,

Πώς οι Γάλλοι άρπαξαν την «Αφροδίτη της Μήλου»

Η κινηματογραφική περιπέτεια του εκπληκτικού αγάλματος που ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη και κατέληξε στο Λούβρο Οι αγωνιώδεις προσπάθειες ενός πάμφτωχου και πολύτεκνου αγρότη

Πώς οι Γάλλοι άρπαξαν την «Αφροδίτη της Μήλου»

Η κινηματογραφική περιπέτεια του εκπληκτικού αγάλματος που ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη και κατέληξε στο Λούβρο

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες ενός πάμφτωχου και πολύτεκνου αγρότη να μαζέψει πέτρες για να χτίσει έναν μικρό τοίχο στο χωράφι του, έφερε και πάλι στην επιφάνεια μετά από περίπου 1.900 χρόνια που ήταν θαμμένο στο έδαφος, ένα από τα ομορφότερα αγάλματα που έχουν σμιλευτεί ποτέ στον κόσμο.

Advertisment

Νήσος Μήλος, 8 Απριλίου του 1820. Λίγους μόλις μήνες πριν ξεσπάσει η ελληνική Επανάσταση κατά του οθωμανικού ζυγού, ο ανυποψίαστος εργάτης γης Γεώργιος Κεντρωτάς (ή κατ’ άλλες πηγές Γεώργιος Μποτώνης), άρχισε να σκάβει κάτω από τον ήλιο, μέχρι ου η αξίνα του, χτύπησε πάνω στην οροφή ενός υπόγειου θόλου. Γεμάτος περιέργεια, σύρθηκε μέσα στην τρύπα που είχε δημιουργήσει και βρέθηκε σε ένα μικρό δωμάτιο. Το θέαμα που αντικρίζει τον αφήνει έκθαμβο. Στο πάτωμα του χώρου βρισκόταν ξαπλωμένο ένα ολόλευκο άγαλμα από παριανό μάρμαρο.

Δεν ήξερε τι να το κάνει

Απεικόνιζε μια πανέμορφη γυμνόστηθη κοπέλα. Στα μαλλιά της είχε περασμένο κεφαλόδεσμο (μια μορφή ταινίας, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν και σήμερα οι γυναίκες για να πιάσουν τα μαλλιά τους) από τον οποίο ξεφεύγουν πίσω βόστρυχοι. Μπορεί τα δύο της χέρια να απουσίαζαν και η πλήρης συγκόλληση όλων των τμημάτων που βρέθηκαν να έγινε αργότερα στη Γαλλία, ωστόσο ακόμη κι έτσι το κάλλος ήταν απαράμιλλο. Ο αγράμματος αγρότης δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει την αξία που είχε το άγαλμά του, αλλά δεν ήξερε και τι να το κάνει. Έτσι, έκρινε σκόπιμο να μιλήσει για την ανακάλυψη στους συγχωριανούς του. Ακριβώς από αυτό εδώ το σημείο, αρχίσει η περιπέτεια.

Advertisment

Διαβάστε περισσότερα στο newsbeast.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θέλεις να μάθεις γιατί γερνάει ο άνθρωπος; Για να αντιληφθεί τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή...
Η κυνηγημένη από τους Ταλιμπάν Γιουσόφι εκπροσωπεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες τις γυναίκες με «κλεμμένα όνειρα»
Αντί να είμαστε «καλοί», να γίνουμε συνειδητοί
Κύπρος: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, με «ναό πριν από τους ναούς»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση