, ,

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός της και γιατί

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Αλλά

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός της και γιατί

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Αλλά πώς προέκυψε η ιδέα για την καθιέρωση αυτής της μέρας και τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη ημερομηνία;

Στις 8 Μαρτίου του 1857, οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού στις ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος που ζητούσε τα αυτονόητα και διέλυσε με βία τις λευκοντυμένες γυναίκες. Παρά την προσπάθεια των αρχών να υποβιβάσουν τη σημασία του γεγονότος αυτού, το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δύο μόλις χρόνια μετά, οι ίδιες γυναίκες οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν πάλι τις κινητοποιήσεις.

Advertisment

Το Μάρτιο του 1908 στη Ν. Υόρκη 23.000 γυναίκες, εργάτριες στις κλωστοϋφαντουργίες της Ν. Υόρκης, διαδήλωσαν και πάλι, απαιτώντας 10ωρη βάρδια, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσο μισθό με τους άντρες, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και το δικαίωμα ψήφου. Το σύνθημά τους ήταν «Ψωμί και Τριαντάφυλλα».

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η Σοβιετική Ρωσία καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως εθνική αργία, αφού οι γυναίκες είχαν κερδίσει το δικαίωμα ψήφου εκεί το 1917. Εντούτοις, η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες ήταν η Νέα Ζηλανδία το 1893.

Ωστόσο, οι γυναίκες ήταν αναπόσπαστο μέρος πολλών σπουδαίων αγώνων στο παρελθόν. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλλίες.

Advertisment

Ως εκ τούτου, η σημερινή μέρα εκτός από γιορτή, είναι μια αγωνιστική και ιστορική επέτειος. Μας υπενθυμίζει έναν πολυετή και δυναμικό αγώνα ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων. Αυτή τη μέρα χρειάζεται να κάνουμε έναν βαθύ απολογισμό της πάλης για την ισοτιμία των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις και τα πεδία της ζωής. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι έχει επέλθει η απόλυτη ισότητα.

Πηγές:

Με πληροφορίες από tvxs.gr και wikipedia.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση