, ,

Παιδικό άσθμα: Μία στις τρεις περιπτώσεις οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Το άσθμα είναι αυτή τη στιγμή η πιο συνηθισμένη χρόνια πάθηση στην παιδική ηλικία.

Παιδικό άσθμα: Μία στις τρεις περιπτώσεις οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Έρευνα αποκαλύπτει ότι μία στις τρεις περιπτώσεις παιδικού άσθματος και συγκεκριμένα το 33% σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία οι κυβερνήσεις γνώριζαν.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας εστίασε στη διάγνωση άσθματος στα παιδιά.  Το άσθμα είναι αυτή τη στιγμή η πιο συνηθισμένη χρόνια πάθηση στην παιδική ηλικία.

Advertisment

Σύμφωνα με την έρευνα, η κακή ποιότητα αέρα οφείλεται σχεδόν για το ένα τρίτο των 63.4 εκατομμυρίων περιπτώσεων παιδικού άσθματος σε 18 Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και από την Ελλάδα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα πληθυσμού και στοιχεία σε επίπεδο έθνους για το παιδικό άσθμα και τα επίπεδα της μόλυνσης στα οποία εκτίθεται τα παιδιά ανάλογα με το πού ζουν.

«Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό παιδικού άσθματος προκαλείται στην πραγματικότητα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά από το PM2.5», δήλωσε ο Dr. Mark Nieuwenhuijsen, ένας εκ των ερευνητών.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι τα επίπεδα του PM2.5 δεν θα πρέπει να ξεπερνούν ετησίως το μέσο όρο των 10 μg/m3, και τα επίπεδα του NO2 δεν θα πρέπει να ξεπερνούν ετησίως το μέσο όρο των 40 μg/m3.

Advertisment

Η έρευνα συμπεραίνει ότι αν οι χώρες είχαν παραμείνει εντός ορίων, θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει 66.600 νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος – ή αλλιώς το 11% των περιπτώσεων. Αν τα επίπεδα ρύπανσης μπορούσαν να μειωθούν στο χαμηλότερο, τότε το 33% όλων των νέων περιπτώσεων παιδικού τραύματος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Συνεπώς, οι επιστήμονες έκριναν ότι οι εν λόγω συστάσεις του ΠΟΥ είναι πολύ «χαλαρές» και πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές. Άλλωστε, υπάρχουν και παρελθοντικές έρευνες, οι οποίες σε συνδυασμό με τα σημερινά δεδομένα, αποδεικνύουν ότι πράγματα ένα σημαντικό ποσοστό του παιδικού άσθματος οφείλεται στην μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε.

Πηγή: www.eurekalert.org

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση