,

Το σύμπαν μέσα μας | Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 30 τρισεκατομμύρια κύτταρα!

Το συναρπαστικό βιολογικό σύμπαν που συνθέτει το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 30 τρισεκατομμύρια κύτταρα.

Το συναρπαστικό βιολογικό σύμπαν που συνθέτει το ανθρώπινο σώμα εκτιμάται ότι αποτελείται από περίπου 30 τρισεκατομμύρια κύτταρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μελέτη αυτή όχι μόνο επιβεβαιώνει τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά θέτει επίσης ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη βιολογία της ανθρώπινης ανάπτυξης που δεν είχαν εξεταστεί στο παρελθόν.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, εξετάζει περισσότερες από 1.500 επιστημονικές εργασίες. Οι εργασίες αυτές καλύπτουν διάφορες παραμέτρους, όπως ο αριθμός των διαφόρων τύπων κυττάρων, ο αριθμός των κυττάρων που υπάρχουν σε κάθε ιστό, καθώς και το μέγεθος και η μάζα καθενός από αυτούς τους ιστούς και τους τύπους κυττάρων. Αν και οι εκτιμήσεις που δίνει η μελέτη μπορεί να είναι ευρείες, υποδεικνύουν μια ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα ισορροπία στην ανθρώπινη αναπτυξιακή βιολογία, προκαλώντας νέα ερωτήματα και ενθαρρύνοντας περισσότερη έρευνα.

Advertisment

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που παρουσιάζονται στη μελέτη, ένας άνθρωπος βάρους 70 κιλών αποτελείται από περίπου 37 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Αντίθετα, μια γυναίκα 60 κιλών έχει περίπου 28 τρισεκατομμύρια κύτταρα και ένα παιδί 32 κιλών αποτελείται από περίπου 17 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Οι αριθμοί αυτοί, αν και χαρακτηρίζονται από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, ευθυγραμμίζονται αρκετά καλά με προηγούμενες εκτιμήσεις. Παλαιότερες υποθέσεις επεσήμαναν επίσης ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από σχεδόν 30 τρισεκατομμύρια κύτταρα και παράγει τα εντυπωσιακά 3,8 εκατομμύρια νέα κύτταρα κάθε δευτερόλεπτο. Αυτός είναι ένας αστρονομικός αριθμός αν το καλοσκεφτείτε, που εγείρει ένα σωρό ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το πώς το σώμα μας διατηρεί τόσο περίπλοκες ισορροπίες.

Μια αξιοσημείωτη διαπίστωση που προέκυψε από αυτή τη μελέτη είναι η παρατήρηση ότι όλοι οι διαφορετικοί τύποι κυττάρων φαίνεται να έχουν περίπου την ίδια μάζα, ανεξάρτητα από το μέγεθος των μεμονωμένων κυττάρων. Για παράδειγμα, η συνολική μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι αρκετά μικρά, είναι περίπου η ίδια με εκείνη των πολύ μεγαλύτερων μυϊκών κυττάρων. Αυτό ανοίγει μια εντελώς νέα γραμμή έρευνας σχετικά με το γιατί υπάρχει αυτή η ισορροπία στη μάζα σε διάφορους τύπους κυττάρων και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι μόνο ξενιστής για τα δικά μας κύτταρα- φιλοξενούμε επίσης αυτό που είναι γνωστό ως μικροβίωμα. Πρόκειται για μια τεράστια συλλογή μικροοργανισμών που πιστεύεται ότι ξεπερνά κατά πολύ τα ανθρώπινα κύτταρα. Η παρουσία αυτών των πρόσθετων μικροοργανισμών προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην κατανόηση των βιολογικών συστημάτων μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Advertisment

Μικροβίωμα του εντέρου: Ένα σύμπαν σε αιώνιο πόλεμο

Το εντερικό μικροβίωμα είναι ένας πολύπλοκος και δυναμικός πληθυσμός βακτηρίων, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει εκατοντάδες έως χιλιάδες διαφορετικά είδη. Η ποικιλότητα και ο αριθμός των βακτηρίων μπορούν να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η ηλικία, το φύλο, η γεωγραφική τοποθεσία και άλλοι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.

Διάφορες μελέτες έχουν προσπαθήσει να καταγράψουν και να καταλάβουν την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος, αλλά πρόκειται για ένα πεδίο που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Οι μεταγενομικές αναλύσεις, που είναι μεθόδοι μαζικής παρακολούθησης, έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την απίθανη ποικιλομορφία των εντερικών βακτηρίων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποικιλομορφία είναι γενικά θεωρητικά καλή για την υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία, καθώς διάφορα είδη βακτηρίων εκτελούν διάφορες βιολογικές λειτουργίες που είναι επωφελείς για τον οικοδεσπότη.

Εάν υπάρχει όμως ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του μικροβιώματος είναι ότι βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με στόχο την ανάληψη του ελέγχου. Ένας αιώνιος πόλεμος μεταξύ καλών και κακών βακτηριδίων μαίνεται διαρκώς στο σώμα μας και το ενδιαφέρον είναι ότι είμαστε εμείς που καθορίζουμε αυτή τη μάχη.

Αρχίζοντας από τα καλά βακτήρια, όπως τα Lactobacillus και Bifidobacterium, αυτά διαδραματίζουν έναν καίριο ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Επιπλέον, βοηθούν στην παραγωγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, τα κακά βακτήρια όπως το Clostridium difficile και το E. coli μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις, από διάρροια έως και πιο σοβαρές καταστάσεις. Η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών μπορεί επίσης να κάνει αυτά τα βακτήρια ανθεκτικά στη θεραπεία, κάτι που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι κρίσιμοι παράγοντες στη διατήρηση αυτής της ευαίσθητης ισορροπίας. Φρούτα, λαχανικά και ινες ενισχύουν τα καλά βακτήρια, ενώ η λήψη προβιοτικών μπορεί να συμβάλει στην επαναφορά της ισορροπίας όταν αυτή διαταράσσεται.

Διαβάστε επίσης: Οι θαυμαστοί μηχανισμοί αυτοθεραπείας του ανθρώπινου σώματος και πώς να τους ενισχύσουμε

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση