,

Ενσυναίσθηση: Γιατί δεν μπορείτε να εκφράσετε τα δυσάρεστα συναισθήματα και πώς να «ξελαφρώσετε»

Οι ενσυναισθητικοί είναι εξαιρετικά οξυδερκείς και μπορούν να συντονίζονται σε υπερβολικό βαθμό με αυτό που οι άνθρωποι γύρω τους επιθυμούν, χρειάζονται και νιώθουν. Γι’

Οι ενσυναισθητικοί δυσκολεύονται να εκφράσουν δυσάρεστα συναισθήματα: Τρόποι να το καταφέρουν

Οι ενσυναισθητικοί είναι εξαιρετικά οξυδερκείς και μπορούν να συντονίζονται σε υπερβολικό βαθμό με αυτό που οι άνθρωποι γύρω τους επιθυμούν, χρειάζονται και νιώθουν. Γι’ αυτό και πληγώνονται πολύ όταν ένας έμπιστος φίλος, ένα μέλος της οικογένειας ή ένας συνάδελφος στραφεί εναντίον τους.

Αν και οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να βοηθούν τους γύρω τους να γίνονται πιο ευαίσθητοι, μπορεί ορισμένες φορές να δυσκολεύονται με την αντιπαράθεση. Όμως είναι κι αυτό ένα αναπόσπαστο κομμάτι των διαπροσωπικών σχέσεων και γι’ αυτό είναι σημαντικό το να αναγνωρίζουμε πότε κάποιος άλλος μας πληγώνει ώστε στη συνέχεια να το αντιμετωπίσουμε.

Advertisment

Πώς μπορούν οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι να εκφράζουν με ευκολία τα δυσάρεστα συναισθήματα

1. Ακόμη και αν πονάμε, είναι σημαντικό να κρατάμε για εμάς ενέργεια

Ακριβώς επειδή πονάμε, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε σε τέτοιες καταστάσεις ενέργεια ώστε να τη διοχετεύσουμε σε εμάς τους ίδιους. Το ότι είμαστε ενσυναισθητικοί δεν σημαίνει ότι ζούμε συνεχώς για τους άλλους.

2. Κάνουμε «πρόβες» για να νιώθουμε την αντιπαράθεση πιο άνετη

Χρησιμοποιώντας τον δημιουργικό οραματισμό, μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας ήρεμο κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης και της συνειδητοποίησης. Επίσης, μέσω τέτοιων παρόμοιων πρακτικών που μας προετοιμάζουν, μπορούμε να «παρατηρήσουμε» την αντίδραση του άλλο ατόμου χωρίς να συντονιστούμε και να απορροφήσουμε την ενέργεια και τα συναισθήματά του.

3. Συνεχώς διδάσκουμε τους ανθρώπους πώς να μας αντιμετωπίζουν

Οι ενσυναισθητικοί διδάσκουν τους άλλους (χωρίς να το αντιλαμβάνονται) ότι οι δικές τους ανάγκες δεν είναι σημαντικές. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον, η αυξημένη οξυδέρκεια και αντίληψη του ενσυναισθητικού καταλαμβάνει τόσο χώρο που οι άλλοι μπαίνουν στο επίκεντρο και σε αυτή την κατάσταση οι ανάγκες τους δεν έχουν χώρο.

Advertisment

Κατά δεύτερον, αυτοί οι άνθρωποι κάποιες φορές αποφεύγουν να συγκρούονται με άλλους επειδή ξέρουν ότι μια αντιπαράθεση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα στο άλλο άτομο. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, ο ενσυναισθητικός πρέπει να φτάσει στην αντιπαράθεση, ώστε να θέσει κι εκείνος τα δικά του όρια.

4. Οι απόψεις των άλλων μπορεί να αλλάξουν όπως και η διάθεση

Οι ενσυναισθητικοί τείνουν επίσης να παίρνουν προσωπικά τα πράγματα. Αλλά να θυμάστε πως όταν κάποιος έχει μια κακή μέρα είναι πιθανό να εμφανιστεί επικριτικός απέναντί σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό πριν το πάρετε προσωπικά, να αφήνετε πρώτα λίγο χώρο και χρόνο μέχρι να είστε βέβαιοι ότι η επίθεση είναι προσωπική.

5. Θυμίζουμε ότι και οι ενσυναισθητικοί μπορεί να φερθούν λάθος

Ακόμη και οι πιο υποστηρικτικοί άνθρωποι μπορεί να εμπλακούν σε μια τοξική συμπεριφορά χωρίς να το θέλουν. Ακόμη κι αν μετά την αντιπαράθεση αντιληφθείτε ότι μπορεί να κάνατε λάθος, δεν υπάρχει λόγος να το μετανιώνετε ή να νιώσετε άσχημα παραπάνω απ’ ότι αναλογεί στην περίπτωση. Τα λάθη είναι ανθρώπινα.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-empaths-can-vocalize-hurt-feelings

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
spiliotis2
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση