, ,

4 σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί δυσκολεύεται να επιστρέψει στο σχολείο

Για παράδειγμα, η αποφυγή των εργασιών ή δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το σχολείο μπορεί σίγουρα να είναι ένδειξη ότι το παιδί δυσκολεύεται να προσαρμοστεί.

4 σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί δυσκολεύεται να επιστρέψει στο σχολείο

Λίγες περίοδοι επιστροφής στο σχολείο ήταν τόσο συναισθηματικά φορτισμένες όσο η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021. Τόσα πολλά παιδιά επέστρεφαν στην τάξη για πρώτη φορά μετά από τόσους μήνες. Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι ενθουσιασμένοι, νευρικοί, απογοητευμένοι – πολλά συναισθήματα μαζί.

Αν και ο πρώτος περίπου μήνας του σχολείου είναι μια περίοδος μετάβασης για όλους, τα περισσότερα παιδιά συνήθως έχουν προσαρμοστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Αν δεν είναι, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζονται πρόσθετη στήριξη. Αναρωτιέστε αν το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια σε αυτό το σημείο του έτους; Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που χρειάζεται να προσέξουμε.

Advertisment

4 σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί δυσκολεύεται να επιστρέψει στο σχολείο

1. Αποφεύγει τις εργασίες

Η αποφυγή των σχολικών εργασιών ή των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το σχολείο μπορεί σίγουρα να είναι ένδειξη ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Ας το θέσουμε κάπως έτσι: Δεν είμαι καλός στο μπάσκετ, οπότε αν μου ζητήσετε να πάω να παίξω μπάσκετ αυτό το Σαββατοκύριακο, θα σας πω ότι είμαι απασχολημένος.

Παρομοίως, ένα παιδί που δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τα μαθηματικά είναι απίθανο να θέλει να καθίσει να κάνει τις ασκήσεις για το σπίτι. Οι συμπεριφορές αποφυγής εργασιών μπορούν πραγματικά να σας δείξουν πού τα παιδιά χρειάζονται λίγη περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη.

Λάβετε υπόψη, ότι η αποφυγή μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να έχουν εκρήξεις θυμού όταν υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν κάτι που δεν θέλουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί απλά να απομονώνονται συναισθηματικά ή να αναβάλλουν.

Advertisment

2. Είναι εντελώς απρόθυμο να μιλήσει για το σχολείο

Τα παιδιά δεν είναι πάντα πολύ επικοινωνιακά για το τι συμβαίνει στο σχολείο, ειδικά αν τους πείτε ένα γενικό «πώς ήταν το σχολείο σήμερα;» αμέσως μόλις τα πάρετε. Όμως, αν διαπιστώσετε ότι δεν καταφέρνετε με τίποτα να κάνετε το παιδί σας να ανοιχτεί για το τι συμβαίνει στο σχολείο, αυτό είναι μια πιθανή κόκκινη σημαία.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το στυλ επικοινωνίας του παιδιού μας. Επομένως, αν δοκιμάζετε πολλές διαφορετικές στρατηγικές για να κάνετε το παιδί σας να σας μιλήσει και απλά δεν το κάνει, αξίζει να επικοινωνήσετε με τον δάσκαλό του.

3. Είναι γκρινιάρικο ή προσκολλάται

Η γκρίνια στα παιδιά μπορεί να είναι σημάδι άγχους και μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πού βρίσκονται τα παιδιά αναπτυξιακά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να φέρονται εκτός εαυτού, να φωνάζουν ή να είναι ασυνήθιστα προκλητικά. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να έχουν ξεσπάσματα ή να φαίνονται πιο γκρινιάρικα από το συνηθισμένο.

Η προσκόλληση ήταν επίσης ένα συνεχές ζήτημα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας – και είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να προσέξετε τώρα. Τα παιδιά τείνουν να προσκολλώνται επειδή ψάχνουν να νιώσουν ασφάλεια και ειδικά όταν δεν υπάρχει ρουτίνα, όπως συνέβη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά σε αυτό το σημείο της σχολικής χρονιάς, πολλά παιδιά θα πρέπει πραγματικά να προσαρμοστούν σε νέες ρουτίνες που τους δίνουν μια αίσθηση άνεσης και σταθερότητας. Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι εξακολουθούν να είναι προσκολλημένα περισσότερο από ό,τι περιμένατε, αναφέρετε το θέμα στη δασκάλα τους ή στον παιδίατρό τους.

4. Η καθημερινή του ρουτίνα εξακολουθεί να του είναι δύσκολη

Πρώτα απ’ όλα: Μην περιμένετε την τελειότητα ή κάτι τέτοιο. Η πρωινή ρουτίνα δεν θα είναι πάντα ομαλή. Τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να τα προτρέψετε 400 φορές πριν κάνουν κάτι – και αυτό είναι εντάξει.

Η μετάβαση και η αλλαγή απαιτούν εκτελεστική λειτουργία, όπως αυτοέλεγχο και η διαχείριση του χρόνου, που βοηθούν όλους μας να διαχειριζόμαστε τις καθημερινές εργασίες. Όσο μεγαλύτεροι και πιο ώριμοι είμαστε, τόσο καλύτερα μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος και την αλλαγή. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί σε μια νέα ρουτίνα επιστροφής στο σχολείο από ό,τι, ας πούμε, ένα 12χρονο παιδί.

Παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα, τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει πάνω κάτω πραγματικά να έχουν μπει στο ρυθμό τους. Έτσι, αν διαπιστώνετε ότι οι πρωινές μεταβάσεις εξακολουθούν να είναι πολύ, πολύ δύσκολες, για παράδειγμα, ή ότι το μεγαλύτερο παιδί σας εξακολουθεί να μην έχει συνηθίσει να κάνει καθόλου τις εργασίες του, αξίζει να εξετάσετε πώς τα πηγαίνει συνολικά.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/5-sneaky-signs-your-kid-is-struggling-being-back-in-school

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
ifs-interview
IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση