, ,

Πόνος στον αυχένα: 10 τρόποι να τον προλάβουμε και να ανακουφιστούμε

Το 50% περίπου των ανθρώπων που εμφανίζουν πόνο σε εκείνο το σημείο θα συνεχίσουν να εμφανίζουν λιγότερο ή περισσότερο και στο μέλλον.

Πόνος στον αυχένα: 10 τρόποι να τον προλάβουμε και να ανακουφιστούμε

Είτε πρόκειται για έναν οξύ, διαπεραστικό πόνο, είτε για έναν ήπιο και επίμονο, ο πόνος στον αυχένα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος. Οι περισσότεροι έχουν νιώσει αυτό τον πόνο σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Άλλωστε, ο αυχένας έχει τη δύσκολη και σημαντική αποστολή να κρατά το κεφάλι μας. Επίσης, τον κινούμε συνεχώς και δεν είναι τόσο καλά προστατευμένος όσο η υπόλοιπη σπονδυλική μας στήλη, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς.

Το 50% περίπου των ανθρώπων που εμφανίζουν πόνο σε εκείνο το σημείο θα συνεχίσουν να εμφανίζουν λιγότερο ή περισσότερο και στο μέλλον. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι να προστατεύουμε τον αυχένα μας όσο και να τον ανακουφίζουμε.

Advertisment

Πηγές αυχενικού πόνου

– Τραυματισμός: Ακόμη και μια λάθος ή απότομη διάταση μπορεί να τραυματίσει τους μύες εκείνης της περιοχής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν σηκώσουμε ή τραβήξουμε κάτι απότομα και λάθος. Τέλος, το τράνταγμα, όπως σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, θέτει μεγάλη πίεση στους συνδέσμους και στους μύες της περιοχής.

– Αρθρίτιδα: Η αρθρίτιδα φθείρει τις αρθρώσεις του αυχένα, ο χώρος ανάμεσά τους στενεύει όπως επίσης και ο χώρος των δίσκων ανάμεσα στα οστά, οδηγώντας σε αυχενικό. Αλλά η αρθρίτιδα συμπιέζει και τα νεύρα μεταφέροντας τον πόνο στο κεφάλι, στα μάτια, ακόμη και στο χέρι.

– Λοίμωξη: Η μόλυνση από κάποιο ιό μπορεί να πάρει τη μορφή μυϊκών πόνων, οι οποίοι όμως θα υποχωρήσουν καθώς αναρρώνουμε. Σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις, ο έντονος αυχενικός πόνος προέρχεται από κάποια μόλυνση στη σπονδυλική στήλη, όπως η μηνιγγίτιδα.

Advertisment

Η αίσθηση του πόνου

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οι σκληροί μύες στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αλλά και στα πλάγια του λαιμού, στους ώμους και ανάμεσα στην ωμοπλάτη. Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχουμε πονοκεφάλους συχνά στο πίσω μέρος του κεφαλιού αλλά και πίσω από τα μάτια. Τέλος, μπορεί να νιώθουμε αδυναμία στα χέρια λόγω της συμπίεσης των νεύρων, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα σε όλη την περιοχή.

Αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα

Τις περισσότερες φορές, οι οξείες περιπτώσεις αυχενικού πόνου μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς στο σπίτι, οπότε σε μια πρώτη προσπάθεια, μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα απλό αναλγητικό ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες. Χρειάζεται όμως να έχετε υπόψη σας ότι τα αντιφλεγμονώδη μπορεί κάποιες φορές να ενοχλούν το στομάχι σας. Επίσης, αν δεν έχετε ξαναπάρει, χρειάζεται να ρωτήσετε τον γιατρό σας σε περίπτωση που έχετε ιστορικό θρομβώσεων.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή δια στόματος, μπορείτε να δοκιμάσετε θεραπείες που εφαρμόζονται απευθείας στο σημείο του πόνου. Έμπλαστρα ή αλοιφές μπορούν να τοποθετηθούν στην περιοχή και συχνά βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου στους μαλακούς ιστούς και στους μύες.

Το κρύο καταπραΰνει από την αρχική φλεγμονή, οπότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τις πρώτες δύο μέρες του πόνου. Στη συνέχεια, είναι πολύ αποτελεσματικότερη η ζέστη για την ανακούφιση. Η θερμότητα, είτε είναι υγρή είτε με τη μορφή μιας βρεγμένης πετσέτας, συχνά χαλαρώνει τους μύες. Ορισμένες φορές, κι ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Κάτι που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι δεν πρέπει να γυμνάζουμε εκείνο το σημείο όσο πονάμε. Όμως, οι απαλές και αργές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις μπορούν να βοηθήσουν λίγο στην δυσκαμψία. Οι κανονικές διατάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τις ημέρες του πόνου· μάλιστα, οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν ως αποτέλεσμα τέτοιων κακών επιλογών.

Όταν δεν πονάτε πια και μπορείτε να ασκηθείτε κανονικά, βεβαιωθείτε ότι δίνετε χρόνο στο σώμα σας ανάμεσα στις ασκήσεις, δεν πιέζετε για πολύ ώρα τον αυχένα και κάνετε πολύ καλή προθέρμανση και αποθεραπεία. Εν ολίγοις, μην επιλέγετε τη σύντομη και έντονη γυμναστική σε περιπτώσεις αυχενικού πόνου.

Εντούτοις, για να αποφύγουμε εξαρχής τον πόνο, αλλά και να για να μειώσουμε αυτόν που μας ταλαιπωρεί, χρειάζεται να σκεφτούμε τι να κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μας. Για όσους περνούν όλη τη μέρα μπροστά από υπολογιστή, ο αυχενικός πόνος συνήθως τους ταλαιπωρεί έντονα. Αν βρίσκεστε σε γραφείο, είναι σημαντικό να απαιτήσετε εργονομικές καρέκλες, γραφεία και σωστά πληκτρολόγια.

Συχνά, σκύβουμε πάνω από την οθόνη ενός μικρού λάπτοπ και έτσι πιέζουμε τον αυχένα μας. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό είναι να φέρουμε την οθόνη μας στο επίπεδο των ματιών ώστε ο αυχένας να είναι ίσιος και να μην καμπουριάζουμε και σκύβουμε προς τα εμπρός. Βοηθά επίσης να ανεβάζουμε το ύψος του πληκτρολογίου μας ώστε τα χέρια μας να βρίσκονται σε μια φυσική θέση.

Σκεφτείτε τι άλλο στη ζωή σας μπορεί να σας προκαλεί πρόβλημα. Εκτός από τον υπολογιστή, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να κρατάτε το τηλέφωνο ανάμεσα στο κεφάλι και στον ώμο, καθώς ο αυχένας παίρνει μια αφύσικη στάση πίεσης. Χρησιμοποιείτε ακουστικά ή Bluetooth ώστε η στάση του σώματος να παραμένει σωστή.

Άλλες κακές συνήθειες είναι οι βαριές τσάντες ώμου, τις οποίες σέρνουμε μαζί μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τα λάθος μαξιλάρια, τα οποία αφήνουν «κρεμασμένο» τον αυχένα ή τον πιέζουν με αφύσικο τρόπο.

Πηγή:

thehealthy.com/pain/home-remedies-for-neck-pain

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση