Το πρώτο θεατρικό έργο που γράφτηκε από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έκανε παγκόσμια πρεμιέρα

Ο όρος «ρομπότ» έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του σε ένα θεατρικό έργο του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ και τώρα εν έτη 2021

Το πρώτο θεατρικό έργο που γράφτηκε από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έκανε παγκόσμια πρεμιέρα

Ο όρος «ρομπότ» έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του σε ένα θεατρικό έργο του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ και τώρα εν έτη 2021 ένα ρομπότ έγραψε για πρώτη φορά στον κόσμο ένα θεατρικό έργο, το οποίο έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες μέρες στο διαδίκτυο με Τσέχους ηθοποιούς.

Πρόκειται για ένα «είδος φουτουριστικού Μικρού Πρίγκιπα», όπως δήλωσε ο Τσέχος θεατρικός συγγραφέας Ντέιβιντ Κόστακ από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, ο οποίος μάλιστα επόπτευσε το έργο. Πρόκειται για την ιστορία ενός ρομπότ το οποίο βγαίνει στον κόσμο για να μάθει σχετικά με την κοινωνία, τα ανθρώπινα συναισθήματα και το θάνατο.

Η πρεμιέρα έγινε στις 26 Φλεβάρη και το σενάριο γράφτηκε από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης GPT-2 της εταιρίας OpenAI, που ανήκει στον Έλον Μασκ. Σκοπός του ανεπτυγμένου αυτού συστήματος είναι η παραγωγή κειμένων που βασίζονται σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών που λαμβάνουν από το διαδίκτυο. Μέχρι πρόσφατα αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιούταν για την παραγωγή μικρών ιστοριών, ποιημάτων ακόμα και ψευδών ειδήσεων.

Τσέχοι ερευνητές έδωσαν στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης την αφετηρία με δύο προτάσεις διαλόγου, στις οποίες το GPT-2 βασίστηκε και συνέχισε την πλοκή. Φυσικά, το σενάριο δεν είναι αλάνθαστο. Μάλιστα, ορισμένες στιγμές ο θεατής μπορεί να μπερδευτεί αφού σε κάποια σημεία λείπει η λογική ροή των πραγμάτων. Ένα παράδειγμα είναι ότι σε κάποιους διαλόγους το φύλο του ρομπότ αλλάζει με αποτέλεσμα ο θεατής να παραξενεύεται.

Φυσικά, το πρόβλημα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει την ικανότητα να κατανοεί πραγματικά το νόημα των προτάσεων. Αυτό που ξέρει να κάνει είναι να συνδυάζει λέξεις και περιεχόμενο από την αχανή πισίνα πληροφοριών του διαδικτύου. Για να διορθωθούν αυτά τα λάθη, επενέβησαν οι Τσέχοι ερευνητές του προγράμματος διορθώνοντας και το φύλο του πρωταγωνιστή όπου χρειαζόταν.

Πρόκειται φυσικά για μια πρώτη απόπειρα· ο ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη Τσαντ ΝτεΣαντ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι θα χρειαστούν κατά προσέγγιση 15 χρόνια για να μπορέσει ένα τέτοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να γράφει θεατρικά σενάρια με συνοχή και λογική.

Εντούτοις, και αυτό το εγχείρημα αποτελεί τεράστια πρόοδο και απαιτούσε σκληρή προσπάθεια από τους ερευνητές καθώς όπως επισημαίνει ο υπολογιστικός γλωσσολόγος Ρούντολφ Ρόζα από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου «πριν δέκα χρόνια θα μπορούσε κανείς να πάρει από ένα τέτοιο πρόγραμμα μόνο μια πρόταση, που και αυτή έμοιαζε με πρόταση μόνο αν ήσουν τυχερός».

Παρά το επιτυχές project των Τσέχων ερευνητών, το θεατρικό έργο δεν περιέχει κάποιο ενδιαφέρον από καλλιτεχνικής απόψεως και οι θεατές δεν πρέπει να προσδοκούν μια ενδιαφέρουσα πλοκή. Το χιούμορ του ρομπότ είναι άστοχο, ακόμη και μακάβριο σε ορισμένα σημεία, αλλά και κάποιες σκηνές βίαιες χωρίς λογικό υπόβαθρο. Οι επιστήμονες σχολιάζουν πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έρευνας που αυτοματοποιημένα έκανε το σύστημα στο διαδίκτυο και από το οποίο πήρε όλες αυτές τις πληροφορίες.

«Μην κατηγορείτε τον υπολογιστή, που απλώς αντανακλά, χωρίς φίλτρο ή ντροπή, αυτά που οι άνθρωποι γράφουν στο διαδίκτυο», σχολιάζει ο Κόστακ. «Είναι σαν ένα παιδί που ακούει τους γονείς του στο σπίτι να μιλάνε με τρόπο που δεν θα μιλούσαν δημοσίως. Μετά το παιδί πάει στο σχολείο και αρχίζει να μιλάει ανοιχτά με τον ίδιο τρόπο».

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Book For Thought | S1E14

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ κλειδαριθμοσ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η Τέχνη της ζωης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ πεδιο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε