, ,

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Νέα έρευνα στρέφεται στην ισταμίνη ως βασική αιτία των δυσάρεστων συμπτωμάτων

Όπως γνωρίζουν πολύ καλά όσοι εμφανίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πυροδοτούν κύματα κοιλιακών κραμπών και δυσφορίας. Το σύνδρομο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Νέα έρευνα στρέφεται στην ισταμίνη ως βασική αιτία των δυσάρεστων συμπτωμάτων

Όπως γνωρίζουν πολύ καλά όσοι εμφανίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πυροδοτούν κύματα κοιλιακών κραμπών και δυσφορίας. Το σύνδρομο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά οι μηχανισμοί πίσω από αυτό ήταν πάντα ένα μυστήριο. Μια νέα όμως έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature από το K.U. Leuven στο Βέλγιο ρίχνει φως στον πιθανό λόγο που κρύβεται πίσω από αυτές τις αντιδράσεις.

Πώς οι τροφές δημιουργούν δυσανεξία

Γι’ αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν τι προκαλεί τη διατάραξη της ικανότητας του οργανισμού να ανέχεται τις τροφές. Οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συχνά αναφέρουν γαστρεντερικές λοιμώξεις στην αρχή των συμπτωμάτων τους, οπότε η ομάδα διερεύνησε σε βαθύτερο επίπεδο το ζήτημα. Κι αν οι τροφές που είναι παρούσες κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης καταλήγουν να πυροδοτούν το ανοσοποιητικό σύστημα;

Advertisment

Απ’ ότι φαίνεται, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει. Και η έρευνα ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να συνδέεται με την ισταμίνη. Στην πρώτη τους μελέτη, η ομάδα μόλυνε εργαστηριακά ποντίκια με ένα βακτήριο και τους χορήγησε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρίσκουμε στα αυγά – ένα κοινό αλλεργιογόνο.

Μετά την υποχώρηση της μόλυνσης, αυτή η πρωτεΐνη των αυγών ακόμα προκαλούσε ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων (κύτταρα που απελευθερώνουν ισταμίνη) και δυσπεψία. Και το ενδιαφέρον είναι ότι η ανοσοαπόκριση ήταν παρούσα μόνο στην περιοχή εκείνη του εντέρου που είχε μολυνθεί.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα αυτά;

Φυσικά, η ομάδα θέλησε να δει αν αυτά τα αποτελέσματα αναφέρονται και στους ανθρώπους και η απάντηση ήταν θετική. Όταν οι επιστήμονες εισήγαγαν στο έντερο ασθενών με το σύνδρομο κοινά διατροφικά αντιγόνα μέσω ένεσης (γλουτένη, σόγια, αγελαδινό γάλα κλπ.), παρατήρησαν την ίδια τοπική ανοσοαπόκριση που έβλεπαν και στα ποντίκια. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η ερευνητική ομάδα είχε προηγουμένως ολοκληρώσει μελέτη από την οποία συμπέραναν ότι το μπλοκάρισμα της ισταμίνης βελτίωνε τα συμπτώματα των ανθρώπων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Advertisment

Μέχρι σήμερα, αυτές οι τροφικές δυσανεξίες δεν είχαν γίνει πλήρως κατανοητές, αφού δεν γίνονται αντιληπτές ως μια τυπική διατροφική αλλεργία. Όπως αναφέρει ο γαστρεντερολόγος και κύριος ερευνητής της μελέτης Guy Boeckxstaens: «Στη μία άκρη του φάσματος, η ανοσοαπόκριση σε ένα τροφικό αντιγόνο είναι πολύ τοπική, όπως στο σύνδρομο. Στην άλλη άκρη του φάσματος βρίσκεται η τροφική αλλεργία, που αποτελεί μια γενικευμένη κατάσταση μαζικής ενεργοποίησης μαστοκυττάρων, με επίδραση στην αναπνοή, στην αρτηριακή πίεση και σε άλλα».

Το συμπέρασμα

Η επιστήμη φαίνεται να πλησιάζει στην κατανόηση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αλλά είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η εμπλοκή της ισταμίνης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «η γνώση του μηχανισμού που οδηγεί στην ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων είναι σημαντική και θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες».

Τα μαστοκύτταρα απελευθερώνουν πολλές περισσότερες ουσίες και όχι μόνο ισταμίνη, οπότε αν μπορέσουμε να μπλοκάρουν την ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων, ίσως έχουμε και μια πιο αποτελεσματική θεραπεία. Μέχρι όμως να μάθουμε περισσότερα, το καλύτερο που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε ποιες τροφές πυροδοτούν τον πόνο και τη δυσφορία, ώστε να αποφεύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα και να νιώθουμε πιο υγιείς.

Πηγή:

https://www.mindbodygreen.com/articles/new-research-points-to-histamines-as-potential-root-cause-of-ibs

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση