,

7 φυσικοί τρόποι να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες και όχι μόνο.

7 φυσικοί τρόποι να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση

Ο ιατρικός όρος για την υψηλή αρτηριακή πίεση είναι υπέρταση. Η υπέρταση προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες και όχι μόνο.

Μειώνουμε την πρόσληψη νατρίου

Το αλάτι βρίσκεται παντού στον κόσμο. Κατά ένα μεγάλο μέρος, αυτό οφείλεται στις επεξεργασμένες τροφές. Γι’ αυτό το λόγο, πολλές εταιρείες βγάζουν πλέον προϊόντα με λιγότερο αλάτι. Είναι πολυάριθμες οι έρευνες που έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με την υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό.

Advertisment

Ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η σχέση ανάμεσα στο νάτριο και την αρτηριακή πίεση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Ένας λόγος γι’ αυτό μπορεί να είναι οι γενετικές διαφορές στο πώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται το νάτριο.

Αν όμως έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση, αξίζει να μειώσετε το νάτριο για να παρατηρήσετε τυχόν διαφορά. Προτιμήστε να προσθέτετε στα φαγητά σας περισσότερα μπαχαρικά για νοστιμιά.

Λιγότερο αλκοόλ

Το αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Για την ακρίβεια, συνδέεται με το 16% των περιπτώσεων παγκοσμίως. Αν και κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ ίσως να προστατεύουν την καρδιά, αυτά τα οφέλη μπορεί να εμποδιστούν από τις αρνητικές επιδράσεις.

Advertisment

Καταναλώνουμε τροφές με περισσότερο κάλιο

Το κάλιο βοηθά το σώμα μας να απομακρύνει το νάτριο και βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία. Τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά καλίου είναι οι εξής: λαχανικά, ιδιαίτερα φυλλώδη πράσινα, ντομάτες, πατάτες και γλυκοπατάτες. Φρούτα όπως πεπόνια, μπανάνες, αβοκάντο και βερίκοκα. Γαλακτοκομικά, όπως γάλα και γιαούρτι. Τόνο, σολομό, ξηροί καρποί και φασόλια.

Μειώνουμε την καφεΐνη

Αν έχετε πιει ένα φλιτζάνι καφέ και μετά μετρήσατε την πίεσή σας, θα αντιληφθήκατε ότι υπάρχει διαφορά. Όμως, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια αύξηση.

Συγκεκριμένα, όσοι πίνουν τακτικά καφέ και τσάι τείνουν να εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών νόσων, όπως υπέρταση, συγκριτικά με όσους δεν πίνουν. Η καφεΐνη όμως έχει ισχυρότερη επίδραση σε όσους δεν την καταναλώνουν συχνά. Αν υποπτεύεστε ότι είσαι ευαίσθητη στη καφεΐνη, μειώστε τη δραστικά για να δείτε αν θα μειωθεί και η αρτηριακή πίεση.

Ρυθμίζουμε το σωματικό βάρος

Όσοι είναι υπέρβαροι, θα δυο μεγάλη διαφορά στην υγεία της καρδιάς σε περίπτωση απώλειας βάρους. Σύμφωνα με έρευνα του 2016, η απώλεια 5% της μάζας σώματος μπορεί να μειώσει σημαντικά την υπέρταση.

Σε προηγούμενες μελέτες, η απώλεια περίπου 8 κιλών συνδεόταν με μείωση της συστολικής πίεση κατά 8.5 mm Hg και της διαστολικής πίεσης κατά 6.5 mm Hg. Η επίδραση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν η απώλεια βάρους συνδυάζεται με άσκηση.

Διακόπτουμε το κάπνισμα

Ανάμεσα στους πολλούς λόγους για να διακόψουμε το κάπνισμα είναι ότι αυτή η συνήθεια είναι ισχυρός δείκτης επικινδυνότητας για καρδιακές νόσους. Κάθε τσιγάρο κυριολεκτικά προκαλεί μια προσωρινή μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Τα χημικά που εντοπίζονται επίσης στον καπό είναι γνωστό ότι βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το στρες

Όταν βρισκόμαστε συνεχώς σε στρες, το σώμα μας νομίζει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε σωματικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ταχυκαρδία και περισταλμένα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, σε περιόδους άγχους, είναι πιθανότερο να καταφεύγουμε στο αλκοόλ ή σε ανθυγιεινές τροφές για να νιώσουμε καλύτερα. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε το στρες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση