,

6 τρόποι να κάνουμε το ρόφημα σοκολάτας πιο υγιεινό και θρεπτικό

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και το ζεστό ρόφημα σοκολάτας έχει την τιμητική του αυτό τον καιρό. Η μυρωδιά του μας φέρει στο νου

6 τρόποι να κάνουμε το ρόφημα σοκολάτας πιο υγιεινό και θρεπτικό

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και το ζεστό ρόφημα σοκολάτας έχει την τιμητική του αυτό τον καιρό. Η μυρωδιά του μας φέρει στο νου παιδικές αναμνήσεις και η γεύση του μια υγιή δόση νοσταλγίας. Και αν ως παιδιά είχαμε λατρέψει το γλυκό ρόφημα σοκολάτας με συμπυκνωμένο γάλα, πλέον επιλέγουμε πιο υγιεινούς τρόπους παρασκευής του ώστε να συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε χωρίς αρνητικές επιδράσεις.

6 τρόποι να κάνουμε το ρόφημα σοκολάτας πιο υγιεινό και θρεπτικό

1. Επιλεκτικοί με τη σοκολάτα

Η σοκολάτα μπορεί, με απόλυτη βεβαιότητα, να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής – και κάποια είδη είναι σαφώς καλύτερα από άλλα. Επιλέξτε την αγαπημένη σας μαύρη σοκολάτα και αναμίξτε τη με γάλα της επιλογής σας και θα έχετε ήδη κάνει μια πιο υγιεινή επιλογή. Όμως, υπάρχει μια μορφή που είναι ακόμα πιο υγιεινή και θρεπτική: το κακάο. Είναι εφοδιασμένο με φλαβονοειδή κατάλληλα για την υγεία της καρδιάς, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και δεν περιέχει ζάχαρη.

Advertisment

2. Εναλλακτικές επιλογές γάλακτος

Είναι μια διατροφική τάση που έχει έρθει για να μείνει. Μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη φυτικού γάλακτος από βρώμη, αμύγδαλο, ρύζι και σόγια. Είναι πάντα καλύτερο να αναζητάμε το λιγότερο επεξεργασμένο προϊόν που δεν περιέχει έξτρα ζάχαρη και έχετε υπόψη σας να διαβάσετε την ετικέτα για τυχόν συντηρητικά.

3. Προσθέτουμε αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά

Η σοκολάτα έχει αρκετά δεκάδες μπαχαρικά και συστατικά με τα οποία ταιριάζει τέλεια σε γευστικό επίπεδο και με τα οποία μπορεί να συνδυαστεί. Κάποια από αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κανέλα είναι μάλλον η πιο οικεία επιλογή – έρευνα έχει δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά της μπορούν να στραφούν ενάντια στις φλεγμονές. Άλλες επιλογές είναι το πιπέρι καγιέν, το οποίο σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για τη Διατροφή, τονώνει την υγιή κυκλοφορία του αίματος.

Το τζίντζερ επίσης μας ζεσταίνει με φυσικό τρόπο και ταιριάζει στα ζεστά ροφήματα, αλλά και ο κουρκουμάς ή το κάρδαμο για όσους θέλουν να πειραματιστούν λίγο παραπάνω.

Advertisment

4. Χρήση φυσικού γλυκαντικού (αν το χρειάζεστε)

Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε απλό κακάο, θα θέλετε να προσθέσετε λίγη γλυκύτητα στο φλιτζάνι σας. Παραλείψτε την επεξεργασμένη ζάχαρη και αναζητήστε το στέβια. Άλλη επιλογή είναι η ζάχαρη καρύδας, η οποία βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

5. Η επιλογή του νερού

Αν δεν θέλετε να προσθέσετε γάλα για διάφορους διατροφικούς ή μη λόγους, υπάρχει πάντα η επιλογή του νερού. Οι περισσότερες σκόνες σοκολάτας ή κακάο μπορούν να παρασκευαστούν ως ροφήματα με την προσθήκη ζεστού νερού. Μάλιστα, μπορείτε να δοκιμάσετε να το φτιάξετε μισό μισό ώστε να μη στερηθείτε από την γεύση και την πυκνότητα του γάλακτος, αλλά να καταναλώσετε μικρή ποσότητα τελικά.

6. Προσθέτουμε καταπραϋντικά ή τονωτικά στοιχεία

Η απόλαυση του ζεστού ροφήματος και μόνο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταπραϋντική από μόνη της, αλλά μπορείτε να ενισχύσετε αυτό το συναίσθημα με λίγα ιδιαίτερα συστατικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν ειδικά λαδάκια τα οποία προορίζονται για κατανάλωση και μπορούν να προστεθούν στα ροφήματά μας, όπως το έλαιο κάνναβης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση