,

Τα ηλιακά πάνελ μπορεί να βρίσκονται σε όλα τα δημόσια κτίρια της Ευρώπης έως το 2025

Το σχέδιο θα απαιτούσε από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση άμεσα.

Τα ηλιακά πάνελ μπορεί να βρίσκονται σε όλα τα δημόσια κτίρια της Ευρώπης έως το 2025, στο πλαίσιο της εγκατάλειψης των ρωσικών ορυκτών καυσίμων

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν ευελπιστεί να δώσει ώθηση σε μια ευρείας κλίμακας εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας και να ανοικοδομήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Το σχέδιο αποτελεί μέρος της προσπάθειάς της να απεξαρτήσει τις χώρες από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που ανέφερε το Reuters.

«Η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια και η θερμότητα είναι το κλειδί για τη σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», αναφέρει η Κομισιόν στο προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα σε μια δέσμη προτάσεων για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Advertisment

Το κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών έχει πέσει κατά περισσότερο από 80% την τελευταία δεκαετία, αλλά η τεχνολογία παράγει μόνο το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2020. Το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή θερμότητας ήταν ακόμη χαμηλότερο, στο 1,5%.

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να δρομολογήσουν μια «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις ηλιακές στέγες» που θα συμβάλει στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης από φυσικό αέριο σε σπίτια, γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια, σύμφωνα με το σχέδιο.

Πώς θα μπορούσαν περισσότερες ηλιακές στέγες να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη

Το σχέδιο θα απαιτούσε από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση φέτος για να περιορίσουν τους χρόνους αδειοδότησης σε τρεις μήνες για εγκαταστάσεις σε στέγες.

Advertisment

Θα ωθούσε τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση της ΕΕ και να δρομολογήσουν προγράμματα στήριξης για πάνελ στις στέγες και να εγκαταστήσουν ηλιακή ενέργεια σε όλα τα κατάλληλα δημόσια κτίρια έως το 2025.

Ένα άλλο πρόγραμμα της ΕΕ θα φέρει σε επαφή κυβερνήσεις και παρόχους κατάρτισης για να επικεντρωθούν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον ηλιακό τομέα, ενώ μια «Συμμαχία της ηλιακής βιομηχανίας της ΕΕ» θα χρησιμοποιήσει κομμάτι του προϋπολογισμού και το «ταμείο καινοτομίας» της αγοράς άνθρακα για να στηρίξει τις επενδύσεις στην κατασκευή.

Η Ευρώπη έχει προγραμματίσει περίπου 14 έργα κατασκευής ηλιακής ενέργειας, αλλά ορισμένα από αυτά χρειάζονται χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ για να ξεκινήσουν.

Η Κίνα προμήθευσε το 75% των εισαγωγών ηλιακών πάνελ στην ΕΕ το 2020. Η Ευρώπη έχει δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί με τα δικά της εργοστάσια μεγάλης κλίμακας, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ επέβαλε ελέγχους αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων στα ηλιακά πάνελ από την Κίνα μεταξύ 2013 και 2018.

«Η στροφή στην ηλιακή ενέργεια δεν έχει ποτέ αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένους όρους», δήλωσε ο νομοθέτης των Πρασίνων της ΕΕ Michael Bloss, ο οποίος μαζί με χώρες όπως η Αυστρία, η Λιθουανία και η Ισπανία, έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με νομικά εργαλεία και όχι με εθελοντικά συστήματα. Για παράδειγμα, απαιτώντας νομικά από τα νέα κτίρια να διαθέτουν ηλιακές στέγες σε επίπεδα σημεία, δημόσια κτίρια και σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη.

Ένα ξεχωριστό σχέδιο, το οποίο φέρνει το Reuters στο φως της δημοσιότητας, θα τροποποιούσε τη νομοθεσία της ΕΕ ώστε να επιταχυνθούν οι προθεσμίες αδειοδότησης για ορισμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή:

www.euronews.com/green/2022/05/11/solar-panels-could-be-on-all-europe-s-public-buildings-by-2025-in-phase-out-of-russian-fos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση