Στη Georgia των ΗΠΑ, υπάρχει μια μεγάλη φάρμα όπου οι κάτοικοι μπορούν να περιπλανηθούν στο δάσος, να εισπνεύσουν τον καθαρό αέρα και να μαζέψουν δωρεάν φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατευθείαν από τη γη για δική τους κατανάλωση. Στο Food Forest, όπως ονομάζεται, κάποτε καλλιεργούσαν ελαιοκάρυδο, αλλά τώρα εκεί βρίσκει κανείς περίπου 2.500 είδη φρούτων, λαχανικών και φαρμακευτικών φυτών, τα οποία είναι διαθέσιμα σε όποιον τα χρειάζεται.
Το αστικό δάσος στο Browns Mill αποτελεί ένα από τα λίγα projects που προσφέρουν δωρεάν τρόφιμα και τα οποία δειλά δειλά αυξάνονται σε διάφορες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, καθώς πολίτες και οργανισμοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα πείνας και διατροφικής ανασφάλειας.
Advertisment
Στην Ατλάντα, το πρόβλημα είναι έντονο, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις κατοίκους, περίπου 125.000 άνθρωποι ζουν σε περιοχές που ορίζονται ως διατροφικές έρημοι, οι οποίες βρίσκονται σε γεωγραφικά μεγάλη απόσταση από μανάβικα και σούπερ μάρκετ. Το δάσος βρίσκεται στη γειτονιά Browns Mill στη νοτιοανατολική Ατλάντα, όπου για να φτάσει κανείς στην πλησιέστερη αγορά χρειάζεται 30 λεπτά διαδρομής με το λεωφορείο.
Οι βασικοί στόχοι των εμπνευστών του εγχειρήματος ήταν η πρόσβαση σε πράσινους χώρους και σε δωρεάν τρόφιμα. Έτσι το πρόγραμμα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης καμπάνιας που σκοπό έχει να φέρει υγιεινή τροφή πιο κοντά στο 85% των 500.000 κατοίκων της Ατλάντα μέχρι το 2022, αν και μέχρι το 2014, ήταν παράνομο κανείς να καλλιεργεί λαχανικά ή φρούτα μέσα στην πόλη.
Το project προσκαλεί τους μαθητές να κάνουν εκεί εκδρομές και να συνεισφέρουν στη διαδικασία και για πολλά από αυτά τα παιδιά είναι η πρώτη τους φορά που επισκέπτονται κήπο, φάρμα ή δάσος. Κι αυτό είναι που κάνει την εμπειρία τους ξεχωριστή. Πλέον, πάνω από 1.000 εθελοντές και γείτονες βοηθούν στη φύτευση, στο πότισμα και στην προστασία του δάσους. Κάθε μέρα, μπορεί κανείς να συναντήσει πάνω από 50 εθελοντές να εργάζονται στη φάρμα.
Advertisment
Αυτή η προσφορά από εθελοντές αποτελεί απόδειξη του πώς μια τέτοια «πράσινη» πρωτοβουλία δένει την κοινότητα. Αν και υπήρξαν ορισμένα προβλήματα με κατοίκους που έπαιρναν περισσότερα απ’ όσα χρειάζονταν, οι διαχειριστές του έργου έχουν πλέον δημιουργήσει μια λίστα προτεραιότητας και ένα μέρος της σοδειάς μαζεύεται από τους εθελοντές και ύστερα μοιράζεται.
Μια άδεια και παραμελημένη γη έχει μεταμορφωθεί σε μια μικρή όαση για όλους και σε ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά. Αυτό δημιούργησε μια αλληλέγγυα κοινότητα, η οποία έχει πλέον πρόσβαση σε φρέσκα, θρεπτικά τρόφιμα. Σταδιακά, οργανώνονται και πραγματοποιούνται εκεί εκπαιδευτικά προγράμματα με μαθήματα κηπουρικής, μαγειρικής και υγιεινής διατροφής. Ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις πόλεις του κόσμου.
Πηγή:
brightvibes.com/2223/en/atlanta-creates-first-free-food-forest-to-fight-food-insecurity
Κεντρική φωτογραφία: Facebook/UrbanFoodForestatBrownsMill