, ,

Γιατί οι τροφές ολικής αλέσεως θεωρούνται τόσο υγιεινές;

Τα τελευταία χρόνια όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως κάνει καλό στην υγεία μας. Όμως, η επιστήμη ακόμα ξεδιπλώνει τους λόγους

Γιατί οι τροφές ολικής αλέσεως θεωρούνται τόσο υγιεινές;

Τα τελευταία χρόνια όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως κάνει καλό στην υγεία μας. Όμως, η επιστήμη ακόμα ξεδιπλώνει τους λόγους που ισχύει αυτό. Πολύ νερό, αρκετός ύπνος, φρούτα λαχανικά και τροφές ολικής αλέσεως• η σημασία αυτών των συμπεριφορών μας διαφεύγει ορισμένες φορές. Είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι πρώτες τρεις συμβουλές είναι τόσο σημαντικές. Αλλά τι ισχύει για τις τροφές ολικής αλέσεως;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη είναι πολυάριθμα από την κατανάλωσή τους. Φαίνεται ότι προστατεύουν κατά χρόνιων παθήσεων και μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, διατηρούν ένα υγιές βάρος και πολλά άλλα ακόμη. Για πρώτη φορά επιτέλους, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας στο Kuopio διεισδύουν στους μοριακούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τα οφέλη των τροφών ολικής αλέσεων.

Advertisment

Ο Dr. Kati Hanhineva και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις επιδράσεις μιας διατροφής πλούσιας σε δημητριακά τόσο σε εργαστηριακά ποντίκια, όσο και σε ανθρώπους και τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition. Αφού οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν μεγαλύτερα ποσά τροφών ολικής αλέσεων για 12 εβδομάδες, οι ερευνητές έκαναν την μεταβολισμική ανάλυση. Η μεταβολισμική είναι η μελέτη των χημικών διεργασιών στις οποίες εμπλέκονται οι μεταβολίτες, μικρά μόρια που διαμορφώνονται από και κατά τη διάρκεια μεταβολικών διεργασιών.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την βεταΐνη, μια ομάδα ουσιών με μια σειρά βιολογικών λειτουργιών. Οι τροφές ολικής αλέσεως αποτελούν σημαντική πηγή βεταΐνης και οι ερευνητές υπέθεσαν σωστά ότι αυτή είναι που θα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα οφέλη των δημητριακών.

Η ανάλυση των ερευνητών έδειξε μια σημαντική αύξηση στα επίπεδα της βεταΐνης μετά από την ανάλογη διατροφή που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες επί 12 εβδομάδες. Ο Dr. Hanhineva ανέφερε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ουσίες της βεταΐνης εντοπίστηκαν και εξετάστηκαν προσεκτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια συσχέτιση ανάμεσα στα υψηλότερα επίπεδα βεταΐνης και στον βελτιωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Advertisment

Συνολικά, τα ευρήματα κατάφεραν να αποκαλύψουν λίγα περισσότερα για τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τα οφέλη των τροφών ολικής αλέσεως. Οι αλληλεπιδράσεις που εμφανίζονται στα μεταβολικά μονοπάτια είναι αυτά που προσφέρουν όλα αυτά τα χρήσιμα σε εμάς οφέλη.

Πηγή: academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqy169/5106980?redirectedFrom=fulltext%20

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Taste Atlas: Τα μήλα Ζαγοράς στην πρώτη θέση με τα καλύτερα του κόσμου!
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση