, , ,

Αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά στον καιρό της κοινωνικής απομόνωσης

Τον τελευταίο χρόνο ζούμε κάτι πρωτόγνωρο· περιοριστήκαμε στα σπίτια μας, καταστήματα κλείνουν και η κυκλοφορία μειώνεται αισθητά σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κορονοϊός.

Αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά στον καιρό της κοινωνικής απομόνωσης

Τον τελευταίο χρόνο ζούμε κάτι πρωτόγνωρο· περιοριστήκαμε στα σπίτια μας, καταστήματα κλείνουν και η κυκλοφορία μειώνεται αισθητά σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κορονοϊός. Προσπαθούμε να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο και να σωθούν ζωές.

Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε από το σπίτι, οι φοιτητές και οι μαθητές δεν πηγαίνουν στα μαθήματά τους, τα σύνορα πολλών χωρών κλείνουν. Στην προσπάθειά μας αυτή μένουμε στο σπίτι μην έχοντας επαφή με άλλο κόσμο για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Advertisment

Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν με την οικογένειά τους και άλλοι που μένουν μόνοι τους. Είναι όμως φανερό πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κοινωνικής απομόνωσης. Αλλά με αυτή την απόσταση έρχονται και συναισθήματα μοναξιάς. Και γνωρίζουμε ότι η μοναξιά επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία, μπορεί και να πυροδοτήσει συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Ζούσαμε ήδη μια «επιδημία μοναξιάς» πριν τον κορονοϊό, οπότε τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να προλάβουμε τα αρνητικά συναισθήματα που φέρνει η μοναξιά. Χρειάζεται να πάρουμε τον έλεγχο της κοινωνικής μας ζωής και να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε συνδεδεμένοι με τους άλλους και ότι λαμβάνουμε εκείνα τα επίπεδα ωκυτοκίνης που είναι τόσο σημαντικά για την ψυχική μας υγεία.

Το ίδιο σημαντικό είναι όμως τόσο για εκείνους που μένουν μόνοι όσο και για εκείνους που συμβιώνουν με άλλους. Μπορεί και πάλι να νιώθουμε μοναξιά, ακόμα κι αν περιτριγυριζόμαστε από πολύ κόσμο. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ικανοποιούμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες μέσω πολλών διαφορετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων – και όχι μόνο μέσω των ανθρώπων με τους οποίους συμβιώνουμε.

Advertisment

Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά στον καιρό της κοινωνικής απομόνωσης

1. Μιλάμε περισσότερο στο τηλέφωνο

Είναι λίγο αυτονόητο αυτό, οπότε αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του, αλλά εδώ προτείνουμε αυτή η επικοινωνία να γίνεται με πρόγραμμα και σκοπό ώστε να μην χάσουμε την επαφή με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε τόσο ανήσυχοι για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα στην καθημερινότητα και στην οικονομία, που ξεχνάμε να μιλήσουμε ποιοτικά με τους φίλους και την οικογένειά μας.

2. Προγραμματίστε τηλε-συναντήσεις

Αν δεν μπορείτε να κάνετε παρέα δια ζώσης με τους φίλους σας, τότε κάντε το ψηφιακά. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πιείτε ένα ποτό ή να δειπνήσετε ενώ είστε σε ζωντανή σύνδεση. Θα μπορούσατε ακόμα και να δείτε μαζί μια ταινία ή μια σειρά ώστε παράλληλα να σχολιάζετε. Αν είστε διστακτικοί επειδή έχετε την αίσθηση ότι δεν θα είναι το ίδιο, χρειάζεται να γνωρίζετε κάτι: όσοι έχουν μακροχρόνιες σχέσεις, το κάνουν συνέχεια. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με τη φυσική παρουσία, αλλά είναι μια καλή λύση σε τέτοιες συνθήκες.

3. Αξιοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τώρα είναι η ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσετε σωστά. Δεν χρειάζεται να μιλάτε σε αυτά μόνο για τον κορονοϊό ή για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Αντιθέτως, γίνετε μέλη σε ομάδες που ασχολούνται με τα χόμπι που σας αρέσουν ή με πιο διασκεδαστικά θέματα της καθημερινότητας και αλληλεπιδράστε σε αυτά. Μπορείτε ακόμα να ξεκινήσετε και τις δικές σας ομάδες και κοινότητες.

4. Αλληλογραφήστε με φίλο/φίλη σας

Το άγχος και ορισμένες φορές και ο πανικός μας καταβάλλουν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Ξεχνάμε πώς είναι να είμαστε δημιουργικοί. Μπορείτε όμως να παλέψετε ενάντια σε αυτό τον φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Οργανώστε ένα project με έναν φίλο, όπου στο τέλος της ημέρας θα μοιράζεστε μαζί του μέσω email κάτι ενδιαφέρον που διαβάσατε, είδατε, μάθατε, γράψατε, ζωγραφίσατε. Εκμεταλλευτείτε αυτό το χρόνο προς όφελός σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 
Τραύματα παιδικής ηλικίας: Ποιοι τα ξεπερνούν εύκολα και σε ποιους αφήνουν αποτυπώματα
22 τρόποι για να μη σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε
Αυτό είναι το «κρυφό εμπόδιο» που σαμποτάρει κάθε απόφαση που παίρνουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση