Πώς να ανακάμψουμε μετά από μια αποτυχία και να ξαναχτίσουμε αυτοπεποίθηση

Χρόνια οργάνωσης και σκληρής δουλειάς δεν είναι αρκετά για να μας προστατεύσουν από την αποτυχία. Αυτό είναι το δύσκολο μάθημα που διδάχτηκαν πολλοί επιτυχημένοι

Πώς να ανακάμψουμε μετά από μια αποτυχία και να ξαναχτίσουμε αυτοπεποίθηση

Χρόνια οργάνωσης και σκληρής δουλειάς δεν είναι αρκετά για να μας προστατεύσουν από την αποτυχία. Αυτό είναι το δύσκολο μάθημα που διδάχτηκαν πολλοί επιτυχημένοι επιστήμονες, καλλιτέχνες και μεγάλοι δημιουργοί στην πορεία της καριέρας τους. Για την ακρίβεια, όλοι μας, σε όποιο τομέα και αν εργαζόμαστε, έχουμε γευτεί εκείνη την πικρή γεύση της αποτυχίας. Πώς όμως επιστρέφουμε στο δρόμο μας μετά από μια τέτοια συνθήκη και πώς ξαναβρίσκουμε την πληγωμένη μας αυτοπεποίθηση;

Πώς να ανακάμψουμε μετά από μια αποτυχία και να ξαναχτίσουμε αυτοπεποίθηση

1. Χρησιμοποιούμε τη λίστα των ονείρων μας για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση

Για να χτίσουμε αυτοπεποίθηση για τους μεγάλους στόχους, χρειάζεται πρώτα να εστιάσουμε στους μικρούς και αυτό ξεκινά με πράξεις της καθημερινότητας. Αφού κάνετε την ημερήσια λίστα σας, κοιτάξτε τη και αναρωτηθείτε: «Ποιο είναι το ένα πράγμα εδώ μέσα που θέλω λιγότερο να κάνω;»

Advertisment

Στη συνέχεια, σκεφτείτε για λίγο το γιατί και πιεστείτε αμέσως να κάνετε αυτό πρώτα. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται όταν προσπαθούμε κάτι καινούριο που μας φαίνεται λίγο τρομακτικό και το πετυχαίνουμε, έτσι μετά το κάνουμε και το ξανακάνουμε με μεγαλύτερη πλέον σιγουριά. Χρειάζεται δηλαδή εδώ να ενεργοποιήσουμε το θάρρος μας.

2. Διαχωρίζουμε την αξία μας από την εργασία

Όταν αποτυγχάνουμε, μια σκληρή αντίδραση είναι να κατηγορήσουμε τη συνολική μας αξία γι’ αυτή την κατάσταση, σκεπτόμενοι «Αν κανένας δεν θέλει το προϊόν/ τις υπηρεσίες/ τις ιδέες μου, τότε μάλλον είμαι γενικά άχρηστος».

Αλλά αυτό το σκεπτικό – εκτός του ότι δεν ισχύει – μας οδηγεί στο να χάνουμε πολύτιμες πληροφορίες και ανατροφοδότηση που θα μας πάνε μπροστά. Η ουσία του να κάνουμε το οτιδήποτε είναι μετά να μπορούμε να αναρωτηθούμε «Τι έμαθα από αυτό;». Μαθαίνουμε περισσότερα, όταν τα πράγματα δεν πάνε σωστά.

Advertisment

Είστε πολύτιμοι επειδή υπάρχετε. Είναι αρκετά σημαντικό να αποφύγετε αυτά τα συναισθήματα των ενοχών ή της ντροπής – οι ενοχές είναι ο σίγουρος τρόπος για να μην ξαναπροσπαθήσετε. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας: Η δουλειά σας είναι απλώς κάτι που κάνετε – και ναι, είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής σας – αλλά δεν αντανακλά την αξία σας ως άνθρωπο.

3. Αναπτυσσόμαστε σε ένα αμοιβαία υποστηρικτικό πλαίσιο

Όσο πιο πολύ λάμπουμε, τόσο περισσότερο φωτίζουμε όλους τους άλλους γύρω μας. Αν και μπορεί κάποιες φορές να σας φαίνεται παράξενο να μοιράζεστε τα επιτεύγματά σας επειδή φοβάστε ότι μπορεί να σας θεωρήσουν αλαζόνες, αυτή η πρακτική βασίζεται στην ιδέα της αμοιβαίας αφθονίας και στο πώς η επιτυχία κάποιου άλλου δεν στερεί τη δική σας. Το αντίθετο μάλιστα.

Ένα εξίσου σημαντικό εργαλείο είναι το υποστηρικτικό δίκτυο λοιπόν. Αυτό θα σας βοηθήσει τις επόμενες στιγμές μετά την αποτυχία και όλες εκείνες τις φορές που αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.

4. Υπενθύμιση: Κανείς δεν νοιάζεται για τις αποτυχίες μας τόσο πολύ όσο εμείς οι ίδιοι

Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο καθένας είναι ήρωας της δικής του ιστορίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κόσμος δεν προσέχει τόσο πολύ όσο νομίζετε τις προσωπικές αποτυχίες. Εντούτοις, μπορεί να βρίσκεστε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου οι άλλοι σαμποτάρουν την επίδοσή σας, και μπορείτε να μάθετε από τις αποκρίσεις τους.

Για παράδειγμα, αν παραπατήσετε και ο συνάδελφος βρει την ευκαιρία να σας σπρώξει κιόλας, δυστυχώς χρειάζεται εκεί να αντιληφθείτε ότι δεν αποτελεί ένα υγιές περιβάλλον αυτό για εσάς.

5. Έχουμε υπόψη μας το burnout

Καθώς εργάζεστε στο επόμενο σχέδιό σας, είναι σημαντικό για εσάς να θέσετε αυστηρά όρια και περιορισμούς στο χρόνο που αφιερώνετε επειδή όσο κι αν ξενυχτήσετε, ένα όνειρο χρειάζεται κάποιο καιρό για να στηθεί σωστά και με καθαρό νου. Επίσης, πάρτε χρόνο να γιορτάζετε τις μικρές νίκες και μετά να συνεχίζετε γεμάτοι όρεξη και ενέργεια.

Πηγή:

ideas.ted.com/how-to-move-on-after-failure-and-rebuild-confidence-erika-hamden

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση