,

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης και οι τροφές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα

Δεκάδες μικρόβια προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Όμως, κάποια από τα πιο κοινά είναι η σαλμονέλα και ο νοροϊός. Η Escherichia coli είναι λιγότερο συχνή, αλλά

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης και οι τροφές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα

Δεκάδες μικρόβια προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Όμως, κάποια από τα πιο κοινά είναι η σαλμονέλα και ο νοροϊός. Η Escherichia coli είναι λιγότερο συχνή, αλλά προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα.

6 τροφές με μεγαλύτερη επικινδυνότητα για τροφική δηλητηρίαση

Κάθε μολυσμένη τροφή μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, αν και ορισμένες τροφές είναι περισσότερο επικίνδυνες από τις άλλες να μολυνθούν. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πάνω από 250 τροφιμογενή νοσήματα. Κάποια από τα μικρόβια που προκαλούν αυτές τις νόσους αναπτύσσονται ευκολότερα σε συγκεκριμένες τροφές. Κάποιες πρακτικές προετοιμασίας τροφών αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, όπως όταν ετοιμάζουμε τα λαχανικά σε ένα ξύλο κοπής που δεν έχει πλυθεί από χρήση σε κρέας.

Advertisment

Αυγά

Η σαλμονέλα μπορεί να προσβάλει τα αυγά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν τα τρώμε ωμά ή λίγο μαγειρεμένα. Ο σταφυλόκοκκος επίσης είναι ένα βακτήριο που παράγει δηλητήριο στις τροφές που δεν έχουν μπει στο ψυγείο για πολλές ώρες. Για να αποφύγετε αυτή την πιθανότητα μόλυνσης, διατηρήστε τα αυγά στο ψυγείο στους 4.4°C ή χαμηλότερα. Μη χρησιμοποιείτε επίσης τα σπασμένα αυγά. Κάθε γεύμα που περιέχει αυγά ή μαγιονέζα χρειάζεται ψυγείο μετά από 2 ώρες.

Κρέας

Το κρέας ειδικά το μη μαγειρεμένο καλά μπορεί να μεταφέρει αρκετά μικρόβια, αλλά κυρίως σαλμονέλα, E. coli, Clostridium perfringens και Yersinia. Το μολυσμένο κρέας μπορεί να μολύνει κι άλλες τροφές. Για να μειώσετε την πιθανότητα, μπορείτε να πλένετε τα χέρια σας αφού πιάσετε ωμό κρέας, να μην το αποθηκεύετε δίπλα σε άλλες τροφές, να πλένετε προσεκτικά τα μαγειρικά σκεύη που έχουμε χρησιμοποιήσει για το κρέας, μαγειρεύουμε καλά όλα τα κρέατα και βάζουμε στο ψυγείο τα αποφάγια.

Φρούτα και λαχανικά

Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις δηλητηρίασης προέρχονται από μολυσμένα φρούτα και λαχανικά. Τα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και οι ρίζες μπορούν να μας μολύνουν με Listeria, E. coli, Salmonella και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης από αυτά, χρειάζεται να πλένετε καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, να βάζετε στο ψυγείο ό,τι έχετε κόψει μέσα σε δύο ώρες, ή 1 ώρα αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου και να διαχωρίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά από άλλα ωμά τρόφιμα, ειδικά κρέας.

Advertisment

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Αυτές οι τροφές (καθώς και όσες βρίσκονται σε κονσέρβα) χρησιμοποιούν υγιεινά βακτήρια προς όφελός τους. Όσα έχουν ακολουθήσει σωστά τη διαδικασία είναι ασφαλή, αλλά όταν κάτι δεν πάει καλά στη διαδικασία ζύμωσης, τα επικίνδυνα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο φαγητό.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η αλλαντίαση, η οποία βλάπτει το νευρικό σύστημα και προκαλεί παράλυση. Οι τροφές με λίγα οξέα είναι πιθανότερο να προκαλέσει αλλαντίαση, όπως τα πράσινα φασόλια, τα σπαράγγια, το καλαμπόκι, το παντζάρι και οι πατάτες. Ιδανικά, χρειάζεται να αποφεύγουμε τέτοιου είδους τροφές, αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ασφάλειά τους.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά, ειδικά τα ωμά και όσα δεν έχουν μαγειρευτεί αρκετά, προκαλούν πολλά είδη τροφικής δηλητηρίασης, όπως Listeria και Salmonella. Τα θαλασσινά προκαλούν επίσης μια μόλυνση που ονομάζεται δονακίωση. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης, πρέπει πάντα να πλένουμε τα χέρια μας όταν ετοιμάζουμε θαλασσινά.

Μη παστεριωμένο γάλα και τυρί

Τα μαλακά τυριά, το μη παστεριωμένο γάλα είναι ευάλωτα σε βακτήρια, όπως η Listeria. Ειδικά οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν αυτές τις τροφές. Πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν και μετά την κατανάλωση μη παστεριωμένων τροφών και αποφεύγουμε γενικά την κατανάλωσή τους. Φροντίστε πάντα τα γεύματα και τα τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά να μπαίνουν στο ψυγείο στους 1.6 με4.4°C, 2 ώρες μετά την προετοιμασία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης εξαρτάται από το είδος της μόλυνσης. Στις ήπιες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση θα υποχωρήσει από μόνη της, ειδικά στους ενήλικες. Τα παιδιά, οι μεγαλύτεροι ενήλικες και οι έγκυες είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες και χρειάζεται να επισκεφθούν γιατρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση εστιάζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην αποφυγή της αφυδάτωσης. Χρειάζεται να πίνουμε αρκετό νερό και να ξεκουραζόμαστε.

Πηγές:

https://www.cdc.gov/foodsafety/diseases/index.html

https://www.cdc.gov/botulism/index.html

https://www.cdc.gov/foodborneburden/index.html

https://www.cdc.gov/foodsafety/foods-linked-illness.html

https://www.cdc.gov/features/vibrio-raw-oysters/index.html

https://www.foodsafety.gov/food-safety-charts/meat-poultry-charts

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση