Παρά το στερεότυπο ότι οι εφαρμογές γνωριμιών είναι σχεδιασμένες για αποκλειστικά σεξουαλικές και εφήμερες σχέσεις, νέα έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν το αντίθετο. Μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Γένοβα (UNIGE) στην Ελβετία συμπέρανε ότι τα ζευγάρια που γνωρίζονται σε τέτοιες εφαρμογές δημιουργούν εξίσου σοβαρό δεσμό με τα ζευγάρια που γνωρίζονται σε μη ψηφιακό περιβάλλον.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, μελέτησε 3.235 ενήλικες· όλοι τους ήταν σε σχέση και είχαν γνωρίσει τους/τις συντρόφους τους μέσα στην τελευταία δεκαετία. Τα δεδομένα προήλθαν από μια οικογενειακή μελέτη του 2018 από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ελβετίας. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τον βαθμό ικανοποίησης του κάθε ζευγαριού από τη σχέση, την ατομική ψυχική υγεία και την επιθυμία να ξεκινήσουν οικογένεια.
Advertisment
«Ένα μεγάλο μέρος των media ισχυρίζεται ότι οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα των σχέσεων, καθώς μας στερούν τη δυνατότητα να επενδύσουμε σε μια αποκλειστική ή μια μακροχρόνια σχέση», σχολιάζει η ερευνήτρια Gina Potarca. «Μέχρι τώρα όμως δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ισχύει αυτό». Η έρευνά της, από την άλλη πλευρά, ακυρώνει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Πόσο συνειδητοποιημένοι είναι οι χρήστες των εφαρμογών γνωριμιών;
Συγκριτικά με τα άτομα που γνωρίζονται σε μη ψηφιακό περιβάλλον, όσοι χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών ενδιαφέρονται περισσότερο για συμβίωση, και οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν παιδιά. «Η μελέτη δεν αναφέρει αν η τελική τους πρόθεση ήταν να ζήσουν μαζί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπάρχει διαφορά στην πρόθεση να παντρευτούν, και ότι ο γάμος είναι ακόμα ένα σημαντικός θεσμός στην Ελβετία, κάποια από αυτά τα ζευγάρια βλέπουν τη συμβίωση ως μια δοκιμαστική περίοδο πριν το γάμο», αναλύει η Potarca. «Είναι μια πραγματιστική προσέγγιση σε μια χώρα όπου το ποσοστό των διαζυγίων κυμαίνεται περίπου στο 40%».
Ένα ακόμα όφελος των εφαρμογών γνωριμιών; Διαφορετικότητα και ποικιλία. Όταν τα άτομα δεν περιορίζονται πια στο να γνωρίσουν κόσμο στις σπουδές τους ή στο χώρο εργασίας, αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με συντρόφους διαφορετικής κοινωνικο-εκπαιδευτικής προέλευσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις πολύ μορφωμένες γυναίκες και για τους ελάχιστα μορφωμένους άνδρες. Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι αυτό ίσως να οφείλεται στις μεθόδους επιλογής που εστιάζουν κυρίως στο οπτικό μέρος.
Advertisment
Συμπέρασμα
Το online dating έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας ένα ασφαλέστερο πλαίσιο για τους ανθρώπους κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού και προσδιορισμού φύλου. Εξίσου ασφαλές είναι πλέον για όλους μας αυτό τον καιρό της πανδημίας.
«Το διαδίκτυο μεταμορφώνει κυριολεκτικά τη δυναμική του πώς γνωρίζονται τα άτομα», συμπεραίνει η Potarca. «Παρέχει μια ποικιλία και πληθώρα ευκαιριών άνευ προηγουμένου και απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια». Και καθώς ο κόσμος άρχισε να λαμβάνει πιο σοβαρά υπόψη τις εφαρμογές γνωριμιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι εφαρμογές δεν είναι μόνο ίσες, αλλά σε κάποια σημεία ίσως και καλύτερες από τη «μη ψηφιακή γνωριμία».
Πηγή:
www.mindbodygreen.com/articles/dating-apps-arent-terrible-new-swiss-study-confirms