, , ,

Η ΜΕΤΑδραση δημιούργησε το πρώτο Υπνωτήριο για άστεγα παιδιά στην Αθήνα

Ο χώρος θα έχει αρχικά τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και εξήντα παιδιά.

Η ΜΕΤΑδραση δημιούργησε το πρώτο Υπνωτήριο για άστεγα παιδιά στην Αθήνα

Η ΜΕΤΑδραση συνεργάστηκε με άλλα σημαντικά ιδρύματα, αλλά και με τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για να δημιουργήσει το πρώτο υπνωτήριο για άστεγους ανήλικους στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η λειτουργία του είναι αρχικά πιλοτική και έχει τη δυνατότητα σε πρώτη φάση να φιλοξενήσει μέχρι και εξήντα παιδιά. Στη συνέχεια, ο αριθμός θα μπορέσει να ανέβει έως και στα εκατό. Το υπνωτήριο θα καλύψει ένα σημαντικό κενό, καθώς τα άστεγα παιδιά δεν είχαν μέχρι σήμερα έναν άλλο ασφαλή και κατάλληλο για εκείνα χώρο, για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες υγιεινής, να πλένουν τα ρούχα τους, να σιτίζονται και να διανυκτερεύουν. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να βρεθεί μια μακροχρόνια λύση μόνιμης στέγασης.

Advertisment

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, τα άστεγα παιδιά της πρωτεύουσας θα έχουν ένα ασφαλές, προσωρινό καταφύγιο, το οποίο θα τους παρέχει τα βασικά στοιχεία επιβίωσης και την στήριξη που χρειάζονται. Τα έξοδα λειτουργίας του Υπνωτηρίου θα καλύπτονται από την ίδια τη ΜΕΤΑδραση, αξιοποιώντας τους πόρους που τους παρείχε το ανθρωπιστικό βραβείο του ιδρύματος Conrad N. Hilton.

Η δημιουργία υποστηρικτικού συστήματος για τα άστεγα παιδιά κατέστη προτεραιότητα για τη ΜΕΤΑδραση και χάρη στο ανθρωπιστικό βραβείο Conrad Ν. Hilton, αλλά και σε Ιδρύματα που υποστήριξαν την πρωτοβουλία, ξεκίνησε στα τέλη του 2019 το Κέντρο Ημέρας για τα άστεγα παιδιά και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας, την Κινητή Μονάδα εντοπισμού και άμεσης συνδρομής των παιδιών στους δρόμους της Αθήνας. Εντούτοις, η διαμονή των παιδιών κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμενε ένα άλυτο πρόβλημα που όμως απαιτούσε λύση λόγω των πολλών κινδύνων που εγκυμονεί η κατάσταση.

Advertisment

Η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε έναν μακρύ αγώνα για να καταφέρει να βρει τον κατάλληλο χώρο αλλά και τους απαραίτητους πόρους για τη δημιουργία του Υπνωτηρίου. Η δομή θα είναι όμως επίσης ανοιχτή και για άλλες περιπτώσεις εκτός από τα άστεγα παιδιά. Εκεί θα μπορούν να απευθυνθούν για στήριξη και παιδιά οικογενειών που λόγω διάφορων συνθηκών μένουν ξαφνικά μόνα τους χωρίς το απαραίτητο δίκτυο προστασίας.

Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντική ήταν η στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και του Δήμου Αθηναίων με τον οποίο η ΜΕΤΑδραση υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», οι εταιρείες Bed & Bath, IKEA του Ομίλου Φουρλής, PMM Public Media Markt, Unilever και η SANITAS, brand του Oμίλου Σαράντη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων για την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού όπως πλυντήρια, είδη υγιεινής και αναλώσιμα υλικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Υπνωτηρίου.

Οι συντονισμένες και οργανωμένες δράσεις του Κέντρου Ημέρας, της Κινητής Μονάδας και του Υπνωτήριου θα συμβάλλουν σημαντικά και κυρίως πρακτικά στα άλυτα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισαγγελείς και τα αστυνομικά τμήματα που συχνά βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί δεν υπάρχουν άμεσες εναλλακτικές λύσεις προσωρινής στέγασης των παιδιών. «Αναμένουμε η Πολιτεία να σταθεί δίπλα μας σε αυτή μας την προσπάθεια και το Υπνωτήριο να αποτελέσει πρότυπο για τη δημιουργία και άλλων τέτοιων υπνωτηρίων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπου παρατηρούνται τα ίδια προβλήματα με τα άστεγα παιδιά», δηλώσε η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση