, ,

Φινλανδία: «Αιωρούμενο» σπίτι παρασέρνει τους επισκέπτες στη μαγεία του Σκανδιναβικού δάσους

Όπου κι αν κοιτάξει κανείς, ακόμα και εν μέσω αυτής της πανδημικής εσωστρέφειας που μας ταλαιπωρεί, η ιδέα και η πρακτική του οικολογικά υπεύθυνου

Φινλανδία: «Αιωρούμενο» σπίτι παρασέρνει τους επισκέπτες στη μαγεία του Σκανδιναβικού δάσους

Όπου κι αν κοιτάξει κανείς, ακόμα και εν μέσω αυτής της πανδημικής εσωστρέφειας που μας ταλαιπωρεί, η ιδέα και η πρακτική του οικολογικά υπεύθυνου τουρισμού γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες στις μέρες μας. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα, το 87% των ερωτηθέντων απάντησαν πως σκοπεύουν να ταξιδέψουν με πιο βιώσιμο τρόπο, με το 39% να δηλώνουν ότι το έχουν ήδη κάνει ή καταφέρνουν να το κάνουν συχνά.

Αν και υπάρχουν διάφορες πιθανές στρατηγικές για να διασφαλίσουμε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον ταξίδι – όπως να επιλέξουμε το τρένο ως μεταφορικό μέσο παρά το αεροπλάνο – είναι εξίσου σημαντικό να επιλέγουμε και χώρους διαμονής που έχουν δημιουργηθεί με τον παράγοντα της βιωσιμότητας κατά νου. Φυσικά, αυτά τα στάνταρ της βιωσιμότητας μπορεί να ποικίλουν ευρέως αναλόγως με το ποιος είναι ο προορισμός, αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ότι οι τάσεις των καταναλωτών αλλάζουν και ότι η βιομηχανία αποκρίνεται σε αυτές τις απαιτήσεις.

Advertisment

Φωτογραφία: Marc Goodwin, Archmospheres

Ένας δημοφιλής οικολογικός τουριστικός προορισμός είναι η Φινλανδία, η οποία επιλέγεται για τα αγνά τοπία της, την εθνική προτίμηση για πρωτότυπες σάουνες και το κάμπινγκ με στυλ μέσα στη φύση. Ακολουθώντας αυτές τις γραμμές, η Φινλανδική εταιρεία Studio Puisto με έδρα της το Ελσίνκι, πρόσφατα σχεδίασε αυτό το μαύρο ξύλινο σπιτάκι στη μέση ενός δάσους ως ένα οικολογικό θέρετρο στο Kivijärvi, που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Πάρκο Salamajärvi.

Κρυμμένο ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα, το πρώτο δημιούργημα –μοντέλο της εταιρίας στηρίζεται μόνο σε έναν διακριτικό στύλο, προσδίδοντάς του μυστηριώδη αύρα. Καθώς είναι ανυψωμένο από το έδαφος, σημαίνει επίσης ότι η καμπίνα έχει πολύ λιγότερη άμεση επαφή με το έδαφος και έτσι ελάχιστα δέντρα χρειάστηκαν να κοπούν.

Φωτογραφία: Marc Goodwin, Archmospheres

Αυτή η αλλαγή στο ύψος επίσης αλλάζει την εμπειρία των επισκεπτών, χάρη σε μια μεγάλη σάλα που οδηγεί στην είσοδο. Όπως εξήγησε ο αρχιτέκτονας του project Mikko Jakonen: «Το περπάτημα προς την καμπίνα συνιστά απαραίτητο μέρος της συνολικής εμπειρίας. Γι’ αυτό, θέλαμε να το απλοποιήσουμε με μια μεγάλη γραμμική σκάλα. Όταν φτάνετε, προσεγγίζετε την καμπίνα αφού περπατήσετε αρκετά σε ένα στενό μονοπάτι βαθιά μέσα στο δάσος – και ξαφνικά μπροστά σας βλέπετε το πρώτο ξύλινο σκαλί. Δημιουργεί μια ιδιαίτερη στιγμή όπου η άγρια φύση μετατρέπεται αργά σε ένα ασφαλές μέρος, προσφέροντας μια εντελώς διαφορετική οπτική».

Advertisment

Ο σχεδιασμός της καμπίνας βασίζεται στην παραδοσιακή ανυψωμένη καλύβα που οι Sámi, οι αυτόχθονες κάτοικοι του βορειότερου άκρου της Σκανδιναβικής χερσονήσου χρησιμοποιούσαν για να αποθηκεύσουν και να προστατεύσουν τα τρόφιμά τους από τα ζώα. Αν και βρίσκεται πολύ βαθιά στο δάσος, το σπιτάκι Niliaitta διαθέτει όλα όσα παρέχει και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, όπως τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό, μπάνιο και κουζίνα. Η καμπίνα Niliaitta είναι η πρώτη από τις 25 που σχεδιάζονται να χτιστούν ως μέρος ενός οικολογικού θέρετρου.

Φωτογραφία: Marc Goodwin, Archmospheres

Πηγή:

www.treehugger.com/niliaitta-black-cabin-by-studio-puisto-5101014

Κεντρική φωτογραφία: Marc Goodwin, Archmospheres

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι έρωτας με την πρώτη ματιά; 15 σημάδια για να το καταλάβουμε
Σκύλος και άνθρωπος συγχρονίζονται εγκεφαλικά όταν κοιτάζονται στα μάτια
2 τρόποι με τους οποίους η ενσυναίσθηση καθορίζει τον τύπο του συντρόφου που επιλέγουμε
6 πάρκα στην Αττική για να περάσουν τα παιδιά δημιουργικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση