Με αγαπώ σημαίνει αγαπώ τον άνθρωπο…

Ας κοιτάξουμε κατάματα τους δαίμονές μας και ας μην φοβηθούμε. Έτσι ίσως μια μέρα ο κόσμος μας γίνει καλύτερος για όλους μας.

Με αγαπώ σημαίνει αγαπώ τον άνθρωπο...

Με αγαπώ σημαίνει με προσέχω, με φροντίζω, με σέβομαι, με προστατεύω. Φροντίζω για τη σωματική, ψυχική και πνευματική μου εξέλιξη. Σημαίνει ότι κάνω όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να είμαι καλά. Να είμαι ένας χαρούμενος και ευτυχισμένος άνθρωπος. Να αισθάνομαι ασφάλεια, να λαμβάνω την αποδοχή, τη δική μου και των άλλων, την αναγνώριση, τη δική μου και των άλλων, την εκτίμηση, τη δική μου και των άλλων και γενικότερα να φροντίζω για την κάλυψη όλων των σωματικών, ψυχικών και πνευματικών μου αναγκών.

Γιατί πολλές φορές βρίσκουμε δυσκολία στο να μας αγαπάμε;

Advertisment

Κυρίως γιατί δεν ξέρουμε τι πραγματικά επιθυμούμε, δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά μας δίνει χαρά και ευτυχία και φυσικά δεν προσπαθούμε να κατορθώσουμε πράγματα που θα μας δώσουν τη χαρά, την ισορροπία και την ευτυχία.

Επίσης, δεν προσπαθούμε να μάθουμε τον εαυτό μας και δεν προσπαθούμε για την ψυχική και πνευματική μας εξέλιξη. Δεν κάνουμε αυτοκριτική με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζουμε τα λάθη, τις αδυναμίες και τα τρωτά μας σημεία.

Η αυτοκριτική, σιγά σιγά, μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας με αποτέλεσμα να καταφέρνουμε να τις διαχειριστούμε, να τις αποδεχτούμε και τέλος να αλλάξουμε.

Advertisment

Έτσι αλλάζοντας εμάς, αλλάζει και η στάση των άλλων απέναντι μας. Αρχίζουμε να δεχόμαστε περισσότερη αναγνώριση, εκτίμηση και σεβασμό από τους γύρω μας.

Αλλάζοντας ένας (ο εαυτός μας) τότε μόνο αρχίζει να αλλάζει και ο κόσμος. Ένας κάθε φορά είναι αρκετός για να αλλάξει, να εξελιχθεί και να ομορφύνει τούτος ο κόσμος. Αν συνεχίσουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο για το οτιδήποτε πάντα στους άλλους και ποτέ στον εαυτό μας, τότε ποτέ δεν θα αλλάξει ο κόσμος γιατί ποτέ δεν θα εξελιχθούμε εμείς.

“Με αγαπώ”, λοιπόν, σημαίνει “αγαπώ τον κόσμο”, “αγαπώ τον άνθρωπο”.

“Πολέμα και μη ρωτάς θα χαθούμε, θα νικήσουμε… Πολέμα και πες αν χαθεί τούτος ο κόσμος θα φταίω εγώ… ” Νίκος Καζαντζάκης.

Ας πολεμήσουμε λοιπόν τα θεριά μέσα μας. Τους δαίμονες μας. Μόνον έτσι θα τους κατανοήσουμε και θα τους αποδεχθούμε. Και τελικά θα τους αλλάξουμε και θα τους ξορκίσουμε.

“Τι με ρωτάς για την καρδιά του αμαρτωλού; Εγώ κατέχω την καρδιά του ενάρετου και όλοι οι δαίμονες είναι μέσα μου”

Νίκος Καζαντζάκης

Ας κοιτάξουμε κατάματα τους δαίμονές μας και ας μην φοβηθούμε. Έτσι ίσως μια μέρα ο κόσμος μας γίνει καλύτερος για όλους μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της
Καμία φορά το να πληγώσεις πονάει περισσότερο από το να σε πληγώσουν
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Δεν φτάνει μόνο να θέλεις να αγαπήσεις, πρέπει και να μπορείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση