,

10 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάμε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα social media μας γοητεύουν με όσα προσφέρουν και σύντομα γίνονται εθιστικά. Τι κερδίζουμε αν σταματήσουμε τη χρήση τους;

10 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάμε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα social media είναι γεμάτα αντιθέσεις. Μπορούν να προσφέρουν διασκέδαση, αλλά και να μας συγχύσουν. Μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε λιγότερο μόνοι, αλλά επίσης πυροδοτούν συναισθήματα απομόνωσης και ανεπάρκειας. Αν σπαταλάμε πολύ χρόνο σε αυτά ή γενικά στο κινητό μας τηλέφωνο, δυσκολευόμαστε να φανταστούμε μια ζωή χωρίς αυτά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε ένα διάλειμμα από το ατελείωτο scrolling. Τι μπορεί να συμβεί σε ένα τέτοιο σενάριο;

10 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάμε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Περισσότερες ολοκληρωμένες εργασίες και ταχύτερα

Το πρόβλημα με τα social media είναι ότι συνεχώς μας διακόπτουν. Όταν σταματάμε ό,τι κάνουμε για να ελέγξουμε ξανά και ξανά, γίνεται άλλη μια μορφή multitasking, κάτι που μειώνει την παραγωγικότητά μας. Μάλιστα, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) αναφέρει ότι ο παραγωγικός χρόνος μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 40%. Υψηλό τίμημα πληρώνουμε για λίγο scrolling.

Advertisment

Έμπνευση και δημιουργικότητα

Αν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε δημιουργικό μπλοκάρισμα, αυτό μπορεί να σχετίζεται με τις διαδικτυακές σας συνήθειες. Ένα από τα κλειδιά της έμπνευσης είναι τα συχνά διαλείμματα με κάτι διαφορετικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άγχος κατά τα πρώτα στάδια της διακοπής

Ενώ οι επιδράσεις της διακοπής χρήσης τους είναι σε γενικά πλαίσια θετικά, η άμεση αντίδρασή μας είναι στρες και άγχος. Αυτά τα συναισθήματα προκαλούνται από ένα είδος νευροβιολογικής στέρησης που πυροδοτείται από την έλλειψη της συνεχούς σύνδεσης. Αυτό είναι ιδιαιτέρως έντονο σε όσους έχουν αποκτήσει μια εθιστική σχέση με τα social media.

Μακροπρόθεσμα λιγότερο στρες

Η παρόρμηση να έχουμε συνεχή γνώση του τι συμβαίνει διαδικτυακά προκαλεί σταδιακή αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης τους στρες. Το αυξημένο στρες φέρνει με τη σειρά του κάποιες ανεπιθύμητες επιδράσεις στον εγκέφαλο, όπως μειωμένη μνήμη και περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης. Η απομάκρυνση από τα social media μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, διατηρώντας την ηρεμία και τη συγκέντρωσή μας.

Advertisment

Μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό μας

Όταν δημοσιεύουμε, τείνουμε να μοιραζόμαστε μόνο τα χαρούμενα, όμορφα κομμάτια της ζωής μας που θέλουμε οι άλλοι να δουν. Εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο φαίνεται αβλαβές, αλλά όταν βλέπουμε μόνο τους ανθρώπους στα καλύτερά τους, είναι εύκολο κατά τη σύγκριση να βγαίνουμε πάντα οι χαμένοι. Και έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως όσοι χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά κοινωνικής σύγκρισης, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί με συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Η διακοπή χρήσης τους μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής σύγκρισης.

Περισσότερες ώρες ύπνου

Λέμε ότι θα δούμε σύντομα τις ειδοποιήσεις μας στο Instagram και ύστερα θα κοιμηθούμε· πριν το καταλάβουμε, όμως, έχει περάσει μία ώρα και ακόμα χαζεύουμε στο κινητό τηλέφωνο και η ώρα περνά. Πρόκειται για μια κοινή συνήθεια και μπορεί να έχει αποτέλεσμα να χάνουμε συνολικά μέχρι και 15 ώρες ύπνου την εβδομάδα.

Ενδυνάμωση της υγιούς κοινωνικής αλληλεπίδρασης

Ναι, τα social media μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κρατήσουμε επαφή με φίλους ή οικογένεια που μένουν μακριά μας, αλλά η διακοπή χρήσης του ίντερνετ κάνει θαύματα στις κοντινές μας φιλίες. Οι δια ζώσης διαπροσωπικές σχέσεις είναι γενικά ισχυρότερες από τις διαδικτυακές.

Λιγότερη ανία μέσα στην ημέρα

Ποιος δεν έχει βγάλει το κινητό του τηλέφωνο από την τσέπη για να ασχοληθεί με αυτό καθώς περιμένει σε διάφορες ουρές; Σκεφτόμαστε ότι έτσι δεν θα βαριόμαστε. Όμως, οι επιστήμονες έχουν βρει ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η ανία αυξάνεται μετά από μισή ώρα χρήσης των social media. Αν δεν απασχολούμε το νου μας με αυτά, πιθανότατα θα επιλέξουμε μια πιο απαιτητικά πνευματική δραστηριότητα για να «σκοτώσουμε τη βαρεμάρα» μας, όπως να λύσουμε ένα σταυρόλεξο, να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή απλώς να σκεφτούμε.

Λιγότερη καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι είναι επικίνδυνη για την υγεία μας, τόσο πολύ όσο και το κάπνισμα. Και αυτό γίνεται χειρότερο όταν μετά από 8 ώρες εργασίας σε καθιστή στάση, θεωρούμε ότι ξεκουραζόμαστε με το να ασχολούμαστε με τα social media, πάλι στην ίδια στάση. Η διακοπή της χρήσης τους μπορεί να μας χαρίσει καθημερινά μέχρι και 90 λεπτά ελεύθερου χρόνου για πιο υγιείς δραστηριότητες που απαιτούν κινητικότητα και ενέργεια.

Βελτιωμένες δεξιότητες λήψης αποφάσεων

Οι πεποιθήσεις και οι αξίες μας επηρεάζονται από όσα διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με μια έρευνα, οι μισοί χρήστες του Facebook μαθαίνουν τα νέα αποκλειστικά και μόνο από αυτή την πλατφόρμα. Πολλές από τις αποφάσεις που οι άνθρωποι καταλήγουν να παίρνουν δεν είναι αποτέλεσμα σκέψης, αλλά συλλογικής επιρροής. Αφαιρέστε τα social media από τη ζωή σας και θα μάθετε πώς να σκέφτεστε περισσότερο και να παίρνετε αποφάσεις για εσάς ανεξάρτητα.

Πηγή:

www.thehealthy.com/mental-health/quit-social-media

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση