, , ,

Το στρες είναι κάτι παραπάνω από ένα συναίσθημα: Βίντεο εξηγεί τις επιδράσεις του στο σώμα

Είστε ακινητοποιημένοι στην κίνηση, έχετε αργήσει σε μια σημαντική συνάντηση και βλέπετε τα λεπτά να περνούν τόσο γρήγορα. Ο υποθάλαμός σας, ένα μικρό κέντρο

Το στρες είναι κάτι παραπάνω από ένα συναίσθημα: Βίντεο εξηγεί τις επιδράσεις του στο σώμα

Είστε ακινητοποιημένοι στην κίνηση, έχετε αργήσει σε μια σημαντική συνάντηση και βλέπετε τα λεπτά να περνούν τόσο γρήγορα. Ο υποθάλαμός σας, ένα μικρό κέντρο ελέγχου στον εγκέφαλό σας, αποφασίζει να στείλει την εντολή: «Στείλε παντού τις ορμόνες του στρες».

Αυτές οι ορμόνες είναι οι ίδιες που πυροδοτούνται στην απόκριση «μάχη ή φυγή» του σώματος όταν αυτό αντιληφθεί ότι απειλείται. Η καρδιά αρχίζει να χτυπά γρηγορότερα, η αναπνοή βαραίνει και οι μύες είναι πανέτοιμοι για δράση. Αυτή η απόκριση είναι σχεδιασμένη για να προστατεύσει το σώμα σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αλλά όταν οι ορμόνες του στρες «κόβουν βόλτες» κάθε μέρα στο σώμα μας, τότε η υγεία μας επιβαρύνεται και αργά ή γρήγορα εμφανίζονται προβλήματα.

Advertisment

Πάραυτα, το στρες είναι μια φυσική σωματική και ψυχική απόκριση στις εμπειρίες της ζωής. Όλοι το βιώνουμε πού και πού. Όταν είναι βραχυπρόθεσμο και άμεσο, μπορεί και να μας βοηθήσει, να μας κινητοποιήσει να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις. Αν όμως ποτέ δεν ησυχάζουν ο νους και το σώμα, εμφανίζονται συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη, πονοκέφαλοι και αϋπνίες.

Το παρακάτω βίντεο animation αποκαλύπτει τις επιδράσεις του στρες σε όλο μας το σώμα: πώς δηλαδή επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο ενδοκρινικό, στο αναπνευστικό, στο καρδιαγγειακό, στο πεπτικό, στο μυϊκό και στο αναπαραγωγικό. Επίσης, το ανοσοποιητικό πλήττεται και αυτό μπορεί να σημαίνει εμφάνιση προβλημάτων υγείας και τα γνωστά σε όλους μας ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Σε περίπτωση που το βίντεο δεν έχει αυτόματα ελληνικούς υπότιτλους, μπορείτε να τους επιλέξετε από το κουμπί των ρυθμίσεων του βίντεο (που μοιάζει με γρανάζι).

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση