,

4 «χρυσοί» κανόνες ζωής από τον Λάο Τσε

«Ο Σοφός είναι ειλικρινής, αλλά όχι σκληρός, μιλά την αλήθεια, αλλά δεν πληγώνει. Ακτινοβολεί, αλλά δεν θαμπώνει». – Λάο Τσε Ο Λάο Τσε υπήρξε

Οι 4 «χρυσοί» κανόνες ζωής από τον Λάο Τσε

«Ο Σοφός είναι ειλικρινής, αλλά όχι σκληρός, μιλά την αλήθεια, αλλά δεν πληγώνει. Ακτινοβολεί, αλλά δεν θαμπώνει». – Λάο Τσε

Ο Λάο Τσε υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες και διανοητές της Κίνας. Ο ίδιος θέσπισε τους «4 κανόνες για τη ζωή» οι οποίοι, όταν ακολουθούνται κατά γράμμα, οδηγούν σε μια ζωή γεμάτη ψυχική ηρεμία, ειρήνη και νόημα.

Advertisment

Οι 4 κανόνες του Λάο Τσε

1. Σεβασμός για όλες τις μορφές ζωής

Ο πρώτος βασικός κανόνας ορίζει ότι θα πρέπει να σεβόμαστε όλες τις μορφές της ζωής στη δημιουργία, και να μην επιδιώκουμε να τις ελέγξουμε. Θα πρέπει πρώτα να αγαπούμε και να τιμούμε τους εαυτούς μας, και στη συνέχεια αυτή η αγάπη θα ρεύσει προς τα έξω, προς όλα τα όντα. Σε αυτόν τον κόσμο, θα πρέπει να εξαρτόμαστε από τις άλλες μορφές ζωής για την ίδια μας την επιβίωση, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με σεβασμό, ευγένεια και ευγνωμοσύνη.

2. Φυσική Ειλικρίνεια

Αυτή η αρετή εκδηλώνεται ως ειλικρίνεια, απλότητα και αυθεντικότητα. Αναφέρεται βασικά στο να μένει κανείς αληθινός για το ποιος πραγματικά είναι, και να μην επιτρέπει σε εξωτερικές δυνάμεις να τον καθορίζουν. Μόλις καταφέρουμε να ζήσουμε με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε για να είμαστε ήρεμοι και ευτυχισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο θα εμπνεύσουμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

3. Ευγένεια

Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, χρειαζόμαστε πολύ αυτή την αρετή, η οποία πρέπει να ασκείται πιο συχνά. Ευγένεια σημαίνει απλά να είσαι ευγενικός προς κάθε μορφή ζωής, κάνοντας στην άκρη τον εγωισμό σου. Όταν κάποιος ζει με αληθινή ευγένεια απέναντι στους άλλους, χτίζει καλύτερες σχέσεις, διότι δεν ασχολείται πλέον με το αν έχει δίκιο ή άδικο, ούτε σπαταλάει χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να ελέγξει και να χειριστεί τους άλλους.

Advertisment

4. Υποστήριξη

Αυτός ο κανόνας μιλάει για τη στήριξη που πρέπει να δείξει ο άνθρωπος σε όλες τις μορφές ζωής, με πρώτο τον εαυτό του. Μόνο αν είμαστε υποστηρικτικοί απέναντι στον εαυτό μας μπορούμε να σταθούμε δίπλα στους άλλους. Το σημαντικό είναι να στηρίζουμε όποιον μας χρειάζεται χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα, καθώς μόνο μέσα από τα αληθινά συναισθήματα οδηγούμαστε στην ολοκλήρωση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
spiliotis2
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση