,

3 τρόποι με τους οποίους η γιόγκα ενισχύει τη δημιουργικότητά σας

Η yoga έχει αποκτήσει, τα τελευταία χρόνια, μεγάλη απήχηση για τα εκπληκτικά οφέλη της στο σώμα μας, όπως την αύξηση της ευλυγισίας και την

3 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη δημιουργικότητά σας

Η yoga έχει αποκτήσει, τα τελευταία χρόνια, μεγάλη απήχηση για τα εκπληκτικά οφέλη της στο σώμα μας, όπως την αύξηση της ευλυγισίας και την ενίσχυση της διαδικασίας απώλειας βάρους. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ενδυναμώνει τον οργανισμό μας, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και διατηρώντας την ομαλή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Ωστόσο, η yoga δεν είναι μόνο αυτό.

Πρόκειται για μια σημαντικότατη πνευματική άσκηση, που βοηθά την εσώτερη κατάσταση του νου μας να διατηρεί μια πιο ρέουσα μορφή και να είναι ισχυρή. Ο τελικός στόχος της είναι η ενοποίηση του νου, του σώματος και του πνεύματος και η τακτική εξάσκησή της μπορεί να φέρει μια εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα τρία.

Advertisment

Τα στοιχεία που βελτιώνουν την πνευματική μας κατάσταση, μέσω της γιόγκα, ενισχύοντας τη δημιουργικότητά μας

1. Ενσυνειδητότητα

Μια από τις πιο σημαντικές εκφάνσεις της γιόγκα είναι ο διαλογισμός, ο οποίος μας οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο ενσυνειδητότητας. Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα μας την παρούσα στιγμή και βιώνουμε ό,τι εμφανίζεται στο δρόμο μας, χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να το χαρακτηρίσουμε ως θετικό ή αρνητικό. Για παράδειγμα, ας πάρουμε τον θυμό μας για ένα συγκεκριμένο συμβάν. Όταν έχουμε ενσυνειδητότητα, βιώνουμε αυτό το θυμό ως αντίδραση στο συμβάν και όχι ως την μοναδική πραγματικότητα. Αποδεχόμαστε το θυμό μας, τον βιώνουμε πλήρως, αλλά κατανοούμε παράλληλα ότι αποτελεί κάτι στιγμιαίο και έτσι δεν μας βλάπτει.

Συναισθήματα όπως ο θυμός και το άγχος αυξάνουν τον καρδιακό μας παλμό, κάνουν τις αναπνοές μας πιο κοφτές και αυξάνουν την αρτηριακή μας πίεση, συμπτώματα που αν συνεχιστούν για αρκετό καιρό, επηρεάζουν άμεσα και ραγδαία τη σωματική μας υγεία. Καθώς αρχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε το συνονθύλευμα εκείνων των ανέκφραστων και ανεπίλυτων συναισθημάτων, δίνουμε χώρο στη δημιουργικότητα μας.

Πολυάριθμες μελέτες πάνω στην ενσυνειδητότητα έχουν αποδείξει την αύξηση των επιπέδων ευτυχίας και ευχαρίστησης, τη μείωση στα επίπεδα του στρες και την προώθηση της αποκλίνουσας σκέψης. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Leiden το 2014 κατέληξε στο ότι η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός οδηγούν άμεσα σε αύξηση της καινοτόμας σκέψης και στην παραγωγή νέων ιδεών.

Advertisment

2. Αυτοπεποίθηση

Οι δημιουργικές μας ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν μόνο όταν νιώθουμε σιγουριά γι’ αυτά και για τον εαυτό μας. Η εξάσκηση της γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση αυτοπεποίθησής μας, καθώς πιέζει τα σωματικά και πνευματικά μας όρια, αλλά μέσω της επιμονής, βρίσκουμε έναν τρόπο να επιτύχουμε σε κάθε δύσκολο βήμα. Μια από τις δυσκολότερες στάσεις της γιόγκα είναι η sirasana, η στήριξη δηλαδή στο κεφάλι. Χρειάζονται μήνες μέχρι κάποιος απλά να την επιχειρήσει, επειδή η θέση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς.

Ωστόσο, όλοι πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου, έτσι αρχικά υπάρχει συνήθως η στήριξη στον τοίχο. Αυτή ακολουθείται από μικρές απόπειρες στήριξης χωρίς βοήθεια, που αποδεικνύονται επώδυνες και ασταθείς. Μετά από αρκετές προσπάθειες και αποτυχίες, σχεδόν όλοι το καταφέρνουμε και αυτή η αυτοπεποίθηση, θα δείτε κι εσείς, ότι είναι μεταδοτική.

3. Υπομονή

Τέλος, υπάρχει ο επιτακτικός εκείνος χρόνος ανάμεσα στην εκτέλεση και στην επιτυχία και η γιόγκα μπορεί να μας διδάξει την υπομονή ως προς αυτό. Για άλλη μια φορά, οι δύσκολες στάσεις αποτελούν σπουδαίους τρόπους να διαμορφώσουμε την υπομονή μας. Αν προσπαθείτε μια θέση όπως εκείνη του λωτού, σίγουρα θα χρειαστείτε αρκετή υπομονή για να καταφέρετε να χτίσετε δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος σας, ώστε να στηρίζεστε. Αν δυσκολεύεστε σε στάσεις που απαιτούν ευλυγισία, τότε θα πρέπει να εστιάζετε στο να εξασκήστε σε αυτή.

Όταν νιώθουμε μια έκλαμψη δημιουργικότητας και αρχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε ένα project, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι συγχυζόμαστε για το ότι τα πράγματα δεν γίνονται όσο γρήγορα επιθυμούμε. Μπορεί επίσης να βιώνουμε δημιουργικές παύσεις ή περιόδους έλλειψης οποιασδήποτε έμπνευσης, κάτι που να μας οδηγήσει στο να εγκαταλείψουμε τα σχέδια μας. Ωστόσο, αν έχουμε υπομονή, θα καταφέρουμε να δούμε τις ίδιες μας τις δημιουργικές ιδέες να υλοποιούνται, να παίρνουν σάρκα και οστά, αφού θα έχουμε ξεπεράσει όλα τα εμπόδια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Μέσα στην αγάπη, η ζωή θα αφηγηθεί την ιστορία μας
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση