Επιστήμονες κατάφεραν να «ξυπνήσουν» τη μνήμη ηλικιωμένων

Ερευνητές από το τμήμα Φυσιολογίας και Επιστημών του Εγκεφάλου από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Ράινχαρντ κατάφεραν να αναστρέψουν την

Επιστήμονες κατάφεραν να «ξυπνήσουν» τη μνήμη ηλικιωμένων

Ερευνητές από το τμήμα Φυσιολογίας και Επιστημών του Εγκεφάλου από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Ράινχαρντ κατάφεραν να αναστρέψουν την απώλεια μνήμης σε ηλικιωμένους.

Τα σχετικά αποτελέσματα, καθώς και ολόκληρη η έρευνα, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience. Οι επιστήμονες, κατάφεραν να επαναφέρουν τη μνήμη μέσω εγκεφαλικής διέγερσης, μέσω της οποίας κατάφεραν να συγχρονίσουν διαφορετικά εγκεφαλικά κυκλώματα.

Το δείγμα ήταν 42 εθελοντές ηλικίας 60 έως 76 ετών και άλλοι 42 ηλικίας 20 με 29 ετών και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα υποβλήθηκε σε μια μη επεμβατική τεχνική διέγερσης των κροταφικών και προμετωπιαίων εγκεφαλικών περιοχών επί 25 λεπτά, με στόχο να συγχρονιστούν τα εγκεφαλικά κύματα των εθελοντών σε ένα ορισμένο ρυθμό.

Εν συνεχεία, μελετήθηκε ο τρόπος που αυτός ο συγχρονισμός επιδρούσε στη βραχύχρονο ενεργό μνήμη, δηλαδή στη γνωστή ως «working memory» (μνήμη εργασίας). Αυτό το είδος μνήμης είναι που υποχωρεί καθώς μεγαλώνουμε.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι χωρίς αυτή την εγκεφαλική διέγερση, η μνήμη των ηλικιωμένων ήταν πιο αργή και λιγότερο ακριβής από εκείνη των νέων. Όταν όμως ενεργοποιούταν η διέγερση που επέφερε τον συγχρονισμό, τότε η μνήμη τους βελτιωνόταν άμεσα, σχεδόν σε σημείο που να μοιάζει με εκείνη των νέων εθελοντών.

Αυτή η εκπληκτική βελτίωση της μνήμης διαρκούσε για περίπου 50 λεπτά αμέσως μετά τη διέγερση του εγκεφάλου. Η βελτίωση της μνήμης των ηλικιωμένων σχετιζόταν με αυξημένες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα κύματα θήτα και γάμμα στον αριστερό κροταφικό φλοιό, καθώς επίσης με αύξηση στο συγχρονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων θήτα ανάμεσα στον αριστερό κροταφικό και στον προμετωπιαίο φλοιό.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα, καθώς ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία νέων, αποτελεσματικότερων μεθόδων αντιμετώπισης της απώλειας μνήμης, χωρίς αναγκαστική φαρμακευτική παρέμβαση. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες επιθυμούν να επεκτείνουν την έρευνά τους, ώστε να δουν αν είναι δυνατόν αυτή η ανάκαμψη της μνήμης εργασίας να διαρκεί πάνω από 50 λεπτά και αν γίνεται να υπάρξει ανάλογη βελτίωση σε άλλα είδη μνήμης και γνωστικών λειτουργιών (όπως η προσοχή, η λήψη αποφάσεων κλπ.).

Book For Thought | S1E13

Δείτε Επίσης

Αξίζει να διαβάσετε

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε