, , ,

“Σχολεία Big Bang”: Εκεί που η Γνώση είναι συνώνυμη της προσωπικής ανάπτυξης | Συνέντευξη με τους εμπνευστές του εγχειρήματος

Μπορεί κανείς να γνωρίζει ποια επαγγέλματα θα υπάρχουν σε 20 χρόνια από σήμερα; Ή αν τον επόμενο χειμώνα τη θέση του COVID-19, δε θα

"Σχολεία Big Bang": Εκεί που η γνώση είναι συνώνυμη της προσωπικής ανάπτυξης | Συνέντευξη με τους εμπνευστές

Μπορεί κανείς να γνωρίζει ποια επαγγέλματα θα υπάρχουν σε 20 χρόνια από σήμερα; Ή αν τον επόμενο χειμώνα τη θέση του COVID-19, δε θα την αντικαταστήσει μια άλλη νέα πρόκληση; Μπορεί κανείς να γνωρίζει τι θα ορίζουν τα παιδιά μας ως Πολιτισμό;

Φαντάσου ένα σχολείο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την φύση, από εξερευνήσεις και περιπέτειες.

Advertisment

Φαντάσου ένα σχολείο όπου τα παιδιά γνωρίζουν πώς να ξεκλειδώσουν τη δημιουργικότητά τους.

Να μάθουν πώς να μαθαίνουν!

Φαντάσου γύρω από ένα σχολείο μια μεγάλη κοινότητα.

Advertisment

Φαντάσου ένα σχολείο που οι γονείς είναι κι αυτοί μαθητές!

Οι περισσότεροι από εμάς, ο καθένας με τον τρόπο του, έχουμε κατανοήσει μέσα από την πορεία μας στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ότι κάτι δεν πάει καλά… ότι αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ούτως ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν πραγματικά και να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους χτίζοντας μέσα από αυτές το μέλλον τους.

Μαθητές, γονείς, αλλά και καθηγητές, «φωνάζουν»  εδώ και αρκετές δεκαετίες για να αλλάξει η κατάσταση, ενώ η κάθε γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ίδια, σχεδόν, προβλήματα που αντιμετώπιζε η προηγούμενη. Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; Γιατί μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις και νόμους, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας θεωρείται τόσο απαρχαιωμένο και αναποτελεσματικό;

Ο βασικός λόγος είναι ότι η σχολική, κυρίως, εκπαιδευτική διαδικασία (και η σημαντικότερη για την διάπλαση ενός ατόμου με σκοπό να ενταχθεί στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο), είναι μια διαδικασία που τιμωρεί και επιβραβεύει χωρίς να εμπνέει και να ενθαρρύνει.

"Σχολεία Big Bang": Εκεί που η Γνώση είναι συνώνυμη της προσωπικής ανάπτυξης | Συνέντευξη με τους εμπνευστές του εγχειρήματος

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές γραμμές σχετικά με την Εκπαίδευση στην Ελλάδα, αλλά αυτό που έχει τελικά σημασία είναι οι λύσεις σε ένα πρόβλημα και όχι η αναπαραγωγή του.

Σε αυτό το πρόβλημα, λοιπόν, αρχίζουν τα τελευταία χρόνια και εμφανίζονται λύσεις. Και αν όχι ριζικές λύσεις, σίγουρα μιλάμε για απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα και προτάσεις που είναι πρωτοπόρες και, το σημαντικότερο, υλοποιήσιμες. Μία από αυτές, είναι τα Σχολεία Big Bang.

Τι είναι τα Σχολεία Big Bang; Με λίγα λόγια, είναι σχολεία που μπορούν να λειτουργήσουν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο, πρωτοπόρο και παραγωγικό μοντέλο που έχει ως κέντρο το άτομο και την κατάκτηση της γνώσης, μέσα από την εμπειρία και την ανάδειξη της κάθε προσωπικότητας ξεχωριστά. Ένα μοντέλο που δεν ξεχωρίζει καλούς και κακούς, που δεν αποκλείει τον «αδύναμο»… ένα μοντέλο που έχει ως στόχο να βγάλει πρώτα ανθρώπους στην κοινωνία, και ύστερα επιτυχόντες.

"Σχολεία Big Bang": Εκεί που η Γνώση είναι συνώνυμη της προσωπικής ανάπτυξης | Συνέντευξη με τους εμπνευστές του εγχειρήματος

Για αυτό το εγχείρημα, φυσικά, είναι προτιμότερο να μιλήσουν οι ειδικοί… οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτό το όραμα. Έτσι, η Εναλλακτική Δράση επικοινώνησε και εξασφάλισε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τους ιδρυτές αυτών των σχολείων, ώστε να μας εξηγήσουν από πρώτο χέρι γιατί αξίζει να κοιτάξουμε στα μάτια το καινούριο… γιατί αξίζει να αγκαλιάσουμε την αλλαγή που ζητάμε και χρειάζεται το μέλλον αυτής της χώρας.


*Οι ερωτήσεις που θα δείτε προέρχονται αποκλειστικά από την ομάδα της Εναλλακτικής Δράσης και επιλέχθηκαν πιστεύοντας ότι μέσα από αυτές, καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι απορίες του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού. Αν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε τις δικές σας απορίες ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Σχολείων Big Bang.


1. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τα σχολεία big bang; (Απαντά η Βέτα Γεωργιάδου)

Η ιδέα ήταν να συνεχιστεί και στο Δημοτικό η εκπαίδευση του σχολείου της Φύσης που μιλάει για φυσική εκπαίδευση και αυθεντική μάθηση. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη σήμερα τα παιδιά να κατανοήσουν το πως λειτουργεί η φύση, το τι κανόνες υπάρχουν στη ζωή, το πως έφτασαν τα πράγματα ως εδώ για να μπορέσουν να δημιουργήσουν σχέση με τον εαυτό τους και ό,τι υπάρχει γύρω τους και έτσι να πετύχουν να απαντήσουν στα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπότητας της τεχνολογίας του 21αι.

Για να τα καταφέρουν να ζήσουν ως άνθρωποι με ό,τι νοηματοδοτείται η λέξη άνθρωπος. Και καθώς παίρνουμε τα πράγματα από την αρχή, εκεί από όπου ξεκίνησε η δημιουργία, επιλέξαμε σαν όνομα το Big Bang για να συνδέσουμε το όνομα με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης μας. Σαν μια μεγάλη έκρηξη στην εκπαίδευση.

2. Ποιες είναι οι διαφορές με τα σχολεία που υπάρχουν σήμερα στη χώρα; (Απαντά ο Άγγελος Πατσιάς)

Το κάθε σχολείο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, όχι που το κάνουν να διαφέρει, αλλά που ορίζουν στην πραγματικότητα την ταυτότητά του. Το Big Bang School, θεωρώ ότι στη φάση που βρίσκεται έχει εναρμονίσει σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό, τη γνώση που αντλούμε από την παιδαγωγική παράδοση, αλλά την ίδια στιγμή από παγκοσμίου επιπέδου παιδαγωγικές καινοτομίες.

Το Big Bang School, λατρεύει να μαθαίνει. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε εισάγει την διαδικασία της έρευνας από την πρώτη κιόλας δημοτικού. Πώς βρίσκουμε πηγές, πώς τις χρησιμοποιούμε, πώς τις καταγράφουμε κτλ.

Επίσης, το σχολείο μας έχει κάτι από την αγορά της αρχαιότητας. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα όλο το προσωπικό του σχολείου, βρίσκονται και κουβεντιάζουν όλα αυτά που τους απασχολούν. Την ίδια στιγμή, επαγγελματίες έρχονται και μοιράζονται κάτι από την τέχνη τους και τις γνώσεις τους με τα παιδιά. Σιγά σιγά ξεκινήσαμε και συνεργασίες με μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου, και άλλους φορείς, σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν πολυγλωσσικές πρακτικές, τα κοινά, το περιβάλλον και την αειφορία.

Το σχολείο μας θέλουμε να αποτελεί τον τόπο, όπου οι άνθρωποί του, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, ανακαλύπτουν ποιοι είναι! Κάνουν μια βουτιά μέσα τους, σε ένα ταξίδι που ούτε σύντομο, ούτε εύκολο είναι, αλλά καθώς προχωράμε μέσα σε αυτό γινόμαστε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Και τέλος, το σχολείο μας είναι ένα είδος ονειροποιείου. Εκεί όπου τα όνειρα γεννιούνται και κάποιος θα υπάρχει για να να σε βοηθήσει να τα προσεγγίσεις!

"Σχολεία Big Bang": Εκεί που η Γνώση είναι συνώνυμη της προσωπικής ανάπτυξης | Συνέντευξη με τους εμπνευστές του εγχειρήματος

3. Σε ποια σημεία εστιάζει το σχολείο σε σχέση με το κάθε παιδί και τις δυνατότητές του και πώς υλοποιούνται στην πράξη; (Άγγελος Πατσιάς)

Το σχολείο εστιάζει στο κάθε παιδί. Πιστεύουμε σε ένα σχολείο που σαν πλαστελίνη έρχεται να προσαρμοστεί στις ανάγκες των παιδιών και όχι το αντίθετο. Δε θέλουμε να λειτουργούμε στο παιδί σαν κηπουροί που κλαδεύουν ό,τι περισσεύει, αλλά θέλουμε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τη φυσική ορμή που έχουν τα παιδιά να μαθαίνουν.

Αυτό γίνεται με μία σειρά από μεθοδολογίες και πρακτικές που στηρίζουν τη διαφοροποίηση των προγραμμάτων μας, ενώ από φέτος στήνουμε για τους μαθητές μας σε συνεργασία με τις οικογένειές τους, τα εκπαιδευτικά τους προφίλ, που μας βοηθούν πάρα πολύ στο να καταλάβουμε τι χρειάζεται να κάνουμε για το κάθε παιδί.

Υπάρχουν μαθητές, ας πούμε, που ζωγραφίζουν υπέροχα, ή που γράφουν τραγούδια, ή που έχουν μετατρέψει το σπίτι τους σε εργαστήρι πειραμάτων! Δεν γίνεται να μην το εκμεταλλευτείς αυτό. Είναι σαν να φωνάζει κάποιος στα αυτιά σου! Ε! Μεγάλε! Έτσι μαθαίνω! Μη με αγνοείς!

Αυτή η διαδικασία δεν είναι απλή, γιατί χρειάζεται και διαφορετική οπτική πάνω στα πράγματα και κατ’ επέκταση αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κάνεις το μάθημα. Το δουλεύουμε πολύ όμως, γιατί μας απασχολεί πάρα πολύ και θεωρώ ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο.

4. Ποιοι απαρτίζουν αυτό το εγχείρημα και ποιο το όραμά τους; (Βέτα Γεωργιάδου)

Η Βέτα Γεωργιάδου, ο Άγγελος Πατσιάς δάσκαλοι που ήρθαν από το Δημόσιο και είχαν εμπειρία τάξης, παιδιών, γονέων, προγραμμάτων. Ο Γιάννης Σωτηράκος, που από μηχανικός μέσα από τη δική του πορεία οδηγήθηκε στην αναζήτηση της παιδείας στον 21αι.

Οι δάσκαλοι των σχολείων μας που βρήκαν σε αυτά έναν αέρα ελευθερίας και δημιουργικότητας και όπου αντιμετωπίζονται σαν συνομιλητές και συν-οραματιστές μιας ανθρωπιστικής παιδείας. Οι γονείς που εμπνεύστηκαν από όσα έζησαν μέσα στα δύο σχολεία και είδαν αλλιώς τον εαυτό τους, τη ζωή, την εκπαίδευση των παιδιών τους και στηρίζουν όλο το έργο.

Η Μαρίνα Καλογήρου που μπήκε τελευταία στην ομάδα σαν μαμά του σχολείου και μέσα από την ανάγκη της για συνέχεια, ενεργοποιήθηκε και έβαλε στόχο να δημιουργήσει μαζί με όλους το Γυμνάσιο το Big Bang School.

Όλοι αυτοί έχουν κοινό όραμα για μια εκπαίδευση, που θα μιλάει στην καρδιά και στο σώμα του παιδιού και όχι μόνο στο μυαλό τους, όπου τα παιδιά θα ζουν και δε θα αντιμετωπίζονται σα μηχανές μάθησης και όπου θα καταλάβουν τον εαυτό τους σαν μια ιστορία, σαν ένα αφήγημα με πρωταγωνιστές τα ίδια και όχι τις πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις του συστήματος γύρω τους, που τα κατευθύνει σαν να είναι αναλώσιμα κομμάτια σε μια μηχανή που τυποποιεί και καταστρέφει ό,τι δεν της ταιριάζει.

Να γίνουν οι άνθρωποι που θα ορίζονται από το τρίπτυχο Φύση-Άνθρωπος-Αξίες ζωής.

"Σχολεία Big Bang": Εκεί που η Γνώση είναι συνώνυμη της προσωπικής ανάπτυξης | Συνέντευξη με τους εμπνευστές του εγχειρήματος

5. Πώς μπορεί κάποιο παιδί να φοιτήσει στα σχολεία big bang; Είναι αναγνωρισμένα από τους κρατικούς φορείς; (Βέτα Γεωργιάδου)

Το Big Bang school και το Σχολείο της Φύσης είναι ιδιωτικά σχολεία ενταγμένα στο Υπουργείο Παιδείας, αλλιώς δε θα μπορούσαν και να λειτουργήσουν. Αξιοποιούν τους στόχους των Αναλυτικών προγραμμάτων του Υπουργείου, χρησιμοποιώντας όμως δικούς τους τρόπους μάθησης και καινοτόμα προγράμματα για να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους τους, που είναι η διαφοροποιημένη μάθηση, η αυτονομία του μαθητή και η ανάπτυξη προσωπικών στρατηγικών, που προάγουν τις μεταγνωστικές τους δεξιότητες.

6. Τι είναι αυτό που θα αποκομίσει ένα παιδί τελειώνοντας τα σχολεία bing bang, εκτός από τις αναγκαίες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις; (Άγγελος Πατσιάς)

Θέλουμε οι μαθητές μας να χαρακτηρίζονται από δύο λέξεις. Αξιοσέβαστοι, μερακλήδες!

Άνθρωποι που θα καμαρώνεις να έχεις συμπολίτες, άνθρωποι αποτελεσματικοί που κάνουν το οτιδήποτε στη ζωή τους με μεράκι!

Η εποχή μας, μας παρουσιάζει ένα multitasking πρότυπο ζωής, που η όλη σου ευτυχία βασίζεται στο πλήθος των πραγμάτων που έχεις κάνει, που έχεις αποκτήσει και φυσικά μιας επιτυχημένης κοινωνικής εικόνας, όχι τόσο στην πραγματικότητα, όσο στο διαδίκτυο.

Εμείς θέλουμε τους μαθητές μας να επιλέγουν αυτό που θέλουν να κάνουν και να δίνουν όλη τους  την προσοχή σε αυτό. Να βγαίνουν μια βόλτα να περπατήσουν και αυτό να τους κάνει ευτυχισμένους. Να συγκινούνται με μια καλή παρέα, να αναπνέουν καθαρό αέρα και να νιώθουν τη ζωή να τους διαπερνά. Να κάνουν ό,τι κατεβάσει το μυαλό τους, αλλά να το κάνουν με αγάπη στον συνάνθρωπο και στον ίδιο τους τον εαυτό.

"Σχολεία Big Bang": Εκεί που η Γνώση είναι συνώνυμη της προσωπικής ανάπτυξης | Συνέντευξη με τους εμπνευστές του εγχειρήματος "Σχολεία Big Bang": Εκεί που η Γνώση είναι συνώνυμη της προσωπικής ανάπτυξης | Συνέντευξη με τους εμπνευστές του εγχειρήματος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση