,

5 «κακές» συνήθειες που αναπτύσσουν τα ζευγάρια υπονομεύοντας την επικοινωνία μεταξύ τους

Οι θεραπευτές ζεύγους διερευνούν με μεγάλη λεπτομέρεια το περιεχόμενο των ερωτικών και συντροφικών σχέσεων: τις υγιείς, τις μη υγιείς και αυτές που ακροβατούν ανάμεσα

5 «κακές» συνήθειες που αναπτύσσουν τα ζευγάρια υπονομεύοντας την επικοινωνία μεταξύ τους

Οι θεραπευτές ζεύγους διερευνούν με μεγάλη λεπτομέρεια το περιεχόμενο των ερωτικών και συντροφικών σχέσεων: τις υγιείς, τις μη υγιείς και αυτές που ακροβατούν ανάμεσα στα δύο. Στις συνεδρίες διαφαίνονται συγκεκριμένα αρνητικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται. Γι’ αυτό και οι ψυχοθεραπευτές μπορούν μας να σκιαγραφήσουν κάποιες συχνές κακές συνήθειες σχέσεων και πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε.

5 κακές συνήθειες που αναπτύσσουν τα ζευγάρια και δυσκολεύουν τη σύνδεσή τους

1. Περνούν όλα τα βράδια τους μπροστά από την τηλεόραση

Το να δείτε κάποια επεισόδια από την αγαπημένη σας σειρά μέσα στην εβδομάδα είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα κοινή δραστηριότητα, ειδικά όταν είστε και οι δύο εξαντλημένοι μετά από μια δύσκολη μέρα. Αλλά όταν όλος ο χρόνος το βράδυ θυσιάζεται στο βωμό των τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, δεν επιτρέπετε την σύνδεση και επικοινωνία ανάμεσά σας. Αυτό επίσης συχνά σημαίνει και λιγότερο σεξ, αφού κάπου στην πορεία χάνεται και η διάθεση.

Advertisment

Η λύση: Κλείστε την τηλεόραση και αντικαταστήστε τη με μουσική, κάντε ο ένας στον άλλο λίγο χαλαρωτικό μασάζ ή απλώς πολλές αγκαλιές. Και τα δύο έχουν εξαιρετική επίδραση στο στρες.

2. Διακόπτουν συνεχώς ο ένας τον άλλο

Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας ή μια έντονης συζήτησης, καταλήγουν τελικά να διακόπτουν ο ένας τον άλλο. Αν αυτό γίνει συνήθεια, και οι δύο θα νιώθετε ότι δεν είστε σημαντικοί, ότι δεν ακούγεστε πραγματικά και ότι δεν λαμβάνεστε υπόψη.

Η λύση: Για να σπάσετε αυτό το μοτίβο, παρατηρήστε περισσότερο τις συνήθειες επικοινωνίας σας. Δοκιμάστε συνειδητά να επιτρέπετε στην άλλη πλευρά να τελειώνει τη φράση του πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα και να απαντήσετε. Ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε είναι να περιμένετε πάντα να υπάρξει μια μικρή σιωπή και στη συνέχεια να μιλήσετε.

Advertisment

3. Χάνουν τον εαυτό τους στις σχέσεις

Το πρώτο καιρό μιας σχέσης, και οι δύο επιθυμούν να είναι μόνο μαζί εις βάρος των χόμπι, των άλλων σχέσεων και της καθημερινότητας. Δεν είναι ασυνήθιστο ένας ή και οι δύο σύντροφοι να εγκαταλείπουν μεγάλα κομμάτια του εαυτού τους από νωρίς.

Αλλά τι συμβαίνει όταν ο μήνας του μέλιτος λήξει; Ενώ ήσασταν απασχολημένοι με τη σχέση, καταλήξετε να απομακρύνεστε από φίλους, να μένετε πίσω στην καριέρα σας, να χάνετε το ενδιαφέρον για χόμπι. Είναι η τέλεια συνταγή για burnout και πικρία.

Η λύση: Πρώτα, αναγνωρίστε και εντοπίστε ότι η σχέση σας έχει αποδιοργανώσει και στη συνέχεια θέστε νέα όρια.

4. Περιμένουν ότι ο/η σύντροφός τους θα διαβάζει το μυαλό τους

Είναι μια ουτοπία ο/η σύντροφός μας να ικανοποιεί τις ανάγκες μας πριν καν τις εκφράσουμε. Πολλοί άνθρωποι τοποθετούν δυσανάλογα παράλογες προσδοκίες στους συντρόφους τους, περιμένοντας να διαβάσουν το μυαλό τους και μαγικά να μάθουν τι νιώθουν και θέλουν. Όταν ο/η σύντροφος δεν τα καταφέρνει, αρχίζουν να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Η λύση: Αντί να στηρίζεστε στον/στη σύντροφό σας ελπίζοντας ότι θα αποκωδικοποιήσει τις πιο βαθιές σας σκέψεις, προσπαθήστε να εκφράζετε με ωραίο τρόπο αυτό που χρειάζεστε. Έχετε υπόψη σας ότι θα πάρει λίγο χρόνο να εγκαθιδρυθεί σαν συνήθεια.

5. Έχουν εμμονή με το να έχουν πάντα δίκιο

Είναι δύσκολο να υπάρξει μια παραγωγική κουβέντα ότι και οι δύο σύντροφοι ενδιαφέρονται περισσότερο να κερδίσουν παρά να επιλύσουν το πρόβλημα. Έτσι, παγιδεύονται μέσα σε ζητήματα και ατέλειωτες διαμάχες επειδή νιώθουν την ανάγκη να έχουν δίκιο.

Η λύση: Ορισμένες φορές, αυτό που φαίνεται να είναι μια ανάγκη να έχουμε δίκιο είναι στην πραγματικότητα απλώς μια επιθυμία να ακουστούμε και να γίνουμε κατανοητοί. Εξασκήστε την ενεργητική ακρόαση: Εστιάστε στο τι λέει ο σύντροφός σας και στη συνέχεια σκεφτείτε αυτό που ακούσατε για να δείξετε ότι μπορείτε να δείτε και τη δική του πλευρά. Αν δεν είστε βέβαιοι, κάντε ερωτήσεις.

Όταν είναι η δική σας σειρά να μιλήσετε, ξεκινήστε κάπως έτσι: Νιώθω ότι… και χρειάζομαι να… Έτσι, εστιάζετε στα συναισθήματα και αποφεύγετε να κατηγορήσετε ή να επικρίνετε τον σύντροφό σας.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/bad-relationship-habits-couples-therapists

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Γιατί πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επιστρέφουν σε έναν σύντροφο που τους φέρεται άσχημα;
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση