Ποιες είναι οι πιθανότητες θρόμβωσης από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα επιχειρούν να ρίξουν φως στις περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού.

Ποιες είναι οι πιθανότητες θρόμβωσης από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μετά από εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Τα εμβόλια που έχουν ενοχοποιηθεί είναι εκείνα της Astra-Zeneca, της Johnson αλλά και το εμβόλιο της Ρωσίας, το Sputnik V (το οποίο ωστόσο δεν έχει εγκριθεί στη χώρα μας). Τι δείχνουν όμως τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα;

Την τελευταία εβδομάδα δημοσιεύτηκαν νέα στοιχεία για αυτό το νέο σύνδρομο που διερευνάται και το οποίο παρουσιάζεται 5-24 μέρες μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση συγκεκριμένων εμβολίων. Το σύνδρομο αυτό ονομάστηκε vaccine induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT (δηλαδή ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό).

Advertisment

Τα δημοσιευμένα άρθρα περιλαμβάνουν ανεξάρτητες περιγραφές 39 ατόμων που εμφάνισαν αυτό το σύνδρομο μετά από το εμβόλιο της Astra Zeneca (ChAdOx1 nCoV-19), έναν ανασυνδυασμένο αδενοϊό-φορέα από χιμπατζή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS -CoV-2. Άλλες 6 τέτοιες περιπτώσεις εμφάνισης συνδρόμου έχουν αναφερθεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson.

Το κοινό εύρημα που εντοπίστηκε σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4) σε ασθενείς που έκαναν ένα από τα δύο εμβόλια. Φαίνεται δηλαδή πως πρόκειται για ένα σύνδρομο, στο οποίο εμπλέκονται ανοσολογικοί μηχανισμοί.

Εκτός όμως από αυτές τις περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί και άλλες εξίσου πολύ σπάνιες επιπλοκές, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις εν λόγω έρευνες. Για παράδειγμα, υπάρχουν δημοσιευμένες ορισμένες περιπτώσεις ανοσολογικής θρομβοπενίας και αιμορραγίας, χωρίς την εμφάνιση θρόμβωσης, μετά από έκθεση ακόμα και σε εμβόλια βασισμένα στο mRNA που παράγονται από τη Moderna (mRNA-1273) και την Pfizer-BioNTech (BNT162b2), δηλαδή σε εμβόλια διαφορετικής τεχνολογίας.

Advertisment

Επιπροσθέτως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αναφέρει 169 πιθανές περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών και 53 πιθανές περιπτώσεων θρόμβωσης σπλαχνικών φλεβών σε 34 εκατομμύρια λήπτες του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca), 35 πιθανές περιπτώσεις θρόμβωσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα μεταξύ 54 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου Pfizer-BioNTech (τεχνολογίας mRNA) και 5 πιθανές (αλλά ανεπιβεβαίωτες) περιπτώσεις θρόμβωσης φλεβών του εγκεφάλου μεταξύ 4 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου της Moderna (επίσης τεχνολογίας mRNA). Εντούτοις, είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι δεν έχει γίνει προσεκτικός και διεξοδικός έλεγχος για τη σχέση των δύο γεγονότων, ούτε έχει αναφερθεί η παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων που βρέθηκε στις προαναφερθείσες έρευνες.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Astra Zeneca (ChAdOx1 nCoV-19), η αναλογία είναι πιθανότητα 1 περίπτωση ανά 100.000 εμβολιασμούς. Συγκριτικά μελετώντας το, η συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων των εγκεφαλικών φλεβών στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται ότι είναι 0,22-1,57 ανά 100.000 το χρόνο.

Με αυτά τα ευρήματα και τους τελευταίους υπολογισμούς όμως, η επιστημονική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με πολλά αναπάντητα ερωτήματα που χρειάζεται να διερευνηθούν άμεσα αλλά παράλληλα προσεκτικά. Για παράδειγμα, οι ειδικοί αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πιθανούς παράγοντες επικινδυνότητας εμφάνισης της σπάνιας επιπλοκής πέρα από το γυναικείο φύλο και τη νεαρή ηλικία.

Κάποια άλλα ερωτήματα που αναφέρουν οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) είναι τα εξής: Ποιο ή ποια συστατικά του εμβολίου προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων (ο ιός, το περίβλημα του, η αλληλουχία του DNA, η πρωτεΐνη ακίδα που παράγεται, ένα άλλο έκδοχο ίσως;). Μήπως με τον εμβολιασμό απλά επανενεργοποιείται η παραγωγή αντισωμάτων που προϋπήρχαν έναντι του PF4; Ποιος είναι ο κίνδυνος μετά από επανεμβολιασμό; Πώς συγκρίνονται τα αντισώματα του συνδρόμου VITT με τα αντισώματα που έχει περιγραφεί ότι αναπτύσσονται έναντι του PF4 μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2; Πως ερμηνεύεται η άτυπη/ασυνήθιστη κατανομή των θρόμβων;

Είναι φανερό ότι οι πληροφορίες που έχουμε για την παθογένεση του συνδρόμου VITT είναι ακόμα ελλιπείς. Εντούτοις, χρειάζεται να συγκρίνεται ο πολύ χαμηλός επιπολασμός της εμφάνισης του συνδρόμου μετά από εμβολιασμό με τα οφέλη της πρόληψης του Covid-19 (ο ιός έχει θνησιμότητα 1 έως 2% και πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες).

Πηγή:

Με πληροφορίες από omned.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 συνήθειες πριν τον ύπνο που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς
Γηρατειά: Επιβραδύνεται δραματικά η αύξηση του προσδόκιμου ζωής | Η ανάγκη για νέες θεραπείες
4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών
Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση