, ,

Ξηροστομία: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το δυσάρεστο σύμπτωμα

Η ξηροστομία εμφανίζεται όταν μειώνεται η έκκριση σιέλου στο στόμα. Αν και δεν αποτελεί επικίνδυνο σύμπτωμα, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό. Ορισμένες φορές, η

Ξηροστομία: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το δυσάρεστο σύμπτωμα

Η ξηροστομία εμφανίζεται όταν μειώνεται η έκκριση σιέλου στο στόμα. Αν και δεν αποτελεί επικίνδυνο σύμπτωμα, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό. Ορισμένες φορές, η λύση μπορεί να είναι απλή, όπως το να πιούμε νερό. Η ξηροστομία όμως έχει και άλλες αιτίες, όπως συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή παθήσεις.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ξηροστομία με απλούς τρόπους

1. Πίνουμε νερό

Όσοι το έχουμε νιώσει, είναι βέβαιο πως το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αναζητήσουμε νερό. Η αίσθηση ξηροστομίας συνήθως υποδεικνύει ήπια αφυδάτωση του οργανισμού, που όμως δεν πρέπει να την αφήσουμε να επιδεινωθεί.

Advertisment

2. Βελτίωση της στοματικής υγιεινής

Η κακή στοματική υγιεινή προκαλεί ξηροστομία και οδηγεί σε κακή στοματική υγεία. Κάντε μικρές πράξεις βελτίωσής της, όπως το να βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε νήμα.

3. Επιλέξτε στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ

Ο στοματικές πλύσεις παίζουν θετικό ρόλο στη διατήρηση της στοματικής υγείας, αλλά είναι σημαντικό να εξετάσετε τα συστατικά του διαλύματος που χρησιμοποιείτε. Τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ εξοντώνουν τα βακτήρια, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και ξηροστομία.
Υπάρχουν διαλύματα που περιέχουν συστατικά όπως ξυλιτόλη, τα οποία εξοντώνουν και αυτά τα βακτήρια, ενώ διατηρούν την υγρασία του στόματος.

4. Παστίλιες χωρίς ζάχαρη

Η χρήση παστίλιας χωρίς όμως ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει την ξηροστομία. Κι αυτό γιατί αναγκαζόμαστε να κλείσουμε το στόμα και έτσι βοηθάμε στην έκκριση σιελόρροιας.

Advertisment

5. Τζίντζερ

Τα σπρέι τζίντζερ, το ρόφημά του και άλλα προϊόντα βοηθούν στην ενεργοποίηση των σιελογόνων αδένων και αυξάνουν την παραγωγή σιέλου. Μία κλινική έρευνα του 2017 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν χρησιμοποιήσει τζίντζερ σε σπρέι αντί για άλλες θεραπείες είχαν το ίδιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της ξηροστομίας.

6. Υγραντήρας

Αν κάποιος περνά πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να παρατηρήσει ότι μετά από κάποιες ώρες εμφανίζει συμπτώματα ξηροστομίας, τα οποία επιδεινώνονται σταδιακά. Πολλοί άνθρωποι ανακουφίζονται όταν χρησιμοποιούν υγραντήρας στα δωμάτια που χρησιμοποιούν περισσότερο.

7. Ρωτήστε το γιατρό σας για παρενέργειες φαρμάκων

Πολλές φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, όπως φάρμακα που αντιμετωπίζουν:

– παχυσαρκία

– διάρροια

– υπέρταση

– επιληψία

– άσθμα

– Νόσος του Πάρκινσον

– Ακράτεια ούρων

8. Αναπνέουμε από τη μύτη με το στόμα κλειστό

Αναπνέοντας με το στόμα ανοιχτό, προκαλούμε ξηρότητα στις αναπνευστικές οδούς. Κάποιοι άνθρωποι αναπνέουν όμως από το στόμα, όταν έχουν κάποια αναπνευστική νόσο, όπως κρυολόγημα. Η έντονη άσκηση μας κάνει επίσης να αναπνέουμε από το στόμα. Επιπλέον, αν ξυπνάτε με ξηροστομία κάθε πρωί, τότε ίσως εισπνέετε ξηρό αέρα από το στόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Προσπαθήστε συνειδητά, όσο μπορείτε, να κλείνετε το στόμα σας και να αναπνέετε από τη μύτη, ώστε να βελτιώσετε τη ροή του σιέλου. Αν δυσκολεύεστε, μασήστε καραμέλες και τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278738/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209628/

https://www.nidcr.nih.gov/health-info/dry-mouth/more-info

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5580869/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση