,

Ι Save Lives: Εφαρμογή δίνει οδηγίες για ανάνηψη και ειδοποιεί ασθενοφόρο στο σημείο που βρίσκεστε

Μια εφαρμογή που κυριολεκτικά σώζει ζωές η «Ι Save Lives» είναι διαθέσιμη εδώ και μερικές μέρες στα κινητά μας τηλέφωνα.

Ι Save Lives: Εφαρμογή δίνει οδηγίες για ανάνηψη και ειδοποιεί ασθενοφόρο στο σημείο που βρίσκεστε

Μια εφαρμογή που κυριολεκτικά σώζει ζωές η «Ι Save Lives» είναι διαθέσιμη εδώ και μερικές μέρες στα κινητά μας τηλέφωνα. Η εφαρμογή δίνει πολύ σημαντικές οδηγίες στους χρήστες για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ανθρώπων που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή. Επίσης ειδοποιεί το ΕΚΑΒ, δείχνει πού βρίσκεται ο πλησιέστερος απινιδωτής και μεταδίδει το στίγμα της σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων ώστε να εντοπίζεται ταχύτερα από τους διασώστες. Όπως είναι γνωστό ο χρόνος αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη και την πρόγνωση μιας καρδιακής ανακοπής.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 3 γλώσσες στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γερμανικά μέσω του App Store και του Google Play και μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιηθεί και από 1.000 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Advertisment

Ο χρόνος «μεγάλος εχθρός»

Η δημιουργία της εφαρμογής I Save Lives αποτελεί πρωτοβουλία του σωματείου Kids Save Lives, σε συνεργασία με τη Microsoft. Η παρουσίασή της έγινε σε συνέντευξη τύπου από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο περιφερειάρχης κάλεσε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, φορείς της πολιτείας, γήπεδα κλπ να προμηθευτούν απινιδωτές, ενώ γνωστοποίησε ότι το ίδιο θα κάνει η Περιφέρεια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Advertisment

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι σε τέτοια περιστατικά ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο χρόνος . Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, οι έρευνες δείχνουν πως στην Ευρώπη θα μπορούσαν να σωθούν το 70% των θυμάτων από την καρδιακή ανακοπή αν στο θύμα χορηγούνταν μέσα σε 3 ως 5 λεπτά θωρακικές συμπιέσεις (ΚΑΡΠΑ) και γινόταν χρήση απινιδωτή.

Δύο χέρια σώζουν μια ζωή

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας και επιστημονικός σύμβουλος του I Save Lives, Μπεν Μπέτινγκερ, στάθηκε με έμφαση στην αξία της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, εξηγώντας ότι όταν κανείς υφίσταται καρδιακή ανακοπή, ο εγκέφαλος σταματά να δέχεται αίμα.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουν αμέσως θωρακικές, αλλιώς ο εγκέφαλος αρχίζει να νεκρώνεται μέσα σε 3 με 5 λεπτά.

«Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι δύο χέρια για να σώσει μια ζωή. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι πιέσεις κατά 4 ως 6 εκατοστά σε ενήλικες, στο μέσο του στήθους, πολύ γρήγορα, χωρίς διακοπή μέχρι να φτάσει βοήθεια» τόνισε ο ίδιος.

Σημαντική παράμετρος φυσικά για ένα αίσιο αποτέλεσμα είναι να φτάσει γρήγορα και η βοήθεια…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση