Αγκινάρα: 5 πειστικοί λόγοι να την προσθέσουμε στη διατροφή μας

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σαν λαχανικό στην κουζίνα μας, μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα αποτελεί μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές

Αγκινάρα: 5 πειστικοί λόγοι να την προσθέσουμε στη διατροφή μας

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σαν λαχανικό στην κουζίνα μας, μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα αποτελεί μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές, αφού εκτός από νοστιμάδα, προσθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες στο φαγητό μας. Η αγκινάρα λοιπόν είναι ένα πολυετές λαχανικό και η ρίζα της είναι πασαλώδης, προχωρώντας βαθιά στο έδαφος. Από το φυτό, στη μαγειρική χρησιμοποιείται ο ανθός, ο οποίος έχει σχήμα σφαιρικό και είναι σαρκώδες.

Καλλιεργούμε αγκινάρα στη χώρα μας, κυρίως στην Αργολίδα, στην Κρήτη, στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Κέρκυρα και στην Ηλεία. Ωστόσο, το βρίσκουμε και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως στη Γαλλία.

5 πειστικοί λόγοι να προσθέσουμε την αγκινάρα στη διατροφή μας

Πλούσια διατροφική αξία

Η αγκινάρα περιέχει ισχυρά θρεπτικά στοιχεία. Μια μεσαία αγκινάρα περιέχει 14.3 γρ. υδατάνθρακες, 6.9 γρ. φυτικές ίνες, 3.5 γρ. πρωτεΐνη, 0.4 γρ. λιπαρά. Επιπλέον, διαθέτει βιταμίνες Κ και C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής

Ειδικά το εκχύλισμα αγκινάρας έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις στα επίπεδα χοληστερόλης. Το εκχύλισμα λειτουργεί με δύο τρόπους: αρχικά περιέχει λουτεολίνη, ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει τη διαμόρφωση χοληστερόλη. Και δεύτερον, ωθεί το σώμα να παράγει την πιο λειτουργική μορφή χοληστερόλης.

Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Σε μια έρευνα με 98 συμμετέχοντες βρέθηκε ότι η συχνή κατανάλωση εκχυλίσματος για 12 εβδομάδες μείωσε τη διαστολική και συστολική πίεση. Ωστόσο, δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς ακριβώς λειτουργεί σε αυτό το επίπεδο.

Βελτιώνει την υγεία του ήπατος

Το εκχύλισμα αγκινάρας επίσης προστατεύει το ήπαρ από βλάβες και ενισχύει την ανάπτυξη νέου ιστού. Επίσης, αυξάνει την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι αγκινάρες, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν την πέψη, ενισχύοντας τον πληθυσμό των φιλικών εντερικών βακτηρίων, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ενοχλήσεων, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16918875

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1902564

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23543518

Book For Thought | S1E13

Δείτε Επίσης

Αξίζει να διαβάσετε

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε