλός του ανθρωπίνου σώματος.

Και ύστερα, αθληθείτε. Ανακατασκευάστε την ιδέα που έχετε σχηματιστεί στο μυαλό σας για τη γυμναστική και πειραματιστείτε με εναλλακτικούς τρόπους άθλησης: Κάντε γιόγκα στο δάσος, περπατήστε στη φύση, αναρριχηθείτε σε εσωτερικούς χώρους, κολυμπήστε στην ανοιχτή θάλασσα και νιώστε κάθε κύτταρο του σώματός σας ζωντανό και ευγνώμον. Φροντίστε να διατηρείτε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, καθώς η πολύτιμη ανάπαυλα από τις σκοτούρες σας επιτρέπει να ανταπεξέλθετε γεμάτοι ευεξία στις προκλήσεις της επόμενης μέρας.

Ενδυναμώστε το νου

Και τώρα, καλωσορίστε τον τέταρτο πυλώνα της ευτυχίας σας, γνωστός και ως Νους. Το στρες δεν μπορεί να αναμετρηθεί με έναν ισχυρό νου, αυτό να θυμάστε. Αξιοποιήστε το πολύτιμο εργαλείο σας , μέσα από τη συστηματική ενδυνάμωσή του. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να εφαρμόζετε για λίγη ώρα μέσα στην ημέρα σας μια αποτοξίνωση από την τεχνολογία; Κλείστε τις συσκευές σας και χαλαρώστε στην ησυχία της στιγμής, επικοινωνήστε με τον ενδότερο εαυτό σας, που περιμένει πάντα την ευκαιρία να τον αφουγκραστείτε και να τον εξελίξετε.

Έπειτα περπατήστε στη φύση, αναπνεύστε βαθιά και οξυγονωθείτε επαρκώς. Κάθε αναπνοή ισοδυναμεί με μια νέα αρχή, με μια ουσιαστική αναγέννηση. Μυηθείτε στην τέχνη του διαλογισμού αφού, όπως επιβεβαιώνουν και οι επιστημονικές μελέτες , συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και, φυσικά, μειωμένο στρες.

Η Λύση για το στρες

Το εγχειρίδιο «Η λύση για το στρες» του Dr. Rangan Chatterjee από τις Εκδόσεις Πεδίο αποδεικνύεται κάτι πολύ περισσότερο από ένας εύχρηστος οδηγός ανακούφισης από το στρες. Είναι η ευκαιρία σας να αποδράσετε από τον λαβύρινθο της άσκοπης έντασης, να πάρετε το πεπρωμένο στα χέρια σας και να βιώσετε την ευτυχία που αξίζετε. Το «Ζήσε» συνιστά τη σημαντικότερη προτροπή του βιβλίου και ο συγγραφέας καταστρώνει για χάρη σας ένα μοναδικό χάρτη επιστροφής στη σοφία της ύπαρξης, εκεί όπου κατοικεί μονάχα η επίγνωση του παρόντος και η ελευθερία της ψυχής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση