, ,

8 επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι να καταναλώνουμε περισσότερη πρωτεΐνη

Η αρνητική επίδραση των λιπαρών στην υγεία μας είναι ολοφάνερη. Γι’ αυτό και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για

8 επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι να καταναλώνουμε περισσότερη πρωτεΐνη

Η αρνητική επίδραση των λιπαρών στην υγεία μας είναι ολοφάνερη. Γι’ αυτό και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν τόση πρωτεΐνη ώστε να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του οργανισμού τους, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι που λαμβάνουν περισσότερες ποσότητες προς συνολικό όφελος του σώματός τους. Πολλές έρευνες υποδεικνύουν ότι μια διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, ιδίως για απώλεια κιλών και την τόνωση του μεταβολισμού μας.

8 πειστικοί λόγοι για να ενισχύσουμε την κατανάλωση πρωτεΐνης στην καθημερινότητά μας

1. Μειώνει την όρεξη και την πείνα

Σύμφωνα με έρευνες, η πρωτεΐνη προκαλεί αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό μας με μικρότερη ποσότητα φαγητού και αυτό συμβαίνει καθώς μειώνει την ορμόνη της “πείνας”. Επίσης ενισχύει τα επίπεδα των πεπτιδίων ΥΥ, μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε πληρότητα. Γι’ αυτό και ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να χάσουν το περιττό βάρος.

Advertisment

2. Αυξάνει τον μυικό ιστό και τη δύναμη

Η πρωτεΐνη χτίζει τους συνδετικούς ιστούς των μυών μας. Επιπλέον, η λήψη αρκετής πρωτεΐνης μας βοηθά να διατηρήσουμε τους μύες μας και να αυξήσουμε τη δύναμή μας. Αν βρίσκεστε σε διαδικασία άθλησης με βάρη, η πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει να πετύχετε πιο άμεσα το στόχο σας.

3. Κάνει καλό στα οστά

Η πρωτεΐνη που προέρχεται από τα ζώα, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των οστών μας. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση και μάλιστα συνίσταται για τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

4. Μειώνει τις λιγούρες

Οι λιγούρες είναι διαφορετικές από την πείνα καθώς η πείνα προέρχεται από το στομάχι ενώ οι λιγούρες συνήθως από μια επιθυμία του εγκεφάλου. Με τις λιγούρες είναι πολύ εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο με τη διατροφή μας και ο καλύτερος τρόπος είναι να τις αποφύγουμε αυξάνοντας τη λήψη πρωτεΐνης κατά 25%, καθώς αυτό μειώνει την εμφάνιση τους κατά 60%.

Advertisment

5. Ενισχύει το μεταβολισμό μας

Αυτό συμβαίνει καθώς το σώμα μας χρησιμοποιεί θερμίδες για να χωνέψει ενώ όσο υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης λάβουμε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε και τη χώνεψή τους αυξάνοντας την καύση θερμίδων κατά 100 την ημέρα.

6. Μειώνει την πίεση του αίματος

Η υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά και βλάβες στα νεφρά. Η πρωτεΐνη μειώνει την πίεση του αίματος με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισής τους.

7. Βοηθά το σώμα μας να επουλωθεί μετά από τραυματισμό

Η πρωτεΐνη βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων καθώς ενισχύει το συνδετικό ιστό των οργάνων μας. Σύμφωνα με έρευνες, η λήψη πρωτεϊνης μετά από τραυματισμό, βοηθά τους ασθενείς να έχουν γρηγορότερη αποκατάσταση.

8. Βοηθά να παραμένουμε σε φόρμα όσο μεγαλώνουμε

Μια από τις συνέπειες του χρόνου είναι ότι οι μύες μας σταδιακά ατροφούν και αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μειώνεται η ποιότητα της ζωής του ατόμου καθώς έτσι τραυματίζεται πιο εύκολα. Η πρωτεΐνη είναι μια εξαιρετική πηγή δύναμης και πρόληψης κατά του γήρατος των μυών ή αλλιώς της σαρκοπενίας.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469288

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15735253

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10375057

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20711407

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20847729

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21102327

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22958314

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16950139

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν
Πόσο εύκολα χάνουμε κιλά τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες | Τι αλλάζει στο μικροβίωμα
5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
Πώς να κάνετε τα τρόφιμα να διατηρούνται υγιή για περισσότερο χρόνο στο ψυγείο σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση