, ,

Τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι του τζίντζερ στο διαβήτη τύπου 2

Μπορεί να στρέφεστε στο τζίντζερ, όταν σαν ενοχλεί το στομάχι σας, λόγω των καταπραϋντικών επιδράσεών του, αλλά αυτό το βότανο μπορεί επίσης να βοηθήσει

Τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι του τζίντζερ στο διαβήτη τύπου 2

Μπορεί να στρέφεστε στο τζίντζερ, όταν σαν ενοχλεί το στομάχι σας, λόγω των καταπραϋντικών επιδράσεών του, αλλά αυτό το βότανο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα σας, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.

Το τζίντζερ αποτελεί ένα δημοφιλέστατο βότανο, γνωστό για την έντονη, πικάντικη γεύση και το ζεστό άρωμά του, αλλά εκτός από το ότι προσθέτει νοστιμιά στη μαγειρική, η ιστορία αιώνων αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιούταν για ιατρικούς σκοπούς σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Advertisment

Στη σύγχρονη εποχή, το τζίντζερ είναι ακόμα μια αγαπημένη σπιτική θεραπεία για να ηρεμήσει το στομάχι ή να διευκολύνει την πέψη – συχνά το πίνουμε ως ρόφημα- όπως και σε άλλες ενοχλήσεις, αλλά η ερώτηση παραμένει: Μπορεί το τζίντζερ να ωφελήσει ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2;

Πιθανά οφέλη του τζίντζερ στο διαβήτη τύπου 2

Το τζίντζερ είναι μια φυσικά αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία που έχει πολλά πιθανά οφέλη όσον αφορά συγκεκριμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου, ισχυρίζεται έρευνα δημοσιευμένη τον Απρίλη του 2013 στο International Journal of Preventive Medicine.

Τα πιθανά θετικά αυτού του βοτάνου δεν τελειώνουν εκεί. Γνωρίζουμε ότι το τζίντζερ χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας, του εμετού ή των ενοχλήσεων στο στομάχι και υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία για το ότι μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα πόνου της περιόδου, τις πρωινές ναυτίες στις εγκύους, ακόμα και τον πόνο των αρθρώσεων σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.

Advertisment

Όσον αφορά στο διαβήτη τύπου 2, η αξία του τζίντζερ ακόμα παραμένει ασαφής λόγω του περιορισμένου αριθμού ερευνών. Αλλά τα αποτελέσματα που μέχρι τώρα είναι γνωστά υπόσχονται ότι στο μέλλον το βότανο αυτό θα περιλαμβάνεται στο θεραπευτικό πλάνο κατά του διαβήτη.

Μια αναθεώρηση, δημοσιευμένη το Μάρτη του 2015, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Ethnic Foods υποδεικνύει ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων τζίντζερ μπορεί να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων A1C και στην ταχεία μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Το Α1C είναι ένα κοινό τεστ για διαβητικούς που μετρά το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα στο πέρασμα δύο ή τριών μηνών.

Φαίνεται υπέροχο, σωστά; Αλλά ας μη βιαστούμε: Η αναθεώρηση αυτή έχει και κάποια μειονεκτήματα. Όλες οι πειραματικές ομάδες ήταν σχετικά μικρές, η έρευνα γινόταν σε μικρό χρονικό διάστημα (λίγες εβδομάδες) και ήταν όλες ομογενοποιημένες.

Λόγω αυτών των παραγόντων, οι μελέτες που οι ερευνητές ανέλυσαν δεν παρείχαν αρκετές πληροφορίες, ώστε οι ειδικοί να μπορούν με απόλυτη βεβαιότητα να προτείνουν το τζίντζερ ως μια αποτελεσματική θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2.

Κι όμως, άλλες έρευνες φαίνεται να στηρίζουν τα πιθανά οφέλη του τζίντζερ στους διαβητικούς. Για παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε έρευνα του 2015 δημοσιευμένη στη Journal of Complementary and Integrative Medicine.

Η έρευνα υποστήριξε ότι, σε σύγκριση με την ομάδα placebo (ψευδοφαρμάκου), η σκόνη τζίντζερ βοήθησε στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε Ιρανούς ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, που δεν λάμβαναν ινσουλίνη, μετά από τρεις μήνες χορήγησής της.

Η έρευνα ήταν σύντομη, διήρκεσε μόνο τρεις μήνες, αλλά το δείγμα ήταν τυχαίο και οι μεταβλητές ελεγχόμενες, κάτι που στηρίζει την πιθανή αιτιακή σχέση ανάμεσα στο τζίντζερ και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μια άλλη αναθεώρηση του 2012 στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine προσπάθησε να ανακαλύψει τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από τον πιθανό έλεγχο του ζαχάρου από το τζίντζερ.

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις και κλινικές μελέτες, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το τζίντζερ καταστέλλει τα ένζυμα που επηρεάζουν στο πώς μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες και η ευαισθησία στην ινσουλίνη, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη απορρόφηση γλυκόζης από τους μύες.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι το τζίντζερ έχει επίσης τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών από διαβήτη λόγω της επίδρασης που έχει στη μείωση των λιπιδίων.

Πιθανοί κίνδυνοι του τζίντζερ για τους διαβητικούς

Αν και φαίνεται ότι το τζίντζερ στην ολόκληρη μορφή του, αλλά και σε μορφή σκόνης, είναι ασφαλές, συστήνεται όσοι έχουν διαβήτη να μιλήσουν πρώτα στον γιατρό τους, πριν προσθέσουν κάποιο τέτοιο συμπλήρωμα στο διατροφικό τους πρόγραμμα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Γνωρίζουμε ότι το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ινσουλίνης σας… οπότε μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα που λαμβάνουν οι διαβητικοί.

Αν δηλαδή λαμβάνετε συμπλήρωμα τζίντζερ, αλλά και φαρμακευτική αγωγή, τότε μπορεί να εμφανίσετε υπογλυκαιμία. Αυτός ο κίνδυνος αλληλεπίδρασης αυξάνεται για άτομα με διαβήτη τύπου 2, που όμως λαμβάνουν και αγωγή για άλλες παθήσεις, όπως για την υπέρταση.

Πώς να ενσωματώσετε το τζίντζερ στο διατροφικό σας πρόγραμμα

Το γεγονός ότι χρειάζεται αρκετή έρευνα ακόμη πάνω σε αυτή την επίδραση του τζίντζερ δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να το αποφεύγετε ως βότανο και μπαχαρικό, αν εμφανίζετε διαβήτη τύπου 2.

Εξάλλου, συνεχίζει να αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο να προσθέσετε γεύση σε πολλά πιάτα και ροφήματα – και σίγουρα αποτελεί καλύτερη επιλογή, σε σύγκριση με το αλάτι, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες.

Οι διαβητικοί έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές νόσους, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η υπέρταση αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου εδώ.

Οπότε, πώς μπορείτε να απολαύσετε το τζίντζερ, προσθέτοντάς το στη διατροφή σας;

Αρχικά, κρατήστε στο νου σας ότι θέλουμε να μείνουμε στο ίδιο το μπαχαρικό. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερα να αποφύγετε επεξεργασμένα ποτά, που περιέχουν και επιπλέον ζάχαρη.

Αυτές οι επιλογές έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε, ανεβάζοντας στα ύψη τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας.

Μπορείτε να προσθέσετε το τζίντζερ απλά στο τσάι σας, όπως και στο μαρινάρισμα και στις σάλτσες. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να πρωταγωνιστήσει στα φουρνιστά σας δημιουργήματα (ψωμί, κουλούρια, τσουρέκια) σε μορφή σκόνης.

Η σκόνη τζίντζερ δεν έχει τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με τα συμπληρώματα, τα οποία περιέχουν το τζίντζερ σε συμπυκνωμένη μορφή.

Αν και οι μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να μας δώσουν ακόμα πιο έγκυρες πληροφορίες, σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στο διαβήτη τύπου 2 και στο τζίντζερ, είναι καλύτερο για τώρα, οι διαβητικοί ασθενείς να κρατήσουν το τζίντζερ ως μπαχαρικό για τα πιάτα τους και να μην επιλέξουν ιδιαίτερα τα συμπληρώματα, εκτός αν μιλήσουν γι’ αυτό διεξοδικά με τον γιατρό τους.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352618115000086

https://www.degruyter.com/view/j/jcim.2015.12.issue-2/jcim-2014-0021/jcim-2014-0021.xml

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3519348/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση