, ,

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι εμφανίζουμε έλλειψη σεληνίου

Ο θυρεοειδής αδένας χρησιμοποιεί το σελήνιο για πολλές από τις λειτουργίες του και έτσι αποτελεί σημαντικό ιχνοστοιχείο.

6 σημάδια που πιθανώς να μαρτυρούν ότι εμφανίζουμε έλλειψη σεληνίου

Το σελήνιο δεν βρίσκεται στα σημαντικότερα θρεπτικά στοιχεία που έχουμε στο νου μας να λαμβάνουμε καθημερινά, όπως οι βιταμίνες C και D. Πρόκειται όμως για ένα πολύτιμο μέταλλο και ανήκει στην κατηγορία των ιχνοστοιχείων, που σημαίνει ότι το χρειαζόμαστε σε μικρές μόνο ποσότητες. Αυτό το γεγονός δεν καθιστά το σελήνιο λιγότερο σημαντικό για τον οργανισμό μας.

Το σελήνιο εμπλέκεται στην αναπαραγωγική υγεία, στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, στη σύνθεση του DNA και αποτελεί επίσης ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες χρειάζονται 55 mcg την ημέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι της Δύσης δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες από τη διατροφή τους, αν και όσοι εμφανίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες παρόμοιες νόσους βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έλλειψης του στοιχείου.

Advertisment

Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να μας δείξει το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε, αρκεί να ζητήσουμε να γραφτεί στις εξετάσεις. Τα ακόλουθα σημάδια έλλειψης λειτουργούν σαν «καμπανάκι» για να αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

6 στοιχεία που πιθανώς να μαρτυρούν έλλειψη σεληνίου στον οργανισμό μας

Τριχόπτωση

Μία από τις πολυτιμότερες λειτουργίες του σεληνίου είναι η μετατροπή της ορμόνης του θυρεοειδή Τ4 σε μια πιο ενεργή μορφή που ονομάζεται Τ3. Αν τα ποσοστά σεληνίου είναι χαμηλά, μπορεί να εμφανίζονται συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, ένα εκ των οποίων είναι και η τριχόπτωση. Εντούτοις, η τριχόπτωση είναι στοιχείο και για άλλα προβλήματα υγείας, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε γενικές εξετάσεις αφού επισκεφθείτε γιατρό.

Έντονη κόπωση

Άλλο ένα συχνό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού είναι η κόπωση. Μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή επίπεδα σεληνίου που επιβραδύνουν τις λειτουργίες του θυρεοειδή. Πριν οι ειδικοί καταλήξουν σε μια τέτοια υπόθεση, θα σας ρωτήσουν για καθημερινές σας συνήθειες, για το αν η διατροφή σας περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λιπαρά, αλλά και για πιθανή έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης D.

Advertisment

Απότομη αύξηση του βάρους

Όταν παρατηρούμε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, θέλουμε να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος. Για άλλη μια φορά, η «δίψα» του θυρεοειδή σας για σελήνιο μπορεί να παίζει εδώ κάποιο ρόλο.

Συχνές λοιμώξεις μέσα στο έτος

Το σελήνιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για να δημιουργηθούν οι σεληνοπρωτεΐνες. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς τρόπους μετατροπής των βλαβερών τοξινών σε αβλαβή προϊόντα. Αν αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί σωστά, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα πλήττεται.

Εύκολο λαχάνιασμα

Αυτές οι σεληνοπρωτεΐνες που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν άλλη μια σημαντική δουλειά: να προστατεύουν την καρδιά μας. Ωστόσο, αν εμφανίζετε συχνά λαχάνιασμα, μπορεί να εμπλέκονται και άλλες ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών στοιχείων ή ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα. Αν και τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών, οι ειδικοί διστάζουν να συνταγογραφήσουν συμπληρώματα. Αντιθέτως, ενθαρρύνουν τους ασθενείς να λαμβάνουν το σελήνιο από τη διατροφή τους.

Το σώμα μας βρίσκεται υπό έντονο στρες

Το σελήνιο συνιστά ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενδυναμώνει τον οργανισμό. Το οξειδωτικό στρες προκαλεί βλάβη στα κύτταρα όλο του σώματος. Αν νιώθετε ότι ο οργανισμός σας είναι εκτεθειμένος με τέτοιους τρόπους, ξεκουραστείτε επαρκώς, κοιμηθείτε αρκετά και καταναλώστε τροφές που περιλαμβάνουν και σελήνιο.

Θαλασσινά, όπως ο τόνος και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές σεληνίου. Το ίδιο ισχύει για το σπανάκι, τη βρώμη και το ψωμί ολικής αλέσεως. Μια από τις καλύτερες πηγές είναι και το φιστίκι Βραζιλίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεπερνάτε κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, καθώς οι πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα.

Πηγή:

thehealthy.com/nutrition/selenium-deficiency-symptoms

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση