, ,

COVID-19: Πώς μπορούν οι γονείς να μειώσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά

Αν υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα που αναδύεται σε αυτή την πανδημία, αυτό είναι η αβεβαιότητα. Η έλλειψη ελέγχου σε αυτούς τους καιρούς έχει φτάσει

COVID-19: Πώς μπορούν οι γονείς να μειώσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά

Αν υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα που αναδύεται σε αυτή την πανδημία, αυτό είναι η αβεβαιότητα. Η έλλειψη ελέγχου σε αυτούς τους καιρούς έχει φτάσει τα ποσοστά άγχους στα ύψη και δεν είναι μυστικό ότι η ψυχική υγεία έχει δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα. Αυτή η σκέψη μας οδηγεί να αναρωτηθούμε τι γίνεται όταν όλη αυτή η αβεβαιότητα φτάνει στα παιδιά και πώς η πανδημία επηρεάζει τη δική τους ψυχική υγεία καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.

Το mindbodygreen έκανε αυτές τις ερωτήσεις στον παιδίατρο Joel Warsh και ο ίδιος απάντησε πως «ασφαλώς και υπάρχουν μακροχρόνιες επιδράσεις στην ψυχική υγεία για κάποια παιδιά και εδώ είναι που πρέπει να μπουν οι γονείς». Αυτή η απάντηση γεννά με τη σειρά της μια άλλη ερώτηση: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μειώσουν αυτές τις επιδράσεις στα παιδιά;

Advertisment

3 τρόποι που οι γονείς μπορούν να μειώσουν τις ψυχολογικές επιδράσεις της πανδημίας στα παιδιά

1. Γινόμαστε η ασπίδα τους

Οι γονείς είναι η πιο σημαντική ασπίδα για τα παιδιά τους. Έρευνα που διεξήχθη από τον Glen Elder, κοινωνιολόγο, και ο οποίος μελέτησε την επίδραση της Μεγάλης Ύφεσης στα παιδιά, έδειξε ότι «τα παιδιά τα πήγαιναν καλύτερα όταν ήταν προστατευμένα από αυτά τα προβλήματα… Οι γονείς έμεναν σπίτι και προστάτευαν τα παιδιά και δεν τα άφηναν να μαθαίνουν όλα όσα συνέβαιναν».

Υπάρχει μια ομοιότητα σε αυτό που συλλογικά περνάμε αυτό τον καιρό, καθώς και πάλι οι γονείς μένουν σπίτι. Φυσικά, και πάλι είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς όταν τα παιδιά έρχονται σε εσάς με ερωτήσεις, αλλά η απλή παρουσία και μόνο (σωματικά και συναισθηματικά) μπορεί να βοηθήσει στην προστασία, στο να γίνετε η ασπίδα τους.

3. Η σταθερότητα και η συνοχή αποτελούν βασικά κλειδιά

Τα παιδιά χρειάζονται και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά στη ζωή τους. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διατηρήσετε μια κάποια ρουτίνα. Προγραμματίστε το δείπνο σε συγκεκριμένη ώρα ή μια βόλτα επίσης στο πάρκο τις Κυριακές.

Advertisment

Το πρόγραμμα στέλνει το σήμα στα παιδιά ότι όλα θα πάνε καλά. Αν δεν παίρνουν αυτό το μήνυμα και αν παράλληλα ακούμε όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά, τότε θα αρχίσουν να τα εσωτερικεύουν.

3. Δεν ξεχνάμε τη δική μας ψυχική υγεία

Όλοι αντιληφθήκαμε ότι οι γονείς έχουν πάρει παραπάνω ρόλους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Δεν είναι μόνο οι κηδεμόνες και φροντιστές, αλλά έγιναν και δάσκαλοι, σεφ ακόμα και γυμναστές. Κι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο στη διαχείρισή του. Άλλωστε, αν δεν έχουμε ενέργεια, δεν μπορούμε και να την προσφέρουμε.

Οι γονείς χρειάζονται διαλείμματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, ανάλογα με τι βοήθεια έχουν. Είναι σημαντικό να έχουν υπόψη τους τα επίπεδα του στρες, να ασκούνται, να προσέχουν τη διατροφή και να κοιμούνται. Αυτά είναι τα θεμέλια για τη στοιχειώδη υγεία. Επίσης, η βοήθεια ειδικού αυτό το διάστημα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς προσφέρει ανακούφιση, έναν δικό μας χώρο και χρόνο, αλλά και κάποια καθοδήγηση σε καθημερινά (και μη) προβλήματα που κάθε γονιός αντιμετωπίζει.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-to-minimize-mental-health-effects-on-kids-during-covid

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση