, , , ,

Καλλιτέχνες δημιουργούν μουσικά όργανα από πάγο και δίνουν συναυλία σε ιγκλού (Βίντεο)

Οι άνθρωποι έχουν σκαρφιστεί διάφορους τρόπους να παράγουν μουσική και να φτιάχνουν μουσικά όργανα στο πέρασμα των αιώνων· από διάφορα είδη ξύλου μέχρι κοχύλια

Καλλιτέχνες δημιουργούν μουσικά όργανα από πάγο και δίνουν συναυλία σε ιγκλού (Βίντεο)

Οι άνθρωποι έχουν σκαρφιστεί διάφορους τρόπους να παράγουν μουσική και να φτιάχνουν μουσικά όργανα στο πέρασμα των αιώνων· από διάφορα είδη ξύλου μέχρι κοχύλια και στρείδια από τη θάλασσα, η φαντασία μας δεν γνωρίζει περιορισμούς. Όμως, ποιος θα φανταζόταν ότι θα μπορούσε άνθρωπος να φτιάξει μια ολόκληρη ορχήστρα από πάγο;

Όπως αποδεικνύεται, τα μουσικά όργανα από πάγο έχουν μια πολύ καλή και μοναδική ακουστική. Μάλιστα, ο Tim Linhart, Αμερικάνος κατασκευαστής και γλύπτης οργάνων από πάγο περιγράφει τον ήχο αυτό σαν να ακούει κανείς «την αγνότητα και καθαρότητα του παραδείσου».

Advertisment

Ο ίδιος σε συνέντευξή του αναφέρει ότι ο πάγος είναι εξαιρετικός ως ακουστικό υλικό. Ο Linhart έμαθε πώς να κατασκευάζει μια ολόκληρη ορχήστρα οργάνων από πάγο δοκιμάζοντας και αποτυγχάνοντας στο παρελθόν πολλές φορές. Κατάφερε να κατασκευάσει βιολί, βιόλα, τσέλο, βιολοντσέλο, μαντολίνο, κιθάρα, μπάντζο, ξυλόφωνο, ντραμς και μαρίμπα.

 

View this post on Instagram

 

Advertisment

A post shared by Ice Music Festival Norway (@icemusicfestivalnorway)

Πλέον είναι πρωτοπόρος σε αυτό που κάνει· έχει κατασκευάσει 19 ορχήστρες πάγου και 11 αίθουσες ιγκλού. Αλλά δεν είναι μόνος σε αυτή την πιο ακραία μορφή μουσικής. Το 2000, η πρώτη συναυλία μουσικής από πάγο έλαβε χώρα κάτω από έναν παγωμένο καταρράκτη στο Lillehammer στη Νορβηγία. Ο συνθέτης και παραγωγός, Terje Isungset είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς μουσικής πάγου στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μουσική που παράγεται από τον πάγο είναι παραδόξως ζεστή και απαλή σε σύγκριση με τον ήχο του σπασμένου πάγου κάτω από τα πόδια μας. Ο Insungset ξεκίνησε επίσης το ετήσιο Ice Music Festival που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Νορβηγία για όσους είναι πρόθυμοι να αντέξουν τις παγωμένες θερμοκρασίες που χρειάζονται τα όργανα για να κρατήσουν το σχήμα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Προβλήματα όπως τα κρύα χέρια και χείλη, ζεσταίνουν σταδιακά τα εργαλεία και αλλάζουν σταδιακά τον ήχος κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά ένα ψυχρότερο περιβάλλον μπορεί να εμποδίζει τέτοιες τεχνικές δυσκολίες. Ωστόσο, στο κρύο έχουν άλλες δυσκολίες, αφού τα δάχτυλα των μουσικών μπορεί σταδιακά να μουδιάζουν από το κρύο και τα χείλη τους να κολλούν πάνω στον πάγο.

Αν και η πανδημία δυστυχώς ανάγκασε την ομάδα να ματαιώσει τη συναυλία, τώρα στόχος τους είναι να οργανώσουν το Ice Music Festival του 2022 και ο Linhart έχει κάνει ήδη προτάσεις για να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2026 στο Μιλάνο.

Πηγή:

goodnewsnetwork.org/tim-linhart-terje-insungset-ice-music-festival/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση